Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Englandsbloggens nyårskrönika 2014

Peter Hyllman

Ett år är på väg att avslutas och ett nytt år ska ringas in. Det återstår bara timmar av 2014 och mycket av intresset ligger så klart vid vad som kommer att ske under 2015. Det finns dock mycket tid kvar att spekulera i detta, så just den här dagen skulle man kunna ägna åt att titta tillbaka på 2014, åtminstone hösten, och vad som skett där.

Toppar och floppar, kanon och kalkon, höstens fyrverkeri, och pärlor och päron – eftersom ett av mitt livs mest pinsamma ögonblick uppstod när jag extremt klyschigt försökte förklara för en snygg tjej att hennes ögon var som pärlor fast hon lyckades höra päron istället. Så kan det också gå.

Jag funderade på ett nyårslöfte också. Men dels så håller jag inte på med nyårslöften, jag har aldrig förstått vitsen med att lova något just på nyårsafton, som man ändå sannolikt aldrig håller. Dels så överlåter jag hellre åt er att komma på era nyårslöften.

Toppen 2014 – Ronald Koeman. Southampton ansågs inte ha någon särskilt bra säsong alls framför sig sedan de tappat nästan en halv startelva till sina konkurrenter i Premier League. Det fanns också stora frågetecken kring hur Koeman skulle klara av jobbet. Ändå befinner sig Southampton fortfarande högt upp i tabellen och det som kanske imponerar mest är hur Koeman har lyckats så hundraprocentigt med sina värvningar – Fraser Forster, Toby Alderweireld, Dusan Tadic, Ryan Bertrand och Graziano Pelle.

Annons

Floppen 2014 – Mario Balotelli. Det är svårt att komma ifrån att höstens stora flopp i Premier League är Balotelli. Delvis självklart för att han inte alls har svarat för några bra prestationer, hans målskytte har varit näst intill obefintligt till att börja med. Men det är också helt uppenbart att Balotelli inte alls passar in i Liverpools tänkta taktik. Yttre faktorer spelar också roll, som att han var tänkt att ersätta Luis Suarez, och just den kontrasten bidrar helt säkert till floppkänslan runt Balotelli.

Kanon 2014 – West Ham. Det var svårt att säga vilken riktning West Ham skulle ta inför den här säsongen. Missnöjet med Sam Allardyces lagbygge var massivt bland fansen, trots i huvudsak framgångar sedan han tagit över laget, och från klubbstyrelsen kom direktiv om mer offensivt spel. Den annalkande konflikten har dock vänts till något positivt och West Ham är utan tvivel den stora positiva överraskningen i Premier League under 2014, med halvvägs in på säsongen en till synes realistisk chans på europeiskt cupspel, kanske till och med Champions League om allt skulle gå rätt.

Annons

Kalkon 2014 – Everton. Oj så hyllade Everton och Roberto Martinez var förra säsongen, med all rätt naturligtvis. Men om det var rätt att hylla dem förra säsongen så bör det också vara rätt att skälla på dem den här säsongen, för de har fullständigt misslyckats med att bygga vidare på den positiva grund som lades förra säsongen. Då konkurrerade man länge om Champions League-spel, nu ligger man på tolfte plats i tabellen och ens europeiskt cupspel verkar helt uteslutet. Den harmoni med vilken Everton spelade förra säsongen är som helt bortblåst.

:::

Fyrverkeri 2014 – Man Utd. Genom åren har man vant sig vid ett och annat runt Man Utd. Inga väldiga åtbörder på transfermarknaden, mest unga stjärnskott och kanske en och annan spetsvärvning, troligtvis med någon form av brittisk koppling. Men med Alex Ferguson borta från klubben, och med större onus på Glazers att styra detta, så har vi kunnat omvittna ett ”helt om” i det avseendet. Man Utd-fans med några år på nacken gapade nog mest med öppen mun under 2014 när spelare som Juan Mata, Angel Di Maria, Luke Shaw och Radamel Falcao värvades till klubben för dyra pengar. Ett riktigt fyrverkeri på transfermarknaden. Och det talas om mer i och med att klubben under Glazers ekonomiska styre nu funderar mer på att värva spelare i syfte att stärka varumärke, och inte bara ser till sportsliga aspekter.

Annons

:::

Pärlor 2014 – Chelsea, Fabregas och Hazard. Michael Cox hade en lustig men ändå något träffsäker observation i veckan om Premier League den här säsongen som fotboll utan mittfält, där anfall egentligen ställs mot målvakt ungefär som i handboll. Det har ändå varit en av de bättre upplevelserna den här säsongen att se Chelsea visa på motsatsen med ett extremt konstruktivt mittfältsspel där inte minst samspelet mellan Cesc Fabregas och Eden Hazard är ett av fotbollsvärldens just nu absolut bästa.

Päron 2014 – Crystal Palace, Pulis och Parish. Årets stora kaos har vi kunnat hitta i Crystal Palace där Tony Pulis hoppade av sitt managerjobb med blott två dagar kvar till säsongen, eftersom han inte kunde komma överens med Steve Parish om kontroll över klubbens värvningspolicy. Det kickstartade ett herrans liv där Crystal Palace gick från dörr till dörr, hade bestämt sig för Malky Mackay innan denna avrättades politiskt av sin gamle arbetsgivare, innan de till sist bestämde sig för Neil Warnock som ändå blev säsongens förste manager att få sparken.

Annons

:::

Gott nytt år!!

Publicerad 2014-12-31 11:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto