Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bra med nya seedningsregler i Champions League även om Premier League drabbas

Mot slutet av veckan kom beskedet från UEFA att de kommer att förändra seedningen av Champions League till nästa säsong. Seedade i den första krukan kommer från och med 2015-16 vara Champions Leagues regerande mästare, samt mästarna i de sju främsta europeiska ligorna i enlighet med UEFA:s egen rankning.

ANNONS

Bakgrunden är självfallet en kritik av att flera länder har haft flera lag med i den första seedningskrukan, däribland England och Spanien. Vilket har väckt den principiellt intressanta frågeställningen hur det kommer sig att ett lag som är regerande ligamästare i ett land är seedat sämre än ett lag som är rankat trea eller fyra i ett annat land.

Det är inte en fråga med ett helt och hållet självskrivet svar, i alla fall inte om man med någon form av trovärdighet kan hävda att det tredje- eller fjärderankade laget faktiskt är bättre än ligamästaren ifråga. Men intressant är hur som helst frågeställningen.

Ligor med fler än ett lag i den första seedningskrukan drabbas således. Både La Liga och Premier League är worse off med en sådan här seedning, inte minst drabbas Arsenal och kanske Man Utd inom en viss framtid. Men även för Man City och Chelsea är det så klart ett relativt nedköp. Ändå skulle jag betrakta det som en bra reform.

ANNONS

Dels så håller jag med om det principiellt riktiga i att ligamästare ska belönas framför övriga kvalificerade. Det ska vara mer meriterande att faktiskt vinna en liga än att bara lyckas komma bland de tre-fyra bästa ständigt och jämt. Det har riktats kritik mot Champions League att det inte är en turnering för mästare, vilket jag tycker är struntprat, men det här är onekligen ett förslag till fördel för mästare.

Dels medför det en potential för en klar uppryckning av Champions Leagues gruppspel, som i nuläget ofta känns som en alltför lång transportsträcka. Det öppnar upp för betydligt häftigare grupper och tungviktsmöten under gruppspelet. Tänk er den här säsongen med vare sig Barcelona eller Real Madrid toppseedade i sina grupper.

Det är helt enkelt en uppfräschning av Champions League. Dessutom en reform som leder till större sportslig rättvisa, och därtill ett större incitament för deltagande klubbar att verkligen vinna sin inhemska liga. Tidigare har det ju snarare varit en tradeoff, i alla fall i Premier League, mellan att å ena sidan försöka vinna Champions League och å andra sidan Premier League.

ANNONS

Kort och gott en väldigt bra reform. Vilket om inte annat visar att en organisation som UEFA faktiskt kan åstadkomma ett och annat positivt, och att detta inte måste vara kornet som den blinda hönan råkade hitta.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-10-12 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto