Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"The expert in battle moves the enemy, and is not moved by him"

Luis Suarez har varit på hugget de senaste veckorna. För en person som normalt sett, om än av mer eller mindre onormala skäl, ofta befinner sig i rubrikernas blickfång, så har Suarez kanske mer ofta än vanligt befunnit sig i just rubrikerna – detta i och med publiceringen av hans biografi som till stor del behandlar hans tid i Liverpool.

Jag har haft mina åsikter om Luis Suarez vilket är allmänt känt. Jag var minst sagt och med väldigt goda skäl kritisk till hans sätt att bete sig i samband med bråket gällande honom och Patrice Evra. Hans återkommande dentala attacker på sina motståndare har föranlett såväl kritiska hugg som bitande sarkasm från min sida. Att jag ser honom som en av världens absolut bästa fotbollsspelare har jag däremot heller inte gjort någon hemlighet av.

Men även om jag knappast betvivlar Luis Suarez tekniska kompetens som fotbollsspelare, så menar jag att han han i sin bok visar svåra prov på att vara rätt blind för det taktiska och psykologiska spel som faktiskt sker inför och under så kallade stormatcher.

Vad har då detta att göra med dagens stormatch mellan Liverpool och Chelsea på Anfield undrar vän av ordning?! Jo, för Luis Suarez tar som av en händelse upp just förra säsongens motsvarande match, den match som kanske mer än någon annan under den säsongens avslutning faktiskt avgjorde titelstriden till Liverpools nackdel och Man Citys fördel.

Suarez hänvisar här till att han påstår sig ha pratat med en av Chelseas spelare under matchen som även han uttryckt missmod under matchens gång över lagets taktik att börja maska redan tidigt i matchen. Suarez säger sig inte alls förstå varför Chelsea och José Mourinho agerade på det viset, allra helst som Chelsea ju också behövde vinna matchen.

Men, säger då den snusförnuftige, Chelsea vann ju också matchen.

Jaha, menar så Luis Suarez. Men det berodde ju bara på ett oförutsebart misstag av Steven Gerrard och sedan när Chelsea väl tagit ledningen var det omöjligt att komma någon vart. Utan misstaget hade Chelsea aldrig gjort mål enligt honom, utan det enda Chelseas maskande ledde till var att göra Liverpool frustrerade.

Men… Tänk om… Vad Chelsea och José Mourinho faktiskt ville med sin taktik att maska, utöver att vinna tid, var att få just Liverpool frustrerade och genom sin frustration bli stressade och kanske mer benägna att fatta dåliga beslut och till sist begå misstag? Kanske just genom att skapa denna frustration så ökar Chelsea sina chanser att faktiskt vinna matchen.

Bland det dummaste man kan göra är att låta en motståndare spela en match på sina villkor. Allra helst när man befinner sig på motståndarens hemmaplan. Vad Mourinho helt enkelt eftersträvar är att inte låta motståndaren göra det, utan istället spela matcherna på sina villkor.

Det där känns som något som kan vara värt att hålla i åtanke för Liverpool också den här matchen. Chelsea visade på Old Trafford att när det gäller bortamatcher mot tufft motstånd så tillämpar José Mourinho grovt räknat samma taktik som förra säsongen.

Om Liverpool ska vara mer framgångsrika än vad Man Utd lyckades vara, och inte minst då mer framgångsrika än vad de själva var förra säsongen, så räcker det inte att bomba framåt med massor av vilja och testosteron. Detta finns naturligt för Liverpool på Anfield kan tyckas, men det måste kombineras med disciplin och tålamod.

Är det något som Brendan Rodgers mäktar med? Hittills under säsongen har Liverpool försökt spela samma typ av spel som de gjorde förra säsongen med Luis Suarez i laget. Fortfarande med samma mängd av småklantiga defensiva misstag men nu väsentligt mer ofarliga framåt. Om samma mönster upprepas i den här matchen så är halva matchen vunnen för Chelsea.

Rodgers har dessutom bundit lite ris åt egen rygg inför den här matchen. Han har kritiserats rätt hårt under veckan för att inte ha mönstrat sitt bästa lag inför matchen mot Real Madrid på Bernabeu. Av det till synes rationella skälet att vara bättre förberedda inför dagens match mot Chelsea. Kritiken lär inte bli mindre giftig om det i efterhand visar sig vara till ingen nytta.

Och jag skulle heller inte räkna med att José Mourinho skulle undvika att peka media i den riktningen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-11-08 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons