Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Liverpool försökte vara för smarta för sitt eget bästa

Peter Hyllman

Liverpool var tvingade att vinna matchen mot Basel igår kväll men Brendan Rodgers valde att genomföra matchen på ett sätt som mest syftade till att undvika förlust. Negativt och försiktigt istället för positivt och initiativrikt. Det var i själva verket aldrig riktigt i närheten att Liverpool faktiskt skulle vinna den här matchen, trots Steven Gerrards mål på frispark.

Brendan Rodgers gör ett klassiskt misstag i sitt upplägg inför den här matchen när han väljer att låta sig och sitt lag styras av tanke snarare än känsla. Alla matcher måste självklart genomföras med en tanke, men det finns också en risk för övertänkande. Detta ledde till att Rodgers predikade tålamod och taktik när matchpsykologin på Anfield snarare fordrade intensitet och passion.

Alla lag misslyckas, det ingår i vardagen. Men det finns en väsentlig skillnad i hur ett lag misslyckas, vilket inte minst känslan efter matchen visar på. Go down fighting vs going down without a fight; det engelska uttrycket visar inte minst på att det här är en viktig distinktion inom den engelska fotbollskulturen, och en distinktion som inte minst ägt giltighet på arenor som Anfield och klubbar som Liverpool.

Annons

Konsekvensen för Liverpool är att de spelar i Europa League efter jul. För Brendan Rodgers kan konsekvensen bli att de gör det utan honom som manager.

Man City befinner sig ikväll i en annan situation än den som Liverpool befann sig i. Delvis på grund av resultatkravet. Där Liverpool behövde vinna så ser det ut som om det skulle räcka med oavgjort för Man City, så länge det inte blir 0-0 och så länge som CSKA Moskva förlorar borta mot Bayern München. I och för sig ett riskabelt scenario att förlita sig på, så vinst förblir Man Citys absolut bästa chans.

Men även för att där känsla och passion borde ha varit Liverpools ledord igår kväll så måste tanke och taktik vara Man Citys ledord ikväll. Matchen går på Olimpico inför många tusentals fanatiska Romanistas. Atmosfären kommer vara känslofylld och hetsig, och i en känslostyrd match så talar det till Romas fördel.

Annons

Om Liverpools risk var att övertänka sin match så är Man Citys risk snarare att bli överdrivet känslomässiga i sitt förhållningssätt.

Där Liverpool hade behövt uppvisa en högre grad av passion för att vinna sin match så måste Man City å andra sidan uppvisa en tillräcklig grad av cynism för att vinna sin match. Genom ett visst mått av taktisk cynism kan Man City vända känsloläget på Olimpico till Romas nackdel och sin egen fördel, genom att låta entusiasmen förbytas i frustration.

Än viktigare blir kanske detta i och med att Man City saknar sin främste offensive spelare i form av Sergio Agüero, som tvingades utgå från matchen mot Everton på grund av skada och blir borta i närmare två månader. Med en spelare som Agüero på planen så kan det löna sig att pumpa på framåt, men med Edin Dzeko i anfallsrollen istället så krävs möjligen ett större mått av eftertanke.

Annons

Nu ska inte Dzeko underskattas. Det är en väldigt skicklig anfallare som dessutom har den otroligt värdefulla egenskapen att göra inte bara många mål för Man City utan dessutom även många viktiga mål. Det visar även på att Man City vet hur de i sitt anfallsspel bäst ska kunna ta tillvara Dzekos styrkor och kvaliteter.

En del besvärande likheter mellan Liverpool och Man City finns dock. Liverpool, precis som Man City, vann bara en av sina Champions League-matcher innan sitt avgörande möte med Basel. Man City har också bara lyckats vinna en enda match så här långt, dock med skillnaden att den matchen var deras senaste, mot Bayern München.

En annan likhet är att både Brendan Rodgers och Manuel Pellegrini har blivit ifrågasatta för taktiken i Champions League, vilken både har lett till kostsamma misstag defensivt men även misslyckats med att sätta tillräcklig press på motståndarna offensivt. Både för Rodgers och för Pellegrini riskerar även ett misslyckande i Champions League att kosta dem jobbet, om än inte omedelbart så på sikt.

Annons

Både Liverpool och Man City borde ha presterat bättre i Champions League den här säsongen. För Liverpools del så leder detta till att de åker ur turneringen utan någon direkt vetskap om när de återvänder. Man City har fortfarande chansen att reparera sin Champions League-säsong genom en vinst eller rätt resultat ikväll.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-12-10 09:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto