Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Skönt att se Southampton röra om i grytan

Normalt sett brukar en Premier League-omgång den här säsongen kunna sammanfattas med att Chelsea vann och något eller några av de andra storlagen tappade poäng. Men den här omgången kan i alla fall så här långt sammanfattas med att Chelsea tappade poäng samtidigt som alla de andra storlagen tog full pott. Det händer inte ofta.

Nu är inte pottan halvtom för Chelsea för den sakens skull, för i och med dagens två matcher, den första mellan Southampton och Man City och den andra mellan Tottenham och Everton, så är det ju matematiskt tvunget så att allra minst två av dessa lag tappar poäng, och vad avser Southampton och Man City så måste alltså minst en av Chelseas direkta toppkonkurrenter tappa poäng.

Det får annars betecknas som ett av de inför den här säsongen mest oväntade mötena. Mellan Southampton och Man City i något av en sexpoängarmatch uppe i toppen av tabellen, där det så att säga ska ”avgöras” vilket lag som är number one contender att ta upp kampen på riktigt med Chelsea, som ju något överraskande tappade poäng igår kväll.

Och dessutom med Southampton som knappa favoriter? Kanske.

Oväntat eftersom de flesta nog trodde att Man City skulle vara bättre placerade rent tabellmässigt. Och oväntat eftersom absolut ingen hade anat att Southampton skulle ligga så högt upp tabellmässigt. Snarare trodde nog de flesta att Southampton skulle återfinnas i botten av tabellen efter att ha förlorat både manager och en mängd viktiga spelare under sommaren.

Nu känns i och för sig det här också i magtrakten som en typisk sådan här match där den lilla utmanaren dras med förhoppningar om att kunna ge storklubben en rak höger, men där dessa förhoppningar snarare leder till att storklubben istället visar utmanaren var skåpet ska stå. Det är lättare att spela utan förväntningar och under radarn, innan verkligheten så att säga kommer ikapp.

Hittills under säsongen har Southamptons offensiv imponerat på flera sätt. Graziano Pelle har inlett sin tid i Premier League på ett strålande sätt och Dusan Tadic har varit en uppenbarelse som kreativ spelfördelare på Southamptons offensiva mittfält. Framåt har Southampton gjort 24 mål på 12 matcher, det vill säga i snitt två mål per match. Vilket händelsevis är exakt lika många som Man City, och endast Chelsea har gjort fler.

Men det är defensiven som har varit Southamptons komparativa fördel hittills under säsongen. Vilket är desto mer imponerande då laget sålde sin förment viktigaste mittback i somras; Dejan Lovren som gick till Liverpool och där hittills har allt annat än imponerat. Med sina sex insläppta mål i ligan är Southampton överlägset det defensivt bästa laget, med marginal bättre än Chelsea som släppt in elva mål.

Det är inte för inte som Ronald Koeman är Southamptons manager kan man tycka. Men Koeman är också behjälpt av en riktigt bra uppsättning försvarsspelare. Jose Fonte och Toby Alderweireld bildar ligans kanske mest spelskickliga mittbackspar, och det är inte utan att man antar att det var Fonte som var Southamptons nyckelspelare i mittförsvaret förra säsongen. Han har svarat för flertalet strålande insatser både denna säsongen och förra.

Dessa flankeras av de duktiga ytterbackarna Nathaniel Clyne och Ryan Bertrand, båda två defensivt skickliga men farliga i sitt offensiva spel. Framför backlinjen härjar Morgan Schneiderlin tillsammans med Victor Wanyama, vilket utgör ett allt annat än oävet centrallås.

Southampton har en imponerande kvalitet i sin spelartrupp, flera spelare med såväl hög individuell teknisk skicklighet som kollektiv taktisk skicklighet. De kommer knappast att falla samman under säsongen men det är heller inte att vänta att de ska kunna genomföra en allvarlig titelutmaning till Chelsea sett över hela säsongen.

Det kommer vara alldeles för många matcher som den senast borta mot Aston Villa där de bara fick med sig en poäng. Sådana matcher alla lag, Chelsea hade som sagt en nu igår kväll borta mot Sunderland. Men Southampton kommer ha betydligt fler sådana matcher under en hel säsong. I det avseendet är det inte realistiskt, som en del gärna vill antingen tro eller hoppas, att Southampton ska kunna blanda sig i titelstriden.

Däremot kan de blanda sig i titelstriden indirekt, genom att spela bort andra konkurrenter till Chelsea. Det har de minst sagt goda chanser att göra med Man City idag.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-11-30 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons