Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vore sportchef en bättre roll för Arsene Wenger i Arsenal?

Nu sabbade så klart Arsenal mina planer på att skriva en av mina som bekant ständigt återkommande ”Arsenal suger”-bloggar genom att vända 0-1 till 2-1 mot Anderlecht under matchens döende minuter, men icke desto mindre var ju också den matchen i själva verket en indikation på att allt inte är riktigt precis så som Arsenal själva skulle önska hittills under den här säsongen.

ANNONS

Gamla synder har gjort sig påminda. Ett försvarsspel som förra säsongen faktiskt fungerade tämligen bra har börjat glappa igen under säsongen, delvis på grund av skador men delvis också på grund av oförklarliga och, som det känns, onödiga misstag. Samtidigt har Arsenal fallit åter i en stundtals överdriven omständighet i sin egen offensiv.

Det är således lite grann ett case av ”back to square one” för Arsenal, med hjulen hjälplöst snurrandes i en grusgrop som laget verkar oförmögna att riktigt kunna ta sig ur. Vän av ordning frågar sig då så klart vad detta egentligen kan tänkas bero på. Två citat från ledande företrädare för Arsenal genom åren kanske kan bidra med en tanke.

”During the years we were successful there was an alliance of people at the top who made the club successful. That was David Dein, Arsene and myself. I ran the business side and David and Arsene ran the football side. David did a phenomenal job for the club and I think they miss David’s role in encouraging Arsene, who is naturally cautious. David was always very ambitious for the club.” – Keith Edelman, fd VD för Arsenal mellan 2000-2008, i en intervju från 2011.

ANNONS

”I don’t think that it’s my wish or intention to double guess what Arsene Wenger wants to do. As you know, your board backs him 100 per cent. If he has a plan, we back him. If he doesn’t have a plan, we keep quiet. So don’t let’s be in a muddle about who calls the shots about football at the Arsenal Football Club. It is not the chairman, it is not the fans, it is Mr Arsene Wenger.” – Sir Chips Keswick, Arsenals ordförande under klubbens årsstämma 2014.

Många har påpekat David Deins betydelse för Arsenal förut, Arsenal har hur som helst inte vunnit ligan eller varit i närheten av att vinna ligan sedan Dein lämnade klubben. Bakom Keswicks ord ser vi också en verklighet där ingen egentligen ifrågasätter eller utmanar Wenger i dennes uppfattningar, eller ens höjer rösten vid en synbar avsaknad av plan.

ANNONS

Det går inte att ifrågasätta Arsene Wengers meriter och hans betydelse i det stora hela för Arsenal. Men det går heller inte att förneka att den moderna fotbollen har genomgått en hel del förändringar vilka Arsene Wenger inte riktigt har lyckats anpassa sig efter, alternativt så saknar han helt enkelt viljan att göra det.

Det finns många aspekter i detta beteende. Ett tveksamt och stundtals halsstarrigt agerande på transfermarknaden är en. En principiell vägran att anpassa det egna lagets spel efter motståndarnas styrkan är en annan, med från och till katastrofala konsekvenser på fotbollsplanen. Ett upplägg på lagets träningar som till synes gör Arsenalspelarna ständigt mer mottagliga för skador under match.

Tidigare under säsongen rapporterade Raphael Hoenigstein att Arsene Wenger bland annat inför säsongen hade introducerat videoanalys till Arsenals egna matchförberedelser. Det är egentligen rätt fantastiskt att tänka sig att detta sker först sedan Arsene Wenger har tillbringat närmare 20 år som Arsenals manager.

ANNONS

Arsene Wenger är 65 år gammal. Med en tilltagande ålder så uppstår också vissa ofrånkomliga fysiska fenomen. Kroppen slits, hjärnan får svårt att hålla sig riktigt lika spänstig, testosteronnivåerna sjunker. Det här är faktorer som Wenger själv har påpekat, han har själv hävdat att efter 67 så kommer han inte längre vara kapabel att göra sitt jobb på tidigare full kapacitet.

Nu låter i och för sig detta lika illusoriskt exakt som när Arsene Wenger själv talar om spelarstatistik och ”red fatigue zones”, det är naturligtvis ingen vetenskaplig exakthet att detta nödvändigtvis måste ske efter 67 år, i alla fall inte sett till enskilda individer. Men det är heller inte något som sker över en natt, och den förslitningsprocess som Wenger hänvisar till börjar rimligtvis tidigare än så.

Kanske var Alex Ferguson ett unikum. Han lyckades hålla i Man Utd på egen hand en bit över 70-strecket. Men kanske besatt han en nyfikenhet för nya intryck och en pragmatism gentemot nya idéer där Arsene Wenger genomgående har varit mer dogmatisk. Kanske var han inte försiktig på samma sätt som Edelman beskriver Wenger.

ANNONS

Det verkar i alla fall som om Arsenal behöver någon som balanserar och utgör ett bollplank till Arsene Wenger. Det kan ske antingen genom att en fullvärdig ersättare till David Dein hittas. Eller på sikt kan det självklart också åstadkommas genom att Arsene Wenger görs till sportchef, och en ung och hungrig förmåga tas in som hans ersättare som manager.

Bortamatch mot Sunderland idag, som förra omgången förlorade med 0-8 mot Southampton. Det gör ju dagens match alldeles fantastiskt oförutsägbar för Arsenal. Antingen möter man fullständigt demoraliserade motståndare som det bara är att köra över. Eller så möter man ett otroligt revanschlystet lag som på hemmaplan har käkat taggtråd till frukost och pissar napalm.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-10-25 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto