Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tre avgörande Champions League-punkter för Man City

Bayern München har gått obesegrade i 18 raka matcher och det var tre och en halv match sedan de över huvud taget släppte in ett mål. Men om Man City ska ha någon chans alls att kvalificera sig till slutspelet i Champions League så måste Bayern förlora ikväll på Etihad.

Man City, med mängder av spelare i världsklass och med skyhöga löner, har alltså lyckats ställa till det för sig igen i Champions League. I själva verket oförklarligt och Samir Nasris ord om att det behövs erfarenhet i Champions League klingar minst sagt ihåligt i och med att Man City nu har ett antal års erfarenhet av turneringen.

Två förluster och två oavgjorda på de fyra första matcherna är ett allt annat än godkänt resultat. Det har försatt dem i ett läge där de själva har två poäng men CSKA Moskva och Roma båda har fyra poäng. Man City har kvar att spela mot Bayern hemma ikväll och därefter en sista gruppmatch på bortaplan mot erkänt svårspelade Roma.

Man Citys hopp ikväll höjs något av att Bayern redan, efter fyra raka segrar, är färdiga gruppsegrare. Det väcker naturligtvis förhoppningen hos Man City att deras motivation och koncentration inte längre är lika hög inför den här matchen. När Man City har mött Bayern i ett liknande läge förut så hjälpte det dem till vinst vid dessa tillfällen.

Mycket hänger naturligtvis också på resultatet i kvällens andra match mellan CSKA Moskva och Roma. Det resultat Man City nog helst undviker där är en Romavinst, då det skulle innebära att oavgjort räcker för Roma i den sista matchen för att ta sig vidare. Man Citys utgångspunkt förblir dock densamma, de behöver vinna båda sina sista två matcher för att rimligtvis ha en chans att gå vidare.

Hemmaplan brukar vara en avgörande fördel i Champions League, men för Man City har så hittills inte varit fallet. De har vunnit endast två av sina senaste nio hemmamatcher i Champions League. Det är ett facit som beror på en blandning av olika orsaker. Om Man City ska vinna ikväll mot Bayern så fordras tre saker:

(1) Håll tätt bakåt. Vid flera tillfällen har ett i grund och botten stabilt Man City-försvar omintetgjorts av minst sagt löjliga individuella misstag i backlinjen som motståndarna har kunnat utnyttja. Den typen av misstag är fullständigt uteslutna ikväll, inte minst mot en motståndare som själva är så pass trygga i sin defensiv. Maximal koncentration i Man Citys backlinje är absolut nödvändigt.

(2) Släpp sargen. Både i matcherna mot Roma och CSKA Moskva har Man City om inte dominerat så i alla fall kontrollerat innan Manuel Pellegrini med en del märkliga byten och taktiska beslut lämnat över taktpinnen till motståndarna. Bakom detta ligger måhända en försiktighet som på sitt sätt blir kontraproduktiv. Man City måste våga spela hela den här matchen på sina egna villkor och inte låta motståndet diktera villkoren.

(3) Stöd från läktarna. Oavsett vilka klassiska engelska arenor man än beger sig till – Emirates, Stamford Bridge, Anfield eller Old Trafford – så brukar de avgörande europeiska cupnätterna kunna frammana en elektrisk atmosfär som inte alltid men ofta kan lyfta sina lag en extra nivå. Man City talar om brist på erfarenhet men kanske är det framför allt på läktarna som den erfarenheten saknas, för stödet därifrån har hittills varit ljummet.

Samtidigt som Man City slåss för sina liv hemma mot Bayern München så har Chelsea chansen att vid seger borta mot Schalke säkra gruppsegern. Redan oavgjort skulle betyda mycket för gruppsegern, men José Mourinho har uttalat sagt att han väldigt gärna ser att den sista gruppmatchen hemma mot Sporting är tabellmässigt betydelselös för Chelsea.

En lustig detalj i sammanhanget är så klart att José Mourinho ikväll ställs öga mot öga med Roberto Di Matteo, den ende manager som i Chelsea lyckats med vad José Mourinho aldrig har lyckats med, det vill säga att vinna Champions League.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-11-25 kl 10:05

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons