Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bayern utgör mandomsprovet för Man City i Champions League

Peter Hyllman

Gruppspelet är sällan den mest upphetsande delen av en Champions League-säsong. Tvärtom så kan det i många avseenden kännas som en tämligen trälig transportsträcka. Möjligen med undantag för några grupper eller några enskilda matcher.

Kvällens match mellan Bayern München och Man City är ett sådant undantag, precis som den gruppen som även innehåller Roma och CSKA Moskva måste ses som ett sådant undantag. Det är faktiskt en grupp som kan bli spännande. Roma är ett lag med hög kvalitet och CSKA Moskva kanske inte själva kan vinna gruppen men de kan definitivt utgöra ett störningsmoment.

Det finns också den där frågan om att det faktiskt är viktigt att vinna gruppen, för att få ett något mer lätthanterligt motstånd i slutspelet. Man City har på sina tre säsonger i Champions League misslyckats med att ta sig vidare från gruppspelet två gånger och slutade tvåa i gruppen ifjol. Efter Bayern München av alla lag.

Annons

Det börjar bli något av en vana för Man City att ställas mot Bayern München i gruppspelet. Det här är tredje gången på fyra Champions League-säsonger som de möts, och Man City har ännu inte lyckats sluta före Bayern vid något enda tillfälle.

Däremot kryper de närmare. 2011-12 slutade de tre poäng efter Bayern i gruppspelet och 2013-14 slutade de på samma poäng, med blott målskillnad eller möjligen en felräkning från Manuel Pellegrini som enda skillnaden mellan de båda klubbarna. Om tendensen alltså håller i sig så vore den bedrägligt logiska slutsatsen att Man City den här gången ska komma före Bayern.

På något vis känns det som om Bayern München har blivit måttstocken mot vilken Man City måste förhålla sig för att lyckas med sin målsättning att bli en etablerad europeisk storklubb i Champions League. Ungefär som Juventus var för Man Utd för 15-20 år sedan, eller som Barcelona var för Chelsea för ungefär tio år sedan.

Annons

En sorts fotbollens mandomsprov med andra ord.

Utan tvekan är både Bayern München och Man City två stora och resursstarka europeiska storklubbar. Utan att förringa Man Citys på sitt sätt anrika historia så har emellertid Bayern en helt annan tradition inom den europeiska fotbollen än vad Man City har. Men det är heller inte allt som skiljer de båda klubbarna åt.

Båda klubbarna kan i någon mening sägas vara det bästa som tysk respektive engelsk fotboll just nu har producerat, båda klubbarna är hur som helst regerande ligamästare. Men Bayern har den för dem stora fördelen att vara helt dominerande som fotbollsklubb inom tysk fotboll, samtidigt som Man City är en av sex dominerande fotbollsklubbar inom engelsk fotboll.

Det gör konkurrenssituationen lugnare för Bayern och förenklar också en mer långsiktig planering för dem. De kan också välja att fokusera mer specifikt på Champions League, ofta säkra i vetskapen att de har mer marginal att arbeta med i det egna ligaspelet. Deras kortare ligasäsong, med endast 34 omgångar, är även det en faktor som underlättar och leder till mindre slitage och energiläckage.

Annons

Bayern har emellertid även en del viktiga institutionella fördelar. De har till skillnad från Man City inte bara fått en säck pengar slängd över klubben, utan har fått bygga upp sina resurser genom långsiktigt hårt och disciplinerat arbete både på och vid sidan av planen. Med ett sådant arbete följer också en kompetens, ett strategiskt och organisatoriskt lärande, och en hög kvalitet i allt man tar sig för.

Agerar Man City klokt, och allt tyder på att de faktiskt gör det, så är dock det där en fördel som Bayern, Barcelona, Real Madrid, Arsenal med flera inte kan räkna med att ha i all evighet. Men det är en långsiktig process som tar mer än några år att ta sig igenom.

Men ikväll är det en match mellan två fotbollslag, vare sig mer eller mindre. Och det är dessutom en match mellan två lag som försöker spela utifrån varianter av en liknande spelidé. Bayern utgår naturligtvis mycket från Pep Guardiolas tankar och idéer, och Man City valde ju för ett drygt år sedan tämligen ökänt att eftersträva spansk fotbollsholistik, där klubbledningen är rekryterad från Barcelona som därefter anställde Manuel Pellegrini som manager.

Annons

Bayern har fördelen av hemmaplan och, även om Man City vann borta mot Bayern förra säsongen, så är det den här gången inte en match där båda lagen är klara för slutspel och där även grupplaceringen är i praktiken avgjord. Mer av skarpt läge den här gången alltså och det blir således en mäktigt tuff uppgift för Man City.

Mäktigt tufft blev det även för Arsenal igår kväll som gjorde en förhållandevis blek insats borta mot Dortmund. Nu är förlust i första gruppmatchen, och just i den bortamatchen, inte någon katastrof, men det sätter onekligen en större press på Arsenal inför fortsättningen. Inte minst inför bortamatcherna mot Anderlecht och Galatasaray.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-09-17 10:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto