Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fanns det verkligen 23 bättre fotbollsspelare än Luis Suarez förra säsongen?

Jag har alltid och av många olika skäl varit en skeptiker till individuella utmärkelser inom fotbollen. Det betyder inte att jag inte kan acceptera att de finns där, jag tillmäter dem bara ingen som helst större betydelse när det kommer till att värdera en fotbollsspelare.

Dels är det ju det här faktumet att fotboll faktiskt är en lagsport, och mycket av det som ingår i att vara en riktigt stor och bra fotbollsspelare är helt enkelt omöjligt att mäta och få med i bedömningen av individuella priser, som snarare brukar fokusera på väldigt enkla mått. Det är också svårt för individuella priser att ta hänsyn till den hjälp en spelare faktiskt har från sina medspelare, en faktor som kan variera vildsint mellan olika spelare.

Dels så kan man naturligtvis irritera sig på ett fullständigt övertydligt bias för offensiva spelare. Att bli utsedd till världens bäste spelare, eller ens vara nominerad till utmärkelsen, som defensiv spelare är att betrakta som mer eller mindre en omöjlighet. Det har hänt några få spelare genom åren, men då har det också behövt hända något alldeles extraordinärt.

Mycket riktigt ser vi nu på den 23 man långa kortlistan till Guldbollen att där bara finns, beroende på hur man räknar, tre-fem defensiva spelare samt två målvakter. Med andra ord, fyra av fem spelare på ett ungefär är offensiva spelare, trots att en större procentuell andel av det totala antalet spelare på en fotbollsplan faktiskt är defensiva i någon mening. En målvakt, en fyrbackslinje samt en defensiv mittfältare är ju exempelvis över halva startelvan.

Ett motsvarande bias hittar vi för spelare från de allra största klubbarna i Europa. Helt orimligt är kanske inte det givet att de allra bästa spelarna tenderar att samlas i de största klubbarna där det betalas mest i lön och där chanserna att vinna titlar är som störst. Men, alltså inte en enda spelare utanför de stora ligan som är ens värd att tas upp till diskussion på en 23 man lång lista?

Slutsatsen blir ju i det avseendet rätt nedslående och är naturligtvis en del i varför jag är skeptisk till individuella utmärkelser. Det tenderar mer vara en PR-grej och handlar kanske i någon mening mer om vilka spelare som för tillfället har det största och häftigaste varumärket, snarare än vilka som har presterat bäst på fotbollsplanen utifrån deras egna specifika förutsättningar.

Det som emellertid får mig att i det närmaste kräkas på den här rundan av Guldbollen är att det är så uppenbart politiskt tillrättalagt. Hur man i en skara av 23 av världens bästa fotbollsspelare från förra säsongen kan undlåta att få med Luis Suarez är för mig en olöslig gåta, i så måtto att vad man faktiskt bedömer är dennes förmåga och prestation på fotbollsplanen.

Men Luis Suarez är alltså inte med på den här listan, och den enda tänkbara förklaringen till det är självklart att FIFA lägger in politiska hänsyn i utformningen av den här listan. Suarez är en alltför kontroversiell karaktär, inte minst då i och med bitincidenten under VM i somras, för att FIFA ska våga eller vilja ha med honom på en sådan här lista.

Det där är naturligtvis sjukt fånigt och renderar ju listan som helhet näst intill meningslös. Dessutom blir det lite fånigt att tro att någon inte skulle kunna skilja på äpplen och bananer i en sådan utsträckning att de skulle uppfatta det som om FIFA godkände bett på motståndare bara för att man erkänner Luis Suarez som en av världens 23 bästa fotbollsspelare förra säsongen.

Sedan kan man så klart undra om FIFA hade tänkt fortsätta att bestraffa Luis Suarez för samma händelse flera gånger om. Man hade kunnat tänka sig att det var straff nog att belägga honom med yrkesförbud under ett par månader utöver att faktiskt stänga av honom från ett icke ansenligt antal matcher, vilket teoretiskt också hade kunnat äventyra hans flytt till Barcelona.

Man kan så klart tycka precis vad man vill om Luis Suarez, och det har jag gjort, ofta och mycket. Men på en lista över världens fem bästa fotbollsspelare under förra säsongen så ska han naturligtvis vara med, för att inte tala om en lista över världens 23 bästa spelare förra säsongen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-10-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons