Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spanish Caravan

Peter Hyllman

Två matcher idag. Först Arsenal mot Stoke i en match som Arsenal onekligen bör vinna, även om Stoke är väl så kapabla att ställa till med problem. Men den tabellmässigt på förhand mest spännande matchen är den mellan Man Utd och Southampton, två lag i toppen av tabellen som skiljs åt av blott en enda poäng.

Vinst för Man Utd, och de skapar ett försprång ned till fjärdeplatsen. Vinst för Southampton och de passerar Man Utd upp på tredje plats. Det var ett tag sedan något av lagen förlorade i ligaspelet, men samtidigt har flera oavgjorda resultat bromsat upp de båda lagens fart i viss utsträckning.

För Man Utd har veckans nyheter i övrigt handlat mest om värvningen av Victor Valdes från Barcelona, som andremålvakt om man får tro Louis van Gaal, som var noga med att påpeka just detta.

Ett av de mer övertydliga exemplen på de stora klubbarnas överflöd och förmåga att samla spelare på hög är just dessa andramålvakter. David Ospina, Peter Cech, Pepe Reina, Keylor Navas, Marc-André ter Stegen, Willy Caballero och Victor Valdes är samtliga exempel på andramålvakter i storklubbar som istället hade kunnat förstärka många andra lag inom den europeiska fotbollen.

Annons

Victor Valdes är onekligen i sig en profilvärvning, och sådana ägnar sig ju Man Utd åt nu för tiden. Valdes har vunnit Champions League vid två tillfällen och spanska ligan ännu fler gånger. Han har av flera beskrivits som Barcelonas främsta målvakt genom tiderna. Som målvakt har han vid 32 år inte uppnått någon betungande ålder utan kan ha flera år framför sig.

Ändå går han alltså till Man Utd, som andremålvakt om man nu ska tro Louis van Gaal. Men ska man tro Louis van Gaal?

De flesta har ju valt att tolka Valdes ankomst till Man Utd som dödsstöten för Anders Lindegaard, den alls inte oävne danske målvakten som värvades strax innan David De Gea till Man Utd och som inledningsvis såg ut att ha en riktigt god chans att ta målvaktströjan från De Gea. Lindegaard är mycket riktigt också på väg att lämna Man Utd.

Annons

Det skulle ju kunna vara en anledning till van Gaals påstående så klart. Han menar att Valdes är värvad som andremålvakt helt enkelt därför att han har värvats som ersättare för Lindegaard och således är andremålvakt. Mer eller mindre postmodernt listigt kan tyckas. Ingenting förvirrar liksom mer än den oförblommerade sanningen.

Om vi antar att Victor Valdes ändå har någon form av ambition kvar i sin fotbollskarriär, så är det ändå märkligt av dennes manager att så kategoriskt beskriva spelaren som tvåa. Ingen spelare med någon form av tävlingsskalle skulle uppskatta en sådan beskrivning. Så det lär ju knappast vara med tanke på Valdes som van Gaal gör den förtydlingen.

Mer troligt är i så fall att uttalandet görs med tanke på David De Gea. Dels i syfte att inte uppröra lagets målvaktsstjärna. Dels för att inte hälla bensin på den brasa av rykten som gör gällande att David De Gea ska vara på väg tillbaka till den spanska ligan, där Real Madrid enligt djungeltelegrafen påstås vara klubben som ligger närmast till hands.

Annons

Om man skickar budskapet att man redan har värvat en ersättare för David De Gea så medger man indirekt att spelaren kommer att lämna klubben. Något som utan tvivel försämrar förhandlingsläget gentemot den köpande klubben, det går inte längre att trovärdigt framhålla som ett alternativ att man vill behålla spelaren i klubben. Därmed uppstår ett chicken race som man är dömd att förlora.

Budskapet om Valdes som andremålvakt är helt säkert också till för att lugna fansen, ”nej, vi ska inte sälja De Gea”. Men även om många nu ändå har dragit en lättnadens suck att Valdes inte ersätter De Gea utan istället Lindegaard, så finns det fortfarande en stor risk att Valdes ankomst till Old Trafford signalerar De Geas avsked.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-01-11 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto