Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Risk eller möjlighet med Qatarskt ägande i Tottenham

Arsenal, Liverpool och Man Utd har sina respektive ägare och organisationer och kommer arbeta vidare utifrån sina respektive modeller. Chelsea och Man City har sina oljeägare med vilka de har byggt upp sina respektive klubbar och nått både kortsiktig framgång och långsiktig utveckling. Dessa fem klubbar kommer förbli som de är inom överskådlig framtid.

ANNONS

Bakom dem smyger dock en sjätte klubb som ändock befinner sig i alla fall ett klart och tydligt steg framför det övriga kopplet av konkurrenter, nämligen Tottenham. En klubb som aspirerar på att nå upp till den högsta nivån i Premier League men som hittills saknat kanske både resurser och organisation för att göra ambition till verklighet.

Tottenham är en anrik klubb med ett en bred supporterbas och ett starkt globalt varumärke. Som klubb betraktat har Tottenham alla immateriella förutsättningar att stå lika starka som övriga fem superklubbar i Premier League. Men hittills så har Tottenham inte haft samma finansiella förutsättningar som exempelvis Arsenal och Liverpool som är de som ändå ligger närmast dem rent ekonomiskt.

Nu kan det vara på väg att ändras. Arenan är en viktig aspekt i denna förändring. White Hart Lane är en traditionsrik arena där klubbkulturen sitter i väggarna. Men med en kapacitet om blott lite drygt 36,000 åskådare så är det en begränsning för Tottenham på samma sätt som Anfields förhållandevis ringa kapacitet har varit en begränsning för Liverpool.

ANNONS

Tottenham har dock bestämt sig för att göra samma typ av resa som Arsenal en gång i tiden gjorde. Beslutet är fattat med en helt ny arena precis bredvid White Hart Lane som är tänkt att rymma drygt 56,000 åskådare, vilket skulle öka Tottenhams matchintäkter rejält. Arenan utgör en väldigt stark orealiserad potential i Tottenham som klubb.

Externa variabler kan också komma att spela en avgörande roll för Tottenhams utveckling. Qatar har investerat rejält i den europeiska fotbollen, huvudsakligen av politiska skäl får man förmoda. Utöver att ha köpt hem VM 2022 så har de gått in kraftigt både i spansk och fransk fotboll. Men hittills har Qatar hållit sig utanför den engelska fotbollen, vilket mycket talar för att de inte har för avsikt att fortsätta med.

Om Qatar skulle gå in som ägare i en Premier League-klubb så ligger Tottenham väldigt nära till hands. Det har förvisso ryktats om qatarskt ägarskap i Man Utd tidigare, men kostnaden vore hisnande och klubbens ekonomiska potential är i hög grad redan utvecklad. På motsvarande sätt har inte klubbar som Everton och Newcastle samma inneboende potential, vare sig sportsligt eller ekonomiskt, som Tottenham.

ANNONS

Tottenham har redan i grunden ett väldigt starkt fotbollslag, som redan ligger på gränsen till att slå sig in bland de fem stora superklubbarna. De har en ny stor och modern arena i pipelinen. Klubben har en bred supporterbas, ett globalt varumärke och är dessutom lokaliserade i världsmetropolen London. Det vore en klubb som inte vore förtvivlat dyr att köpa. Allt detta är faktorer som talar för att Tottenham vore en ideal kandidat för en köpare från Qatar att ta över.

De nya reglerna för financial fair play sätter inte nödvändigtvis några avgörande käppar i hjulen för detta. Tottenham har redan sin ekonomi i ordning, och höga intäkter i form av förbättrade TV-avtal samt förväntat högre framtida intäkter genom den nya arenan ger ett tämligen omfattande handlingsutrymme för nya ägare att investera rejält i klubben.

ANNONS

Om så blir fallet skulle Tottenham omedelbart ta klivet upp som en av de stora engelska superklubbarna. Frågan är emellertid vad Tottenhams fans egentligen anser om en sådan möjlighet eller risk?! Vore det en önskvärd utveckling eller är det något man motsätter sig, även om alternativet skulle vara att fortsätta trampa vatten strax nedanför de allra största?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-01-16 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto