Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Arsenal måste hitta ett uppdrag åt Thierry Henry illa kvickt

Peter Hyllman

Thierry Henry har beslutat sig för att avsluta sin aktiva fotbollskarriär och hänger upp skorna på hyllan, detta efter 20 år som professionell fotbollsspelare med huvudsakligen Arsenal som främsta punkt i tillvaron. En av Premier Leagues bästa spelare någonsin och troligtvis Premier Leagues bästa anfallare någonsin har alltså lagt av.

Thierry Henry har spelat för Barcelona, för New York Red Bulls, för Juventus och för all del även för Monaco. Men det är hans tid i Arsenal mellan 1999 och 2007 som definierat honom som fotbollsspelare, där han utvecklades från en talangfull men inte helt lyckad yttermittfältare till en av de bästa anfallare som vi någonsin haft förmånen att få se.

Arsenalbloggen Gunner Blog reagerade tämligen kvickt på nyheten om Henrys pensionering med att konstatera att Arsenal absolut inte fick upprepa sitt misstag med Patrick Vieira, och låta Henry börja arbeta för en annan klubb, än mindre någon annan klubb i Premier League. Till stor del beror det så klart på vad Henry själv vill, men Arsenal måste också vara öppna för vad Henry vill och kan som de inte var med Vieira.

Annons

Frågan är då vilken uppgift som bäst skulle passa Thierry Henry. Många skulle mena coach men Henry har aldrig riktigt varit den undervisande typen av spelare, tvärtom betonar han själv snarare sin intuition och känsla på fotbollsplanen. ”I don’t calculate – I act. When I step on the pitch, when I have the ball I know it’s mine. It’s just a feeling.” Säkert effektivt, men svårt att instruera.

Manager säger andra som säkert vill se honom som ersättare till Arsene Wenger den dag det blir aktuellt. Men frågan är om Henry själv har den brinnande passionen för fotbollens samtliga stora som små detaljer för att vilja ta på sig ett sådant jobb. Han är kort och gott inte lika nördig eller samma besatta personlighet som Wenger eller José Mourinho.

Klubbambassadör är ett populärt sätt att knyta gamla spelare till klubben, men det är i huvudsak mest ett ceremoniellt och representativt uppdrag, där Thierry Henry skulle kunna göra en betydligt mer substantiell insats för Arsenal än så.

Annons

Men. Thierry Henry känner helt säkert igen talanger på fotbollsplanen när han ser dem. Och även om det är oklart om manager är riktigt något som passar för honom så tror jag Henry är bättre skickad än de flesta att känna igen en riktigt bra manager eller coach efter att ha arbetat med några av världens bästa i form av Carlo Ancelotti, Arsene Wenger och Pep Guardiola.

Thierry Henry har även kommersiell potential för Arsenal. Han är extremt välkänd på den europeiska marknaden, men även i Nordamerika och därtill är han populär bland de asiatiska fotbollsfansen. Hans namn öppnar dörrar för Arsenal och själv är han heller inte helt bortkommen i sådana sammanhang, i det avseendet kan han bli en väldigt värdefull tillgång för Arsenal.

Gunner Blog hade en idé om hur Thierry Henry bäst skulle kunna användas i Arsenal: ”Arsenal’s current board is lacking in youth, diversity and football knowledge. Appointing Henry to liaise between the directors and the playing side would certainly enliven the board room and potentially help build an infrastructure robust enough to survive Wenger’s eventual retirement.”

Annons

Inom amerikansk idrott är general manager den funktion som passar bäst in på denna arbetsbeskrivning. Inom engelsk fotboll brukar general manager ofta benmämnas director of football, technical director eller andra uttryck som bäst beskrivs med det svenska uttrycket sportchef. Uppdraget består normalt sett av att formulera en transferstrategi, att värva och sälja spelare, samt anställa eller avfärda klubbens head coach eller manager.

Händelsevis är det också just den funktionen som Arsenal saknar och har saknat ända sedan David Dein lämnade Arsenal. Detta vacuum har gjort att Arsene Wenger har blivit alltför ensam i en beslutande position i Arsenal, i alla fall på fotbollssidan. Både Wenger och Arsenal skulle vinna på nya och framför allt flera perspektiv i dessa frågor. Arsenal skulle knappast heller kunna få någon med högre status inom fotbollen för detta uppdrag.

Annons

Om nu inte någon annan klubb rycker tag i honom först.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-12-17 10:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto