Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Liverpool drömmer om att historien ska upprepa sig

Peter Hyllman

Vid olika tidpunkter under säsongen brukar mer eller mindre ödesmättade förutsägelser göras. Om vi vinner den här matchen så är titelstriden avgjord. Om ni förlorar den här matchen så kommer ni åka ur ligan. Om vi inte vinner den här matchen så blir det svårt att ta sig till Champions League. Ibland visar sig dessa utfästelser korrekta men desto oftare visar de sig felaktiga eller i alla fall förhastade.

Men vad gäller kvällens match mellan Liverpool och Basel på Anfield så är dylika utfästelser lätta att göra. Den första är väldigt lätt uträknad. Om inte Liverpool vinner så är det slutspelat i Champions League för den här säsongen, och möjligen för ett bra tag framåt. Kanske är det till och med slutspelat i Europa över huvud taget den här säsongen, även om Europa League trots det är det mest sannolika.

Omvänt, om Liverpool vinner mot Anfield så har Liverpool uppnått sitt mål att ta sig till slutspel i Champions League. Drömmen kan leva vidare. Och med det som utgångspunkt så kan man pröva sig på en andra något mer osäker utfästelse. Det vill säga att om Liverpool vinner ikväll mot Basel och tar sig till slutspel, så kan det vara en psykologisk vändpunkt för en i övrigt så här långt bedrövlig säsong för Liverpool.

Annons

Brendan Rodgers har onekligen förstått matchens möjliga betydelse för Liverpool. Han drog till och med på sig lite välförtjänt häckel efter den senaste matchen mot Ludogorets, som trots allt slutade 2-2, genom att försöka påstå att den matchen skulle kunna vara en vändpunkt för Liverpool. Vad han rimligtvis menade, dumt uttryckt, var att den matchen gav Liverpool chansen till denna match.

Rodgers verkar onekligen vara en vän av dylika pompösa uttryck, ofta med en ödesmättad retorik. Det fungerade rätt väl förra säsongen när det återförde en känsla av grandeur till Anfield och till ett Liverpool i brist på ett kollektivt självförtroende. Men det skedde mot bakgrund av att Liverpool presterade väldigt väl. Resultatens sammanhang avgör huruvida dylika uttalanden upplevs som inspirerade eller blott förvirrade.

Annons

Rodgers uttalanden under denna säsong har sett till resultatens sammanhang framstått som mindre genomtänkta, och har väckt både förvåning och muntration i sin omgivning. En bombastisk retorik måste i någon mening hänga ihop med verkligheten, det går inte att prata om bomber och granater när det smäller knallpulver på planen.

Ändå finns skäl att hoppas för Liverpool. Det är exakt tio år sedan Liverpool spelade en i det närmaste identisk gruppspelsmatch i Champions League, en helt avgörande match på hemmaplan mot Olympiakos. Det var 2004, Liverpool gick väldigt trögt i ligaspelet. Liverpool vände och vann mot Olympiakos, och resten är europeisk cuphistoria som det brukar heta.

Det kommer inte hända igen. Men en vinst mot Basel ikväll skulle i alla fall hålla drömmarna vid liv. Och det kan vara nog så betydelsefullt.

Annons

:::

Man Utd höll sina drömmar vid liv genom att något turligt besegra Southampton på bortaplan igår kväll. Lagets femte raka seger och Man Utd gick på så vis upp på tabellens tredjeplats, före just Southampton och före West Ham.

Nu finns så klart de som pratar om mästartakter i att vinna matcher i vilka man absolut inte spelar bra, och talar om gamla Man Utd-takter. Den avgörande skillnaden är dock att förr om åren så kändes det många gånger oundvikligt att Man Utd till sist ändå skulle vinna matchen. Nu för tiden känns det allt annat än oundvikligt.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-12-09 09:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto