Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Liverpool måste tänka mer på möjligheten och mindre på "damage control"

Ikväll ser vi Real Madrid mot Liverpool i en upprepning av samma stora europeiska cupmatch för två veckor sedan. För säkerhets skull så dubbelkollar jag spelschemat och upptäcker att jo, mycket riktigt så är det alltså ikväll dessa båda lag drabbar samman, inte imorgon. Man kan tydligen aldrig vara nog försiktig.

Att Liverpool inte vill se någon repris på förra matchen är rätt uppenbart. De fick tämligen ordentligt med spö hemma på Anfield med 0-3. Inte för att de var ofarliga i matchens inledning men när väl Real Madrid fått upp ångan så var det inte längre något snack om saken.

Om det var på Anfield så kan man så klart tänka sig att det riskerar bli än värre på Bernabeu. Och det hörs nog också på förhandspratet att de allra flesta förväntar sig inte bara en seger för Real Madrid ikväll, utan troligtvis också en storseger. Det är närmast så att till och med Liverpool själva ger intryck av att förbereda sig för en förnedring.

Om inte så känns det annars lite märkligt att redan så här innan en match mot Real Madrid börja prata om en kommande match mot Chelsea. På samma sätt är det märkligt att fundera på att vila spelare som Steven Gerrard, eller inte vilja riskera att använda sig av spelare som Daniel Sturridge. Det blir ett sätt att på förhand beskriva kvällens match som inte så väldigt viktig.

Rent gruppmatematiskt så är kanske inte matchen så värst viktig heller, givet att Liverpool redan har räknat med matchen som en förlust. De kan förlora kvällens match och fortfarande ha ett bra utgångsläge för att gå vidare, oavsett hur det går i matchen mellan Ludogorets och Basel. Men inte heller helgens match mot Chelsea på Anfield är någon ödesmatch rent tabellmässigt.

Det innebär även en tveksam signal både till spelare och fans. Liverpool kämpade hela förra säsongen, och har strävat under fyra långa säsonger, för att komma tillbaka till Champions League och få spela dessa matcher, och även visa att de kan hävda sig i dem. Det är inte säkert att de får någon ny chans särskilt snart. Då bör man ta chansen när man har den.

Dessutom känns det som defaitism att lägga sig platt på ryggen. Samma prat om att Real Madrid skulle göra mos av sitt engelska motstånd på Bernabeu fanns för en och en halv säsong sedan, när Man Utd mötte dem i Champions Leagues åttondelsfinal. Verkligheten blev en annan. Liverpool är självklart inte favoriter, men sköter de sina kort rätt så kan de ändå vinna matchen.

Det fordrar emellertid två saker. Att Liverpools backar klarar av att hålla sig mer defensivt disciplinerade än vad de har visat upp hittills under säsongen, något som kanske underlättas i en match där de inte förväntas eller själva förväntar sig att behöva tänka framåt särskilt mycket. Samt att Liverpools anfallsspel blir mer effektivt.

Förra säsongen hade Liverpool råd med ett slackt försvarsspel av det enkla skälet att laget normalt sett gjorde fler mål än de släppte in. Liverpool fick flera gånger under förra säsongen kritik för att vara ett enmanslag, och även om det alltid i någon mening är en orättvis kritik så har den här säsongen så här långt visat att det också var en kritik som var om än inte sann så i alla fall alldeles för nära sanningen.

Hittills under säsongen har Liverpool gjort 13 mål på tio ligamatcher, vilket är alldeles för lite. Jamie Carragher pekar på att Liverpools anfallstrio av Fabio Borini, Mario Balotelli och Rickie Lambert tillsammans har producerat noll mål och endast 45 bollmottagningar i motståndarnas straffområde under säsongen, något som Sergio Agüero ensam dubblerar.

Självklart är det en faktor att Daniel Sturridge har varit skadad, men det är också lite naivt att tro att hans frånvaro skulle vara det enda problemet, utöver att det sätter en orimlig press på honom när han väl kommer tillbaka. Ett väl så viktigt problem är att Liverpool inte skapar chanser på samma sätt den här säsongen.

Delvis kanske för att motståndarna nu har läst Liverpools spel på ett bättre sätt än under förra säsongen. Delvis för att Luis Suarez var en så viktig del både i skapandet och avslutandet av målchanser under förra säsongen. Hittills har i alla fall inte Brendan Rodgers hittat ett sätt att kompensera för dennes frånvaro, vilket alltmer framstår som hans stora utmaning.

Arsenal har mindre av en utmaning framför sig ikväll. I och med att de vände och vann bortamatchen mot Anderlecht så börjar deras avancemang till slutspel alltmer se ut som en formalitet. Om de vinner ikväll hemma mot Anderlecht, samtidigt som Dortmund inte förlorar mot Galatasaray, så är det dessutom en realitet.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-11-04 kl 09:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons