Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nedräkning till Premier League, sex av säsongens huvudroller

Peter Hyllman

Nyckelspelare är ett begrepp jag använder mig av i den laggenomgången inför Premier League. Det är inte ett ord jag nödvändigtvis ser som synonymt med bästa spelare eller ens viktigaste position. Istället handlar det om de spelare som måste prestera på topp, eller om de spelare med störst potential att prestera över sitt väntevärde, och på så vis kan tillföra mest mervärde till sina respektive lag.

Om vi ser till Premier League och säsongen som helhet så vet vi däremot att det finns spelare som kommer att inneha dess huvudroller. Håller vi oss till titelstriden så är det dessa spelare vars bra respektive dåliga insatser kommer väga tungt på vågen när platserna och medaljerna i slutänden ska fördelas mellan klubbarna.

En sådan huvudperson förra säsongen var Steven Gerrard, som även ifall Liverpoolfans med viss rätta menar att misstaget inte var riktigt så avgörande som andra kanske vill mena, ändå genom sin halkning mot Chelsea på Anfield personifierade Liverpools snubblande på målsnöret i titelstriden. En av förra säsongens övriga huvudpersoner var Yaya Touré, som med ett antal mäktiga insatser på Man Citys mittfält förmodligen vann dem ligatiteln.

Annons

Men vilka blir då den här säsongens huvudpersoner, vilka ska komma att bli Premier Leagues största karaktärer under säsongen 2014-15? Det är den typen av gissningslek som jag tänkte ägna mig åt under måndagen.

(6) Raheem Sterling, Liverpool

Hur ska Liverpool egentligen klara sig utan Luis Suarez? Det har varit och är den stora frågan med Liverpool den här sommaren. Givet Philippe Coutinhos strålande form och köpet av Adam Lallana från Southampton så är det av naturliga skäl där som de flesta söker svaren.

Men tungan på vågen för Liverpool, och som troligtvis kommer att vara en stor skillnad mellan succé och fiasko för Liverpool, är snarast Sterling. Ung, lokal, engelsk, snabb, tekniskt skicklig, målfarlig, det är i huvudsak han som måste fungera som komplement till Daniel Sturridge.

Sterling har visat att han kan prestera i Premier League. Men det är också en stor press som faller på hans axlar den här säsongen, och det återstår att se om det är en press han är vuxen att hantera.

Annons

(5) Cesc Fabregas, Chelsea

Den som gillar att förenkla sin beskrivning av verkligheten skulle säga att om Chelsea hade haft ett fungerande anfall förra säsongen, så hade de med all sannolikhet varit regerande ligamästare den här sommaren. Sådana problem hade Chelsea med målskyttet.

Chelsea har förvisso värvat Diego Costa men det är troligtvis längre ned i banan som José Mourinho har försökt lösa upp knuten. Cesc Fabregas är en rasande skicklig fotbollsspelare som med sin teknik, passningsskicklighet och spelförståelse kan sy ihop Chelseas hela offensiv, med Costas kraftfullhet och Eden Hazards blixtrande kreativitet.

Den stora spelaren i Chelsea den här säsongen, spelaren som ska utgöra skillnaden mellan succé och förra säsongens ”nära skjuter ingen hare”-tredjeplats, är Cesc Fabregas, som i Chelsea hoppas kunna uppnå vad han aldrig lyckades uppnå med Arsenal.

Annons

(4) Erik Lamela, Tottenham

Lamela hade en fullständigt misslyckad första säsong i Tottenham, desto mer betungande som han är klubbens dyraste spelarköp någonsin. Sådant går naturligtvis inte obemärkt förbi och Lamela har redan antagit stämpeln som en gigantisk flopp i Tottenham.

Men tänk om. Tänk om den första säsongen var förra säsongen och nu är en ny säsong. Tänk om det som belastade Lamela förra säsongen nu inte längre håller honom tillbaka. Tänk om hans form under försäsongen faktiskt indikerar att Lamela vill och kommer att revanschera sig den här säsongen.

Om så sker så vore det en enormt viktig pusselbit i Tottenhams offensiv som gör Tottenham till ett helt annat och betydligt mer mångsidigt fotbollslag. Då är Lamela stjärnan som kan ge Tottenham en helt ny dimension i toppen av tabellen.

Annons

(3) Wayne Rooney, Man Utd

Rooney har haft en tung tid i Man Utd de senaste åren. Förra säsongen med David Moyes var katastrofal av sina uppenbara skäl. Men även de sista åren under Alex Ferguson var tuffa för Rooney, när förhållandet mellan dem båda uppenbart blev alltmer frostigt.

Desto mer anmärkningsvärt att se Rooney inför den här säsongen sprudla av både glädje och energi. Vilket också har översatts till hans prestation på fotbollsplanen. Det gamla steget är tillbaka, självförtroendet att göra de svåra sakerna, skärpan framför målet.

Få om någon spelare är mer viktig för Man Utd. Andra spelare kan vara mer individuellt skickliga på enskilda saker, men Rooney förkroppsligar en stor del av lagets kampmoral, vinnarinstinkt och personlighet. Om han är laddad med skarp ammunition igen så förhöjs Man Utds säsong.

Annons

(2) Stevan Jovetic, Man City

Förra gången Man City skulle försvara en ligatitel så gav de ett stundtals avmätt intryck, bisarrt nog för ett lag som knappast vunnit så mycket att de borde vara mätta på att vinna. Utmaningen är att undvika det den här säsongen, men i det avseendet var inte gårdagens Community Shield någon uppmuntrande syn.

Nya spelare brukar vara ett sätt att förnya energin i vinnande lag. Nu har Man City vare sig behövt eller kanske riktigt kunnat värva spelare på det viset den här sommaren. Kanske kan då Jovetic, som hade en ytterst marginell roll i Man Citys förra säsong, tillföra denna nya energi till laget.

Jovetic var så klart en väldigt skicklig spelare i Fiorentina och Serie A, och har naturligtvis mycket mer fotboll än vad skador och bristande form tillät honom att visa förra säsongen. Hans prestationer under försäsongen gör att jag tror han kommer vara mycket viktig för hur det går för Man City den här säsongen.

Annons

(1) Alexis Sanchez, Arsenal

Sanchez vinner alltså en titel, om än en förhållandevis obetydlig sådan, redan under sin första match med Arsenal. Det skulle möjligen kunna få honom att tro att det på något vis är normalt att Arsenal vinner titlar, en tro som helt klart kan visa sig vara mycket värdefull för Arsenal.

Arsenal brukar starta säsongen väldigt bra, för att därefter börja få problem när den ger sig in i sista kurvan. Jag är övertygad om att Arsenal kommer starta även den här säsongen väldigt bra, precis som jag tror att Sanchez kommer göra detsamma.

Men frågan är om Sanchez faktiskt kan hjälpa Arsenal att hålla farten genom hela sista kurvan. Blir det samma gamla story den här säsongen eller visar Arsenal upp något mer? Sanchez är den nya kuggen i Arsenals lagbygge, och en stor del av svaret vilar på hans axlar.

Annons

:::

TRANSFERKOLLEN:

Fraser Forster (GK), Celtic till Southampton, £10m. Forster är en bra målvakt men med tanke på att Southampton redan har tre målvakter, och är i behov av förstärkning på flera andra positioner, så känns £10m för en inte dokumenterat fantastisk målvakt som mycket pengar för dem. Godkänd (++)

Aly Cissokho (LB), Valencia till Aston Villa, okänt. En bra värvning på en position som Aston Villa behövde förstärka. Cissokho har erfarenhet från Premier League, lyckades kanske inte riktigt i Liverpool men får spela under andra förutsättningar i Villa. Väl godkänd (+++)

Bruno Zuculini (CM), Racing Club till Man City, okänt. Lovande spelare från Argentina som har potential att bli riktigt bra, men som jag gissar får begränsad speltid under den här säsongen. En spelare mer för framtiden än nutiden. Godkänd (++)

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-11 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto