Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det är hög tid att reformera det europeiska kvalspelet

5-0. Ett mål var 18:e minut. Är det egentligen godkänt mot ett lag av San Marinos kaliber, borde det inte snarare landa någonstans runt tvåsiffrigt för ett lag som England? Nåja, det är väl kanske godkänt ändå, i alla fall sett till att det slås av på takten när man leder med ett par mål, väl medvetna om att det är ny match några dagar senare.

Det pågår ju en rullande debatt inom europeisk fotboll vad avser just kvalspelet och förmodligen är det väl den här typen av matcher, England mot San Marino, som utgör foder i den diskussionen. Vad finns det för mening, vem tjänar på en fotbollsmatch där England tvingas möta San Marino? Är det inte snarare något som pekar på kvalspelets meningslöshet?

Det där framställs ju lätt som en von oben-frågeställning, som om man från de etablerade länderna anser sig för fina för att kvalspela, eller som om man anser att de mindre länderna över huvud taget inte ska ges chansen att kvala in till ett mästerskap. Men problemet är inte att just San Marino deltar i kvalspelet, utan att det är ett lag vars enda ambition är att hålla siffrorna nere.

Vad är fördelen för England att spela dylika kvalmatcher? Det blir ytterligare en match för redan tungt belastade fotbollsproffs, det devalverar och späder ut kvalspelet till en ren och skär transportsträcka, och det är en match som inte på något sätt är utvecklande för dem rent fotbollsmässigt. Samma resonemang kan självklart tillämpas på ännu större fotbollsnationer som Spanien, Tyskland eller Italien.

Vad är fördelen för San Marino att spela dylika kvalmatcher? Det blir ännu en match mot fullständigt överlägset motstånd, det fostrar inte någon form av utveckling som det idealistiska argumentet vill göra gällande utan snarare en förlorarkultur där det har blivit okej att förlora men helst med så lite som möjligt. Ett ständigt och stort förlorande landslag drar självklart inte till sig vare sig publik eller nya utövare i någon meningsfull utsträckning.

Inom idrott i övrigt talar man ofta om betydelsen av att mäta sig i tävling, om den utveckling som sker i själva matchsituationen. Inte minst är detta en viktig aspekt inom bordtennisen där jag är verksam. Men man vet också att det handlar om att tävla och matcha på rätt nivå. Att matcha och tävla på fel nivå kan tvärtom vara direkt skadligt för utvecklingen.

Självklart ska alla länder få möjlighet att kvalspela till ett EM eller ett VM, det betraktar jag som ett demokratiskt och meritokratiskt imperativ. Men detta kvalspel måste rimligtvis gå att organisera på ett annat sätt än det som för tillfället är rådande.

I mer eller mindre alla former av större fotbollsturneringar eller cuper, om det så är Champions League, Europa League, FA-cupen och så vidare, så finns det i någon form ett kvalspel. I dessa kvalspel finns det olika omgångar, där de svagaste lagen är de som går in i de tidigaste omgångarna, och vinnarna där därefter stöter på allt tuffare motstånd innan det till sist är dags för själva huvudturneringen.

Varför gör man inte på ett motsvarande sätt när det gäller kval till EM eller VM? Visst, det finns ett helt annat tidsprogram för landskamper, men med den makt och det inflytande som ändå står UEFA och FIFA till buds, de brukar ju inte vara blyga när det kommer till att utställa direktiv, så ska ingen inbilla mig att det inte vore en praktisk möjlighet.

Det vore naturligtvis mycket mer meningsfullt för exempelvis San Marino att i ett första läge mäta sina krafter med andra nationer som Andorra, Luxemburg, Liechtenstein, Moldavien med flera. För att därefter, när man behärskar denna nivå, börja ställas mot de lite större fotbollsnationerna. Det är mer långsiktigt och hållbart.

Det vore självfallet mer meningsfullt för exempelvis England att i sina kvalmatcher faktiskt ställas mot meningsfullt motstånd, att tvingas matcha mot länder som Spanien, Belgien, Sverige, Grekland, Serbien, Ryssland med flera. I samtliga fall motstånd som är en utmaning, som stimulerar spelarna och som skapar intresse bland allmänheten.

Vi skulle i alla fall slippa landskamper och kvalmatcher som är helt och hållet ointressanta och meningslösa. Något som rimligtvis bara kan skada ett redan skadskjutet och skamfilat rykte hos det europeiska kvalspelet och de så kallade landslagsuppehållen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-10-10 kl 09:24

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons