Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tre ljuspunkter i Premier Leagues luciatåg

Peter Hyllman

Helgonet Lucia var knappast någon svensk företeelse, men att fira lucia så som vi gör idag är ändå bland det mest ursvenska som finns. Vilket jag inte har några större problem med att säga då jag är fullt medveten om alla existerande sociala konstruktioner runt vad som är ”svenskt” och ”inte svenskt”. Det är i alla fall något som ligger djupt i vår folksjäl.

Så värst svårt att förstå är kanske inte det. Idén om en ljusdrottning som sprider sitt ljus omkring sig är naturligtvis särskilt tilltalande i det mörka och kalla Norden. Lucia syftar just till att i en tid av mörker sprida ljus och värme omkring sig. I just det väldigt mänskliga avseendet så fyller Lucia ett liknande ändamål som exempelvis fotbollen gör för många människor.

I det närmast konstanta mörker som nu omsluter oss så är onekligen Premier League och den engelska fotbollen en källa till ljus och glädje. På samma sätt finns det specifika ljusglimtar inom den engelska fotbollen, stjärnor som så att säga lyser lite klarare än alla andra. Några sådana ljuspunkter i tillvaron har den här säsongen så här långt faktiskt gett upphov till:

Annons

(3) Big Sam går all-in

West Ham med Sam Allardyce som manager har alltid varit ett gediget och ett i viss mening och utifrån sina förutsättningar framgångsrikt lag. Men även ett i grund och botten rätt så tråkigt lag, och även ett något begränsat lag. Pressen var stor på Allardyce inför den här säsongen att spela mer offensivt med West Ham och det har faktiskt gett utdelning. Både i tabellen där West Ham fajtas uppe bland de översta fem klubbarna, och på planen där West Ham nu kan dominera matchbilden på ett sätt de förut inte alls mäktade med.

(2) Southampton som trotsar oddsen

Ungefär hela världen trodde att Southampton skulle rasa samman den här säsongen efter att ha tappat så många av de spelare som låg bakom den succé som laget gjort under de förra säsongerna. Dessutom blev Southampton av med sin manager och ersatte denne med Ronald Koeman som knappast har rosat marknaden i sina tidigare klubbar. Men även om Southampton nu kanske har kommit ned på jorden efter tre raka förluster mot ligans topplag så har det ändå varit en makalöst imponerande säsong av Southampton.

Annons

(1) Chelsea sätter agendan igen

För ganska precis tio år sedan så ritade Chelsea om den engelska fotbollskartan och satte en helt ny standard för vad som skulle krävas både för att vinna ligan men också för att hävda sig i Europa. Övriga storklubbar tvingades anpassa sig och som en följd så höjdes kvalitetsnivån i Premier League markant, för att därefter följas upp av de europeiska storklubbarna. Nu tio år senare så ser vi ett liknande mönster med Chelsea, återigen med José Mourinho som manager, där de höjer standarden som övriga lag då måste höja sig till.

:::

Dagens mest intressanta matcher:

Burnley vs Southampton. Kan Burnley ta ytterligare viktiga poäng i botten av tabellen eller ska Southampton bryta sin tråkiga svit med tre raka förluster och återvända till vinnarcirkeln?

Arsenal vs Newcastle. Lagen ligger på samma poäng och jagar närmast Southampton på femteplatsen. Arsenals form är oerhört skakig samtidigt som Newcastles form är god. Alan Pardew har lyckats vända på en förskräcklig säsongsinledning, kan Arsene Wenger göra detsamma?

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-12-13 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto