Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Solskjaer lämnar Cardiff på grund av resultat, inte filosofiska skillnader

Peter Hyllman

Efter sju omgångar spelade av säsongen, och med åtta inspelade poäng på dessa sju matcher, så avgår Ole-Gunnar Solskjaer som manager för Cardiff. Eller uttryckt annorlunda så är han och Cardiffs ägare och klubbledning helt överens om att det nu är dags att gå skilda vägar.

 

Det är knappast första eller sista gången något sådant händer inom den engelska fotbollen. Men det är ovanligt att det sker i ett sådant moln av grötiga och flummiga formuleringar, där Solskjaer först hänvisar till ”filosofiska skillnader” för att både han själv och klubbens företrädare därefter ägnar avsevärd energi åt att konstatera hur goda vänner de blivit.

 

Vilka dessa filosofiska skillnader faktiskt är som Solskjaer pratar om utvecklas aldrig riktigt. Möjligen handlar det om att Cardiffs klubbledning tyckte det var viktigt att vinna fotbollsmatcher samtidigt som Solskjaer har blivit så stöpt i modern norsk idrottsideologi att han inte längre anser det vara viktigt att vinna fotbollsmatcher.

Annons

 

Bakgrunden är alltså att Ole-Gunnar Solskjaer tillsattes vid nyår med uppgiften att rädda Cardiff kvar i Premier League. Ett uppdrag han misslyckades tämligen spektakulärt med, inte minst eftersom Cardiff förlorade tolv av de 18 ligamatcher i Premier League som Solskjaer ansvarade för. Den här säsongen har Cardiff bara vunnit två av sina första sju matcher i The Championship.

 

Solskjaer gjorde alltså succé i Molde men det visade sig också lite som väntat i Cardiff och Premier League att han inte längre befann sig i Norge. Alex Ferguson, Solskjaers mentor i manageryrket, lyfter ofta fram att man som ung manager måste vara mycket nogräknad med vilken klubb och vilken ägare man väljer att arbeta för. Man kan fråga sig i vilken utsträckning Solskjaer tog till sig det rådet i sitt beslut att arbeta för Cardiff och Vincent Tan.

Annons

 

Det är samtidigt hyfsat lätt förståeligt att Solskjaer ville ta chansen när han väl fick den att pröva sina managervingar i Premier League. Det är trots allt i engelsk fotboll han fostrats och fått sin huvudsakliga fotbollsbildning, och det är där han först och främst känner sig hemma i sitt yrkesliv. Men Cardiff just i det läget han tog över klubben var helt fel val.

 

Hans misslyckande i Cardiff sätter dock vissa perspektiv på hans kapacitet som manager i nuläget. Sådana perspektiv verkade till viss del saknas för bara några år sedan när väldigt många på allvar menade att han var den önskvärde efterträdaren till Alex Ferguson som Man Utds manager, ett betydligt mer komplicerat och krävande uppdrag än Cardiff.

 

Det går ofta romantik i sådana där önskemål. Mer sällan är de faktiskt förankrade i någon särskilt välgrundad research och bedömning. Vanligt är också att gamla spelares managerkompetens inledningsvis överskattas i en from förhoppning om att framgång på planen lätt ska översättas i framgång vid sidan av planen.

Annons

 

Positivt för Ole-Gunnar Solskjaer är emellertid att han och Cardiff ändå tar avsked i positiv anda. Det förmedlar en bra känsla och bör öka hans fortsatta anställningsbarhet inom engelsk fotboll. Kanske kände sig Cardiff och Vincent Tan tvingade, för att undvika missförstånd, att betona sin vänskap med Solskjaer efter deras mycket offentliga avrättning av den förre Cardiffmanagern Malky Mackay tidigare under säsongen.

 

Solskjaer has lost it! Men vem tar över efter honom som manager för Cardiff, vem vill ta chansen att jobba med sådana krav och förväntningar om omedelbar uppflyttning tillsammans med en ägare och klubbledning som inte alltid framstår som de mest sympatiska uppdragsgivarna att arbeta för?

 

Cardiff är för övrigt inte det enda Premier League-nedflyttade laget i The Championship det går tungt för. Fulham ligger hjälplöst sist i The Championship med blott en inspelad poäng på sina första sju matcher, och med sex gjorda mål men hela 18 insläppta. Mindre än ett gjort mål per match alltså men mer än två insläppta mål per match.

Annons

 

Jag trodde inte att Ole-Gunnar Solskjaer skulle följa med Cardiff ned i The Championship, och nu är han borta. Jag trodde heller inte att Felix Magath skulle följa med Fulham ned i The Championship, och rätt mycket talar för att inte heller han blir särskilt långlivad där efter en sådan här säsongsinledning. Så både Cardiff och Fulham ser sig nog om efter ersättare.

 

:::

 

Be Champions!!

Publicerad 2014-09-19 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto