Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rimligtvis blir det fyra engelska lag i slutspel i år igen

Peter Hyllman

Fyra spanska lag, fyra engelska lag och fyra tyska lag. De tre stora ligorna i Europa bistår med lite knappt hälften av lagen som deltar i den här säsongens upplaga av Champions League. Utöver dessa tolv klubbar så deltar två lag från Italien, dock inget av dem i den första seedningspotten, tre lag från Portugal, två lag från Frankrike, från Ryssland, samt ett lag vardera från Turkiet, Ukraina, Schweiz, Grekland, Holland, Belgien, Cypern, Vitryssland, Bulgarien, Slovenien och Sverige.

Förra upplagan av Champions League gick i La Ligas tecken i och med att båda finallagen kom därifrån. Barcelona slogs dessutom ut av just ett av dem, Atlético Madrid. Något i skymundan så gjorde emellertid också Premier League en godkänd uppvisning. Samtliga fyra deltagande klubbar tog sig till slutspel, där emellertid både Arsenal och Man City fick respass direkt i åttondelsfinal mot Bayern München respektive Barcelona.

Jag är emellertid av uppfattningen, som jag har utvecklat i en tidigare blogg i samband med ligapremiären, att Premier League är på rejäl uppgång igen efter att ha haft några halvtunga år bakom sig. Big Four har blivit till Sky Six och detta har börjat sätta sig. Premier League dominerade rejält under andra halvan av 00-talet och är på väg in i en liknande period igen.

Annons

Uppställningen den här säsongen känns starkare än på länge. I alla fall två av klubbarna bedömer jag vara bland favoriterna att vinna turneringen. Samtidigt som de båda andra lagen är mer än kapabla att överraska och gå hela vägen eller i alla fall väldigt långt. Väldigt få lag om något därute i Europa skulle lottas mot antingen Arsenal eller Liverpool och betrakta det som någon särskilt bekväm eller önskvärd lottning. Få lag om något därute i Europa kan lottas mot antingen Chelsea eller Man City och betrakta sig som favoriter.

Så här blev grupperna, och så här tror jag:

:::

Arsenal – Grupp D (Dortmund, Galatasaray, Anderlecht)

Väldigt överkomlig grupp för Arsenal, som måste vara mer än nöjda med den lottningen. Dortmund är naturligtvis en formidabel motståndare, även om Arsenal redan förra säsongen visade att de inte hade någon anledning att rädas det tyska andralaget. Men både Galatasaray och Anderlecht är för veka över ett gruppspel för att kunna hota Arsenals avancemang till slutspelet. En grupp som kan ge Arsenal chans att lufta och vila viktiga delar av spelartruppen.

Annons

Prognos, vinna gruppen: 60%
Prognos, gå till slutspel: 90%
Prognos, vinna Champions League: 10%

:::

Chelsea – Grupp G (Schalke, Sporting, Maribor)

Chelsea får sin vana trogen en tämligen lätt grupp som de bör mer eller mindre promenera igenom. De har mött Schalke förut och knappt behövt slå på väckarklockan för att vinna bekvämt. Sporting och Maribor ska inte kunna ställa till några problem för Chelsea alls. Ska Chelsea inte vinna gruppen så beror det på ett i så fall förståeligt koncentrationsglapp. Väl i slutspelet så är Chelsea en av huvudfavoriterna att vinna hela turneringen.

Prognos, vinna gruppen: 90%
Prognos, gå till slutspel: 95%
Prognos, vinna Champions League: 20%

:::

Liverpool – Grupp B (Real Madrid, Basel, Ludogorets)

Liverpool har en stolt europatradition även om laget har befunnit sig utanför Champions League i några år. Nu fick de ett riktigt supermöte i gruppen med Real Madrid, som jag fortfarande tror är i alla fall ett nummer för stora för ett Liverpool som kan behöva ytterligare något att återacklimatisera sig. Basel har ställt till problem för engelska lag förut, och Liverpool måste vara försiktiga när de möter dem, men Liverpool ska ändå kunna betrakta sig själva som favoriter till avancemang.

Annons

Prognos, vinna gruppen: 20%
Prognos, gå till slutspel: 60%
Prognos, vinna Champions League: 5%

:::

Man City – Grupp E (Bayern München, CSKA Moskva, Roma)

Man City mot Bayern i gruppspelet börjar bli något av en europeisk följetong. Nu tror jag att Man City står bättre rustade än förut både för egen del men också för att jag inte är helt säker på var Bayern står för tillfället när Pep Guardiolas lagbygge ska gå in i andra andningen. Bayern är favoriter till att vinna gruppen, men inte stora favoriter. Både CSKA Moskva och Roma är luriga motståndare som jag tror kan både utmana och störa om slutspelsplatserna, framför allt kan de ställa till det både för Bayern och Man City, och på så vis påverka placeringarna i gruppen.

Prognos, vinna gruppen: 40%
Prognos, gå till slutspel: 75%
Prognos, vinna Champions League: 25%

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-28 19:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto