Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Arsenal, 2014-15

Peter Hyllman

Ett förbättrat försvarsspel låg bakom Arsenals framgångar förra säsongen, tillsammans med att bland andra Ramsey och Gibbs växt som spelare. Arsenals stora utmaning består i att sikta mot och mentalt ställa in sig på högre mål. Nära har under en viss tid betraktats som bra nog. Arsene Wengers rutin och lagets ökade självförtroende kan vara tungan på vågen.

Optimismen flödar i Arsenal. På hälarna av förra säsongens FA-cuptitel, när Arsenal gjorde slut på en nio år lång titeltorka, så vann laget också Community Shield i stor stil mot Man City. Tillsammans med ett allt starkare lag med några profilstarka stjärnor så är det nu man menar att Arsenal ska börja utmana på allvar om ligatiteln.

Samtidigt var också förra säsongen delvis en besvikelse just med avseende på detta. Även då flödade nämligen optimismen, Arsenal var under en lång tid uppe i tabelltoppen bara för att framåt vårkanten återfalla i ännu ett ras nedåt i tabellen. Den stora frågan inför den här säsongen gäller inte kvaliteten på Arsenals spelare, utan om laget har kommit förbi denna mentala barriär.

Annons

Mycket av Arsenals styrka förra säsongen byggde på att laget till slut började få ordning på sitt försvar. Per Mertesacker växte in i sin roll i mittförsvaret och Laurent Koscielny utvecklades till en väldigt bra mittback med Premier League-mått mätt. Inför den här säsongen har Bacary Sagna lämnat klubben och ersatts av Mathieu Debuchy, vilket jag inte nödvändigtvis ser som någon försvagning.

Många pekar nu på behovet av en riktigt stark defensiv mittfältare framför denna backlinje, och där är jag benägen att hålla med. Mikel Arteta och Mathieu Flamini har sina kvaliteter men också sina svagheter. Arsenal har länge varit bra på att producera resultat mot de något mindre klubbarna i Premier League, men har haft det svårt mot konkurrenterna i toppen av tabellen. Det är i just sådana matcher som en dylik spelartyp behövs som mest.

Annons

Något oroväckande är också att Arsenal ännu inte kompletterat på anfallspositionen. Alexis Sanchez kan förvisso till stor del ta eller avlasta den rollen, men i är grunden lika mycket en offensiv mittfältare. Olivier Giroud är ingen dålig spelare men saknar den riktiga högstanivån. Kanske tror Arsene Wenger mycket på Yaya Sanogo den här säsongen.

Arsenal har förstärkt inför den här säsongen. En stor fördel är också att Arsenal har haft en förhållandevis lugn och harmonisk sommar, vilket kan vara värt mycket. Men om Arsenal har förstärkt så har flera av konkurrenterna i toppen förstärkt lika mycket eller ännu mer. Detta utifrån en redan starkare utgångspunkt.

Arsenal har utan tvivel kvaliteten på spelarna för att kunna konkurrera på allvar i Premier League. Men för att vinna Premier League krävs också vissa särskilda kollektiva egenskaper, och dem är det oklart om Arsenal ännu besitter i tillräcklig utsträckning. Det är egenskaper som att vända motgång till framgång, hantera press i överläge, och förmågan att kunna vinna fotbollsmatcher på många olika sätt.

Annons

Den typen av egenskaper tar tid att förvärva. Och så här långt känns det som om Arsenal behöver mer tid på sig innan de har förvärvat dem i tillräcklig utsträckning. Det bör kunna räcka till Champions League, men det räcker troligtvis inte till någon ligatitel den här säsongen.

:::

Nyckelspelare:

Laurent Koscielny. En stor del till Arsenals förhållandevis starka prestation förra säsongen var att försvaret började fungera. Koscielny är den snabbaste och tekniskt mest skicklige backen och det är nödvändigt att han fortsätter hålla en hög nivå.

Aaron Ramsey. Var Arsenals klarast lysande spelare förra säsongen, kombinerar ett effektivt passningsspel och målskytte med ett starkt defensivt jobb på mittfältet. Om Ramsey kan prestera lika bra den här säsongen så har Arsenal en stark grund att stå på.

Alexis Sanchez. Sommarens stora nyförvärv. Bidrar med fart, kraft, teknik och bra avslut till Arsenals spel. Gör Arsenal lite mer mångsidiga i sin offensiv och är en spelartyp som kan bära upp laget där de under tidigare säsonger har börjat falla ifrån. Kan göra skillnad.

Annons

:::

De fem första matcherna:

Crystal Palace (h)
Everton (a)
Leicester (a)
Man City (h)
Aston Villa (a)

Arsenals säsongsinledning är allt annat än en söndagsskola. Everton är en väldigt tuff bortamatch, i vilken Arsenal förra säsongen blev blåsta av banan. Den stora matchen är dock hemmamatchen mot Man City, i en typ av match där Arsenal traditionellt sett har haft det svårt under tidigare säsonger. Leicester och Aston Villa är två luriga bortamatcher som Arsenal dock ska kunna hantera, precis som hemmamötet med Crystal Palace och Tony Pulis. Om Arsenal har 10-12 poäng efter dessa första fem matcher så ligger de på par med säsongens förväntningar.

:::

Prognos: Champions League

Det är tufft i toppen av Premier League, riktigt tufft. Arsenal bör naturligtvis sikta på att blanda sig i titelstriden, men lär rimligtvis få det svårt att räcka hela vägen den här säsongen också. Flera lag än någonsin tidigare konkurrerar om de återstående Champions League-platserna, men här har Arsenal värdefull erfarenhet och rutin av att ha klarat av den konkurrensen förut. Däremot är det nu, sedan förra säsongen, fyra andra klubbar som kan säga precis samma sak. Men sikta mot stjärnorna och nå månen.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-12 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto