Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Transferfönstrets vinnare och förlorare i Premier League

Peter Hyllman

För mindre än ett dygn sedan så stängdes alltså transferfönstret, med en deadlinedag som såg inte särskilt mycket action, men den action som trots allt skedde var koncentrerad till något fåtal klubbar. Möjligen som en indikation över vilka som planerat i tid och inte.

Den stora bomben var naturligtvis Radamel Falcao som blev klar för ett lån med köpoption för Man Utd, som under dagen också gjorde klart med den mångsidige holländaren Daley Blind. Bort från Man Utd försvann två anfallare i form av Javier Hernandez och Danny Welbeck.

Welbeck blev alltså den tänkta lösningen på Arsenals anfallsproblem. Det var nog inte ett val som tilltalade särskilt många till en början, men Welbeck är samtidigt en underskattad anfallare och kan mycket väl prestera bra i Arsenal. Han är definitivt en annan typ av spelare än de som Arsenal redan har många av, även om Javier Hernandez hade framstått som det mer uppenbara alternativet, om det nu tvunget skulle värvas från Man Utd.

Annons

Hull var annars transferfönstrets mest aktiva klubb. Hela fyra spelare köptes till klubben och det var inte vilka spelare som helst. Anfallaren Abel Hernandez, Gaston Ramirez från Southampton, Mohamed Diamé från West Ham och den talangfulle men problematiske mittfältaren Hatem Ben Arfa från Newcastle. Om dessa värvningar slår väl ut så är det en dramatisk förstärkning för Hull.

Totalt under transferfönstret så värvade Premier League-klubbarna för smått fantastiska £835m. Och visst har ligans ökade TV-intäkter gjort att den står stark på transfermarknaden, även om klubbar som Real Madrid och Barcelona fortfarande står högst i kurs.

En mer allmän observation är att jag tycker att egentligen ingen klubb i Premier League har gjort ett direkt dåligt transferfönster. Några har kanske varit mer ljumma än andra, men ingen har gjort det direkt dåligt. Tvärtom så har förhållandevis många klubbar varit väldigt framgångsrika och värvat lyckosamt under sommaren.

Annons

De klubbar jag anser vara transferfönstrets stora vinnare är i tur och ordning:

(3) Liverpool. Klokt agerat under det här transferfönstret. Många spelare har värvats vilket har ökat bredden och konkurrenskraften i spelartruppen. Men samtidigt har också en stjärnspelare värvats till anfallet i form av Mario Balotelli. Liverpools situation var alltid besvärlig sedan det stod klart att de skulle bli tvungna att sälja Luis Suarez, men jag tycker de har hanterat den på bästa möjliga sätt.

(2) Hull. Jag var imponerad av Hulls transferfönster redan när de värvade Robert Snodgrass från Norwich och Michael Dawson från Tottenham. Men med de fyra värvningarna från igår – Abel Hernandez, Gaston Ramirez, Hatem Ben Arfa och Mohamed Diamé – så har Hulls fönster gått från bra till direkt lysande. Framför allt har Steve Bruce förstärkt lagets offensiv rejält, vilket var ett område där laget tidigare brast.

Annons

(1) Chelsea. Ett direkt mästerligt transferfönster av Chelsea och José Mourinho. Samtliga värvningar är direkt kopplade till de positioner som laget behövde förstärka, och samtliga värvningar är spetsvärvningar som gör laget till favoriter både i den engelska och den europeiska fotbollen. De genomförde dem dessutom snabbt och utan problem. Även försäljningarna har varit spot on under sommaren.

En hel del kommer säkert vilja beskriva Man Utd som vinnare det här transferfönstret. Vilket kanske är förståeligt med värvningar som Angel Di Maria, Radamel Falcao, Luke Shaw och Ander Herrera. Samtidigt har jag svårt att beskriva dem som vinnare som både överbetalar för dessa spelare, panikvärvar dem mot slutet av transferfönstret, samt fortfarande inte slutligt åtgärdat lagets problem I backlinjen.

Annons

Nu skulle jag kanske ändå inte vilja betrakta dem som några förlorare under det här transferfönstret. Lika lite som jag skulle vilja betrakta Arsenal som några förlorare, som även de fick ägna gårdagen åt att jaga en anfallare, och som likt Man Utd inte heller de lyckades förstärka sin backlinje. Kanske var transferfönstret inte helt lyckat, men det var heller inte direkt misslyckat.

Skulle jag ändå tvingas utse några förlorare under det här transferfönstret så är det i första hand West Brom och Burnley jag kommer att tänka på. Båda lagen betraktar jag också som huvudkandidater till nedflyttning den här säsongen. Båda klubbarna behövde förstärka sina trupper under sommaren, men ingen av dem har gjort det i tillfredsställande utsträckning.

En flaggning tycker jag också man i detta sammanhang ska göra för Everton, som inte minst tack vare värvningen av Romelu Lukaku har lyfts fram som en framgång under sommaren. Men om vi istället betraktar det hela i mer relativa termer så är det också så att Everton till stor del bara har värvat spelare som de redan hade tillgång till under förra säsongen. Någon direkt förstärkning i egentlig mening handlar det alltså inte om. Möjligen en konsolidering.

Annons

Mer om bästa värvningar etc kommer senare under veckan.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-09-02 15:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto