Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

England är dåliga i mästerskap men fortsatt bra i kval

Peter Hyllman

En trög vinst i en träningsmatch mot Norge hemma på Wembley följdes upp av en övertygande seger i den tuffa första EM-kvalmatchen borta mot Schweiz, där England vann med 2-0 efter två mål av den till Arsenal nyligen flyttade Danny Welbeck.

Englands spelare, fans, och inte minst Roy Hodgson kunde glädja sig inte bara åt resultatet utan åt en taktiskt väl genomförd match med ett snabbt och flytande offensivt spel. Anfallstrion med Wayne Rooney, Raheem Sterling och Danny Welbeck fungerade väldigt väl ihop.

En uppenbar tendens i Englands spel är att Roy Hodgson fortsatt vill spela snabbt och med blixtsnabba omställningar. Vi såg detta också under VM och det är uppenbart en spelmodell som Hodgson tror på. Och efter matchen mot Schweiz vore det svårt att säga emot honom.

Matchen avgjordes på mittplan där England var täta och höll Schweiz borta från allvarliga målchanser, samtidigt som vann bollen två gånger som ledde fram till Welbecks båda mål. Mest glädjande på Englands mittfält var kanske att Jack Wilshere verkar ha hittat sina fötter igen.

Annons

Vinsten mot Schweiz, i vad som på förhand framstår som EM-kvalets tuffaste match för England, ger självklart England ett väldigt bra utgångsläge i det här kvalspelet. Även om det nya EM-formatet, med 24 lag istället för 16, gör det på gränsen till omöjligt för ett lag som England att inte kvalificera sig.

EM-kvalet består av nio grupper om fem till sex lag. Ettan och tvåan i dessa grupper, samt den bästa trean, kvalificerar sig till EM. De åtta övriga treorna får spela playoff om fyra återstående platser. Om England alltså lyckas hålla Slovenien, Litauen, Estland och San Marino bakom sig så går de till EM.

En nyordning som gör att kvalspelet känns mer överflödigt och intetsägande än någonsin tidigare. Det finns en vacker tanke bakom kvalspelet, men det hade känts vettigare om åtminstone en grupp högt rankade nationer hade varit direktkvalificerade till EM.

Annons

England håller i övrigt i sin förmåga att prestera bra i kvalspel, för att därefter få det märkligt svårt precis när det vankas mästerskap. Det är ju en av de saker som de glömmer bort som ofta vill mena att Sverige är i princip lika bra som England, inte minst genom att peka på resultaten i mästerskap, att England har en betydligt större benägenhet att faktiskt kvalificera sig till dessa mästerskap än vad Sverige har.

Men väl i mästerskapen får England det av någon anledning svårare. Att motståndet då blir tuffare kan så klart vara en uppenbar anledning. England verkar ha bemästrat bättre än Sverige att spela av de till synes lätta matcherna. En annan förklaring kan dock också vara att pressen och förväntningarna utifrån blir så mycket större under ett mästerskap.

Av den anledningen kan man kanske undra om det nya EM-formatet, som ska introduceras till EM 2020, där turneringen spelas runtom i Europa snarare än i ett eller två enskilda länder, kan vara till Englands fördel. Möjligen gör det mästerskapet mera kvallikt men mindre kvalfyllt.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-09-09 10:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto