Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nedräkning till Premier League, fem managers i säckaracet

Peter Hyllman

Jaha, vi fortsätter nedräkningen inför lördagens ligapremiär i Premier League. Igår funderade jag lite på vilka jag tror kommer ha huvudrollerna på planen under den kommande säsongen. Idag tänkte jag försöka fokusera mer på birollerna vid sidan av planen.

The Managerial Sack Race som det heter på proper drottningsengelska. Eller varför inte säckaracet som vi kanske hellre kallar det på lite mer svajig skånesvenska. Varje säsong är det ju ett ett antal managers som, mer eller mindre snabbt och genomtänkt, tvingas lämna jobb, antingen genom att få sparken eller genom en ”ömsesidig överenskommelse”.

Skälen kan ju variera. Det kan vara för att laget faktiskt underpresterar. Det kan vara för att laget inte överpresterar sett till sitt spelarmaterial och klubbens resurser. Det kan vara för att styrelsen känner större förtroende för ett större eller möjligen mer utländskt klingande namn. Listan kan göras lång.

Annons

Förra säsongen var det förhållandevis många managers som fick sparken. Jag tror inte det blir riktigt lika många den här säsongen, men det är ändå ett gäng som ligger i farozonen och som jag tror just nu är de fem som så att säga står på tur:

(5) Sam Allardyce, West Ham

Det har varit på tapeten under en längre tid att Allardyce ska sitta lite magert till som manager i West Ham. Supportrarna gnäller på honom och ägarna ger ett minst sagt ljummet intryck till hans förtjänster. Ändå känns det som om de ännu inte riktigt vågar ge Allardyce sparken, han har inte gett dem någon tillräckligt bra anledning.

Det känns dock inte som att det skulle krävas särskilt mycket. Och i en situation där klubben har anställt en offensiv coach och luftlandsatt denne i Allardyces stab, och samtidigt som Allardyce själv surar över en taktisk kompromiss som gör laget defensivt mer sårbara, så känns det som om Allardyce balanserar på en slak lina.

Annons

(4) Garry Monk, Swansea

Swansea tog Premier League med storm för bara några säsonger sedan, men har därefter tappat lite vind i seglen. På grund av sin framgång tappade laget en manager i Brendan Rodgers och sedan ledde en konflikt fram till att laget tappade dennes ersättare, Michael Laudrup.

Monk var förvisso en naturlig tillfällig ersättare, men också en intern rekrytering, en coach i klubben som är trogen och inläst på lagets spelsätt. Dock är frågan om Monk är stor nog för rocken och som Monk själv säger, många förväntar sig nog att han ska misslyckas.

(3) Alan Irvine, West Brom

Irvine besitter egentligen alla de nödvändiga ingredienserna för att få rejält med sparken någon gång snart den här säsongen. Hans lag kommer med all sannolikhet få det rejält tufft i tabellen, han är knappast något stort managernamn inom den engelska fotbollen, och han saknar förtroendet från läktarna.

Annons

(2) Alan Pardew, Newcastle

Gamarna cirklar uppe i nordost. Pardew har gjort sig i det närmaste otillgänglig för journalister som bevakar Newcastles träningar och matcher, och det sägs vara på direkt order från ägaren Mike Ashley. En typ av crackdown som tyder på ett inte alldeles orubbat förtroende.

Det tyder också på en befintlig konflikt inom klubben, och Pardew var ju i själva verket väldigt nära att få sparken redan förra säsongen, i synnerhet efter dennes skallningsfadäs under matchen mot Hull. Ännu en halvsvag säsong och mycket talar för att Ashleys tålamod tar slut.

(1) Paul Lambert, Aston Villa

Det kan väl diskuteras vad som är mest sannolikt, att Lambert får sparken eller att han helt enkelt får nog och säger upp sig. Men situationen ser oavsett vad inte helt rolig ut för Lambert, en storklubb i farozonen för att åka ur Premier League, fans som tappat tålamodet, och en ägare som är ointresserad av att investera i spelartruppen och som helst vill sälja klubben.

Annons

Det ena ger självklart det andra. För en ägare som vill sälja klubben vore det självklart en mardröm att laget åker ur Premier League. Randy Lerner sitter alltså med fingret på avtryckarknappen, och allt annat än en start på säsongen som placerar Aston Villa på behörigt avstånd från nedflyttningsstrecket lär få det att rycka i fingrarna på honom.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Eliaquim Mangala (CB), Porto till Man City, £32m. Strålande värvning till mittförsvaret av Man City som under några år har behövt värva en spelare av världsklass till just den positionen. Mangala är redan mycket skicklig utan att för den delen sakna potential att bli ännu bättre. Berömlig (+++++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-12 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto