Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Roy Keane var en olycka som väntade att hända för Aston Villa

Aston Villa säsong har snabbt gått från överraskande bra till allt annat än överraskande illa. Efter att tidigt på säsongen ha tillbringat tid i toppen av tabellen så har laget sakta men obönhörligt säkert ramlat nedåt steg för steg till dess att de inför helgens match mot Burnley befinner sig i botten, blott två poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

Därtill även bara två poäng före just Burnley, som efter en våldsamt seg start på säsongen har fått fart på såväl målproduktion som poängproduktion. Två raka segrar har det blivit för Burnley som inte minst gläds åt att lagets farlige och talangfulle anfallare Danny Ings äntligen har hittat målet också i Premier League.

Det gör Burnley till det lag i botten av tabellen som har bäst form. En seger idag hemma på klassiska Turf Moor mot Aston Villa betyder också att laget tar sig förbi Aston Villa och således för första gången under den här säsongen med största sannolikhet tar steget upp ovanför nedflyttningsstrecket. Viktigt för Burnley som nog väldigt få tror ska klara sig kvar i Premier League.

Utsatt utgångspunkt för Aston Villa således. I detta läge väljer alltså Roy Keane, Paul Lamberts assisterande manager, att med omedelbar verkan säga upp sig från sitt uppdrag eftersom han har kommit fram till att han inte klarar av att kombinera uppdraget i Aston Villa med sitt jobb som tillika assisterande förbundskapten för Irland.

Det där väcker ju en hel del frågetecken. Ett sådant är den märkliga tidpunkten för Keane att komma på detta nu när det är nästan ett halvår kvar till nästa landslagsuppehåll. Besväret att kombinera de båda uppdragen borde i nuläget vara som allra minst. Å andra sidan kanske Keane med det skägget har häcken full med julklappsutdelningar under den kommande månaden.

En alternativ tolkning skulle vara att Keane helt enkelt inte längre är önskad på jobbet. Aston Villa har presterat svagt och någon form av bondeoffer kunde då tänkas vara nödvändigt för att blidka uppdragsgivarna. I det läget är troligtvis den assisterande managern ett såväl enklare som billigare bondeoffer än Paul Lambert.

Helt osannolikt är det heller inte att Roy Keane har gjort sig själv besvärlig inom klubben och skaffat sig fiender där. Resultaten har inte gått Aston Villas väg och Keanes tålamod i sådana situationer är omvittnat lågt och hans reaktion brukar då vara att rikta taggarna utåt. Keane kan ha blivit en konfliktkälla inom klubben, i omklädningsrummet gentemot manager och spelare och i styrelserummet gentemot klubbledningen.

Paul Lambert uttalar förståelse för Roy Keanes beslut men minst lika intressant är vad Lambert inte säger. Han säger inte ett ord om att det var tråkigt att Keane inte blir kvar, att klubben mister en värdefull personlighet eller någon annan dylik artighet. Bara att han respekterar Keanes beslut. Inte heller Tom Fox, Aston Villas verkställande direktör, har några varmare ord till övers.

För Roy Keane själv är det ännu en trist händelse som mest visar på att det är svårt att anförtro honom långsiktiga uppdrag. Med en explosiv personlighet, och en omvittnad förmåga att likt en Travis Bickle kunna starta gräl med sin egen spegelbild i tomma rum, så kan man naturligtvis fundera över hur uppmärksamheten kring Keanes nyss släppta biografi har påverkat honom, och de kontroverser som den innehöll.

Aston Villa tvingas hantera en jobbig tabellsituation samtidigt som de nu måste anställa en ny assisterande manager. Även om sådana processer inte normalt sett brukar vara så smärtsamma i sig så är det ändå en tid där Paul Lamberts arbetsbelastning rimligtvis ökar innan ersättaren är utsedd, och därefter ska ersättare och spelare lära känna varandra och komma överens.

Det kan dock vara en process som är värd att ha, allra helst om Roy Keane faktiskt hade blivit ett orosmoment inom klubben. I så fall har Aston Villa tagit tag i situationen och problemet hyfsat tidigt på säsongen, och kan genomföra resten av säsongen utan den extra bördan på sina axlar. Det är något som då talar till lagets fördel.

I efterhand kan man i så fall bara ha en synpunkt. Nämligen att de allra flesta nog anade när Aston Villa i somras så överraskande anställde Roy Keane som assisterande manager att det skulle sluta på rätt precis det här viset. Frågan är hur det kom sig att Aston Villa inte själva kunde se detta eller, om de såg det, varför de ändå tog beslutet att anställa Keane.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-11-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons