Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Att tänka rätt och snabbt är fotbollens främsta talang

Att hitta och utveckla talanger har alltid varit en viktig strategisk komponent i alla framgångsrika lagbyggen. Många klubbar bygger upp imponerande akademier just för detta syfte. Andra klubbar väljer att satsa mer på ett väldigt väl utvecklat kontaktnät och scoutingsystem. Några få större klubbar har råd att investera i både och.

Men den stora och helt avgörande frågan i ett sådant arbete är och förblir hur man egentligen vet vilka spelare som inte bara är talanger utan som dessutom kommer att slå igenom högre upp i åren. Vilka egenskaper är de mest betydelsefulla att leta efter bland unga spelare?

University of Groningen har under många år haft en forskargrupp som studerat just denna fråga. Ett tidigt svar som forskargruppen presenterade var att fart var en viktig egenskap som skiljde professionella spelare från amatörspelare. I en studie som omfattade mer än 100 unga holländska spelare så visade det sig att spelare som blev proffs var 0,2 sekunder snabbare per sträcka än de spelare som aldrig fick chansen.

Fart är till största delen biologiskt betingat och är inte något som går att träna upp i någon betydelsefull utsträckning, menar de flesta. Det skulle i sådana fall antyda ett tämligen deterministiskt synsätt på vilka spelare som kan lyckas och vilka som inte kan lyckas.

Men samma forskargrupp vid University of Groningen har också upptäckt att positionering och beslutsfattande är nyckelfaktorer för att avgöra vilka spelare som lyckas som proffs och vilka som inte gör det. Dessa resultat publicerades i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports i artikeln ”Positioning and deciding: Key factors for talent development in soccer”.

I den studien, som fokuserade på unga spelare på elitnivå inom holländsk fotboll i åldrarna 17-18 år, samtliga på sina sista år i någon av de holländska klubbarnas ungdomsakademier, och lät dem genomgå ett test på taktiskt kunnande – TACSIS, Tactical Skills Inventory for Sports. Syftet var att mäta deras kunskap om fotboll, deras beslutsfattande och förmåga att genomföra dessa beslut, och spelarna följdes upp i vuxen ålder.

Vad forskarna upptäckte var att kunnandet inte skiljde sig åt mellan de spelare som blev proffs och de som inte blev det. Men de spelare som uppnådde högst resultat i positionering och beslutsfattande hade sju gånger större chans att att nå fram till och lyckas på proffsnivå. Förmågan att fatta rätt beslut och placera sig bra på planen var och är en avgörande skillnad.

Att fatta rätt beslut handlar emellertid inte bara om att kunna formulera dem i sitt eget huvud, utan att kunna omsätta det i handling på fotbollsplanen. Något som har blivit allt jobbigare inom den moderna fotbollen, som är betydligt snabbare än förut. Bara under de senaste 15 åren har antalet framgångsrika anfall som tar mindre än 20 sekunder från start till avslut ökat med närmare 400%.

Det gör kroppskoordination och förmåga att samla in och behandla information snabbt till viktiga egenskaper hos unga spelare. Båda dessa förmågor går att träna upp. En allt snabbare fotboll gör naturligtvis att snabbare spelare blir allt mer betydelsefulla, men en spelare som vid rätt tidpunkt fattar rätt beslut att passa bollen till rätt spelare är fortfarande det mer effektiva alternativet. Även om det bästa är om ”rätt spelare” i det här fallet också är snabb.

Men slutsatsen är ändå rätt enkel. De engelska fotbollsakademierna behöver bli betydligt bättre på att utveckla sina unga spelares förmåga att tänka fotboll, och inte bara se de rent tekniska och fysiska aspekterna av träningen. Här ligger engelska akademier förmodligen långt efter sina spanska, franska och tyska motsvarigheter.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-11-23 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons