Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Whatever happened to Baby Spurs?

Vad är det egentligen som håller på att gå fel med Tottenham? Om vi ska tro Mauricio Pochettinos senaste bidrag till Premier League-managernas blooper reel så handlar det om att fotbollsplanen på White Hart Lane helt enkelt är för trång för att laget ska kunna få ut sin fulla potential. En ursäkt väl i klass med Arsene Wengers berömda påstående att gräset lutade åt fel håll.

Tottenham befinner sig mitt inne i en helt förfärlig ligaform. Laget har bara vunnit en av sina senaste sju Premier League-matcher, och nu senast så tog de ledningen hemma mot Newcastle bara för att få se det gästande motståndet vända och vinna matchen. Detta alltså mot ett Newcastle som själva knappast har inlett säsongen på något strålande sätt.

Många gånger är det lätt att peka på vad som är rätt eller fel i ett fotbollslag, men med Tottenham så är det allt annat än lätt.

De har mycket kreativa och tekniskt skickliga spelare i Christian Eriksen och Erik Lamela. Laget har mycket snabbhet genom spelare som Nacer Chadli, Danny Rose och Moussa Dembele. Fysiskt är laget ett av de bäst förberedda i hela Premier League och Tottenham har vad många anser vara en av Premier Leagues bästa målvakter.

Att klaga på managern är också svårt. Mauricio Pochettino gjorde ett lysande jobb med Southampton förra säsongen och utgår från en spelidé som borde passa Tottenham perfekt.

Att Tottenham saknar en anfallare av världsklass är uppenbart, men det går inte att se det som hela förklaringen. Det är inte så att Tottenham saknar bra anfallare i form av såväl Emmanuel Adebayor och Roberto Soldado, och för all del även Harry Kane. Om man dessutom tittar mer statistiskt på Tottenham så är det inte där deras stora problem framträder.

Anfallarna är tvärtom bland ligans mest effektiva, sett till hur många avslut på mål de skapar per målchans. Opta har satt samman statistiken som visar att bara sex lag i Premier League är bättre än Tottenham i detta avseende, så att skylla på Tottenhams anfallare riskerar utan tvekan att leda tankarna fel i en analys av Tottenham.

Värre är i så fall att Tottenham enligt Opta bara har skapat 83 målchanser hittills under säsongen. För att sätta det i relation till övriga lag i ligan så är det färre målchanser än QPR har skapat, och bara Sunderland har skapat färre med sina 80 målchanser, målchanser skapade åt motståndarna är då naturligtvis inte inräknade.

Tottenhams problem är alltså inte en bristande effektivitet i att göra mål på sina chanser, utan en relativ oförmåga att över huvud taget skapa givande målchanser.

Mauricio Pochettino å sin sida beskriver inte Tottenhams problem som i första hand taktiska eller fysiska, han menar att problemen snarare handlar om det mentala, eller om koncentration. Något som definitivt skulle kunna förklara varför Tottenham inte bara släpper in onödiga mål utan dessutom släpper in dem vid väldigt olyckliga tillfällen.

Det finns flera exempel under säsongen. Att låta Liverpool göra 2-0 direkt efter halvtidsvilan, att låta Sunderland kvittera till 1-1 så snabbt efter att Tottenham tagit ledningen, efter att ha kvitterat mot Man City på bortaplan så släppte de till ett nytt ledningsmål för Man City bara några minuter senare, och nu senast lät man Newcastle kvittera bara sekunder in på andra halvlek.

Sådant där avslöjar en brist på koncentration, och i vissa värre fall kanske till och med ett visst mått av nonchalans. Och med en känsla att Tottenham ännu inte riktigt har kommit ur den här säsongens startblock så är det lätt att se det som bekräftat. Med flera spelare i laget som innan säsongen övervägde eller sade sig vilja lämna klubben så är det kanske där som det verkliga problemet återfinns.

Att se problemet är dock en sak, att faktiskt lyckas göra något åt det och lösa det är en helt annan.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-10-30 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons