Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Chelsea, 2014-15

Peter Hyllman

Chelsea går in som en av de två stora favoriterna den här säsongen. Mourinho har byggt för framtiden och gjort det bra. Lagets förstärkningar under sommaren har varit högkvalitativa och genomtänkta. Taktiskt är Chelsea närmast komplett med förmåga att både kontrollera och dominera fotbollsmatcher.

Tongångarna var återigen positiva i Chelsea sedan deras på flera sätt specielle manager gjort sin andra nedkomst i klubben. Desto märkligare blev tonläget när Chelsea misslyckades med att vinna en enda titel under förra säsongen, allra helst som det följde på två säsonger där Chelsea vunnit både Europa League och Champions League.

Men det är naturligtvis en märklig och rätt tendentiös kritik. José Mourinho har påbörjat ett nytt lagbygge med Chelsea, bland annat innehållandes en rätt omfattande generationsväxling. Han gör alltså vad han kanske inte riktigt har behövt göra förut, han bygger för framtiden. Förra säsongen var alltså med rätta något av en mellansäsong för Chelsea, ändå konkurrerar laget i titelstriden hela säsongen och tar sig till semifinal i Champions League.

Annons

Chelsea gjorde klart sina värvningar tidigt den här sommaren, vilket antyder att Mourinho hade en väldigt klar plan över vilka han ville värva och varför. Och det är spelare som förstärker Chelsea och åtgärdar lagets problemområden. Cesc Fabregas, Diego Costa och Felipe Luis är samtliga väldigt bra spelare och värvningar.

Lagets stora dilemma under förra säsongen var anfallsspelet. Fernando Torres är ett enigma, kan höja sig ibland men svarar för märkligt bleka insatser i övrigt. En spelare som inte har lyckats anpassa sig till nya fysiska förutsättningar. Laget har saknat den starka gestalten i anfallet sedan Didier Drogba lämnade klubben, och det är den spelartypen som Diego Costa nu är tänkt att i första hand utgöra.

Viktigast för att sy ihop Chelseas offensiv är dock Cesc Fabregas, som med sitt passningsspel och spelförståelse kan sy ihop Chelseas tidigare tämligen spretiga offensiv med spelare som Eden Hazard, Oscar och Willian runt omkring sig. I och med att Fabregas själv dessutom är målfarlig, en egenskap han var bra på i Arsenal men därefter utvecklat ytterligare, så har Chelsea i Fabregas i själva verket en uppgraderad version av en yngre Frank Lampard.

Annons

Chelseas stora styrka är lagets taktiska mångsidighet. Där finns kompetensen att ligga lågt och kontrollera en match. Men där finns också kapaciteten att slå om på en femöring och spelmässigt börja dominera matchen. Med en taktiskt driven manager på sidlinjen som José Mourinho så är det en väldigt värdefull egenskap att ha.

:::

Nyckelspelare:

John Terry. Börjar bli till åren men fortsätter vara ledaren i Chelseas backlinje, mycket på grund av erfarenhet och auktoritet. Var en konsekvent del av Chelseas försvar under förra säsongen och det är viktigt att han kan fortsätta vara det under den här säsongen.

Nemanja Matic. Det fanns en rätt tydlig skillnad i Chelsea under vårsäsongen mellan de matcher som Matic spelade och de matcher han inte spelade. En otroligt kompetent defensiv mittfältsspelare som är väldigt viktig för att spelare som Eden Hazard och Cesc Fabregas ska kunna tänka mer offensivt.

Annons

Diego Costa. Anfallet var Chelseas sorgebarn förra säsongen, med en vass och formstark anfallare så hade laget förmodligen vunnit Premier League och tagit sig hela vägen till Champions League-final. Diego Costa är anfallaren som är tänkt att lösa problemet, viktigt att han lyckas.

:::

De fem första matcherna:

Burnley (a)
Leicester (h)
Everton (a)
Swansea (h)
Man City (a)

Om José Mourinhos plan att klara minst oavgjort i toppmatcherna på bortaplan och vinna övriga håller i sig så bör vi med det här spelschemat således räkna med elva poäng för Chelsea. Nu bör Chelsea förvisso kunna sikta på att vinna också mot Everton, och man är självklart inte utan vinstchans mot Man City heller, så tolv poäng på den här öppningen känns som en fullt godkänd slutprodukt. Småtufft bortamöte i ligapremiären, nykomlingar kan alltid vara jobbigare just i början, men Chelsea är förmodligen alldeles för tunga och taktiskt drillade.

Annons

:::

Prognos: Titelstriden

Med köpen av Cesc Fabregas och Diego Costa, och för all del Filipe Luis som ersättare till Ashley Cole på vänsterbacken, så har Chelsea förstärkt betänkligt under sommaren. Laget såg starkt ut redan under förra säsongen men föll då på sina anfallsproblem. Chelsea blev utan titlar förra säsongen och det är inte riktigt så José Mourinho vill ha det. Chelsea framstår som favoriter i titelstriden, tillsammans med Man City, och har även spelartruppen för att gå hela vägen i Champions League.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-13 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto