Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kan Sheffield United knipa ännu en Premier League-skalp?

Peter Hyllman

Om gårdagens semifinal mellan Liverpool och Chelsea är att betrakta som en match mellan två relativa jämlikar, vilket är en stor del i den matchens charm, så är den andra semifinalen mellan Tottenham och Sheffield United närmare att beskriva som ett möte mellan David och Goliat. Nu är inte Sheffield United någon liten klubb, men de spelar trots allt till vardags i League One och möter ett topplag i Premier League.

Sheffield United kämpar för att hitta ligaformen. De har under flera säsonger varit favorittippade, eller favorittyngda beroende på hur man väljer att se det, att vinna League One och ta sig tillbaka till The Championship, men ständigt misslyckats. Även den här säsongen har Sheffield United det kämpigt i tabellen där man för tillfället ligger på en sjundeplats och således får jaga efter en playoffplats.

I cupspelet går det emellertid bättre för Sheffield United och har så också gjort under en längre tid. Det inleddes redan i FA-cupen förra säsongen där Sheffield United tog sig ända till Wembley och semifinal, där det emellertid blev respass mot Hull, vilka man pressade ända in i slutsekunderna i en högdramatisk match som slutade 3-5. På vägen hade man bland annat besegrat Aston Villa på Villa Park.

ANNONS

Det ser fortsatt ljust ut i FA-cupen för Sheffield United som i tredje omgången den här säsongen pulvriserade QPR. Men det är i Ligacupen som den här säsongen så här långt har rönt de största framgångarna. Sheffield United har också fått något av ett rykte om sig som storlagsdödare i och med att man på vägen har eliminerat såväl West Ham som Southampton, i båda fallen lag på Premier Leagues övre halva.

I den här semifinalserien har de dessutom fördelen att få spela den andra matchen på hemmaplan på Bramall Lane. Det blir alltså viktigt för Tottenham att försöka skaffa sig själva ett bra utgångsläge på hemmaplan, men Sheffield Uniteds cupfacit under det senaste året antyder att det kommer bli allt annat än en lätt uppgift för Tottenham, som dessutom har haft en viss förmåga att göra det svårt för sig även mot förhållandevis enkelt motstånd.

ANNONS

Även om Sheffield United brottas med ojämn formkurva så har de varit förhållandevis stabila på hemmaplan, där de bara har förlorat en av sina åtta senaste matcher. Men även Tottenham har förhållandevis god form där de förlorat endast en av sina senaste tio matcher, oavsett om det varit hemma eller borta.

Under Nigel Cloughs managerskap har Sheffield United alltså utvecklats till ett förhållandevis starkt cuplag. Dualismen mellan att vara å ena sidan ett cuplag och å andra sidan ett starkt ligalag är intressant. Påfallande ofta verkar det finnas en motsättning mellan dessa båda positioner utan att man nödvändigtvis ser något tydligt skäl för varför det skulle vara så. Men lag som har svårt i ligaspelet brukar ofta kunna blomma ut i cupspel.

Inte minst Tottenham har gjort sig ett namn på det viset. Klubben har varit notoriskt ojämna i ligaspel men har ändå lyckats behålla något av sin storhet och bohemiska myt genom framgångsrika cupprestationer. Med sina åtta vinster i FA-cupen och fyra vinster i Ligacupen så är Tottenham ett av Englands allra främsta cuplag, och man var också den första klubben under 1900-talet att vinna The Double. Även i europeiskt cupspel har man varit pionjärer där man bland annat var första engelska klubb både att vinna en respektive två europeiska cuptitlar.

ANNONS

Trots att Tottenham alltså inte har vunnit ligan sedan tidigt 1960-tal, och med blott ett fåtal seriösa nosningar på ligatiteln sedan dess, så är det först och främst genom cupspelet som klubben har lyckats bibehålla en air av storhet och framgång, och den här känslan av att fortfarande kunna slåss med de stora drakarna som inte alls finns på samma sätt hos andra klubbar som exempelvis Nottingham, Aston Villa, Everton, Leeds, Sunderland med flera.

Tottenham har även viss modern historik i Ligacupen där man faktiskt varit mycket lyckade på senare år. 2008 vann man Ligacupen och året därefter tog man sig återigen till final där det dock blev förlust till sist. De bör kunna anse sig ha goda chanser att återigen ta sig till Wembley, och väl där så räds de nog troligen vare sig Chelsea eller Liverpool. Och med två cuptitlar under de senaste sex-sju åren så seglar de helt plötsligt upp som Englands kanske fjärde mest framgångsrika klubb under denna tidsperiod.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-01-21 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto