Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Två Chelseaikoner på varsin sida i kvällens stormatch på Stamford Bridge

Peter Hyllman

Förutsättningarna inför kvällen stormatch på Stamford Bridge känns tämligen okomplicerade. Vinst för Chelsea och de skaffar sig ett försprång i tabelltoppen om åtta poäng och en klart bättre målskillnad och får anses vara massiva favoriter till en ny ligatitel. Vinst för Man City och Chelseas poängförsprång reduceras till två poäng och titelstriden balanserar på en såväl jämn som oviss lina.

Det är knappast de två mest formstarka lagen som möts. Det har snart gått fyra veckor sedan Man City senast vann en fotbollsmatch. Chelsea å sin sida har inte lyckats vinna någon av sina tre senaste matcher inom ordinarie tid. Båda lagen drabbades dessutom nyligen av smärtsamma och pinsamma cupförluster mot Bradford respektive Middlesbrough.

Managerkampen mellan José Mourinho och Manuel Pellegrini påbörjades redan i Spanien och La Liga och har därefter importerats till Premier League, i och med att såväl Pellegrini som Mourinho anlände till Man City respektive Chelsea inför förra säsongen. De verbala örfilarna och försöken till härskartekniker duggar tätt när dessa två managers förhåller sig till varandra, och det är rätt uppenbart att de inte är bästa vänner.

Annons

Annars är det här en match som är speciell på fler sätt än enbart att det är en match med avgörande betydelse för Premier League-striden, även om det så klart är stort nog. Men en stor aspekt av matchen är också att är Frank Lampards återkomst till Stamford Bridge, fast den här gången i en helt annan skepnad än förut.

Chelseas kanske främsta spelare genom tiderna anländer den här gången i fiendeskrud och ska försöka skjuta ligatiteln till konkurrenterna. Det kommer helt säkert bli känslosamt och mer än en Chelseasupporter lär inte riktigt veta vilket ben de ska stå på om det faktiskt visar sig att Frank Lampard vinner den här matchen åt Man City.

Annars är kanske just den här stormatchens tema på förhand att det är just två ikoner från Chelseas gamla stormaktsgarde som står i förgrunden, om än av lite olika skäl.

Annons

Didier Drogba kommer med intill visshet gränsande sannolikhet vara den stora förgrundsgestalten i Chelseas anfall nu när Diego Costa har drabbats av tre matchers avstängning för sin stampförseelse mot Liverpool i veckan. Drogba är till åren kommen men fortfarande en effektiv anfallare. Den här säsongen har han startat i blott två ligamatcher, mot Man Utd och mot Tottenham, och han gjorde mål i båda dessa matcher.

Frank Lampard naturligtvis. I och med att Yaya Touré, Man Citys demoniska mittfältsgeneral, befinner sig på annan ort i och med de afrikanska mästerskapen så överförs en stor del av ansvaret och förhoppningarna på Man Citys mittfältsspel på just Lampard. Likt Touré har Lampard kapaciteten att binda ihop försvar med anfall, och givet att Lampard gjorde mål mot Chelsea i lagens tidigare möte under säsongen så vet vi att Lampard kan vara ytterst effektiv i sådana här matcher.

Annons

Två Chelseaikoner på varsin sida. De har tagit sig hit längs olika vägar. Drogba gjorde en avstickare till Turkiet innan han blev återkallad som backup, en roll han fyller på bästa möjliga sätt. Lampard blev kvar innan han blev såld till New York City och därefter vidarebefordrad till Manchester. Att de fortfarande, så här långt fram i sina respektive karriärer, kan ha en så stor betydelse i ett sådant här sammanhang är en vittnesbörd om deras storhet som fotbollsspelare.

Rent taktiskt har det inför matchen pratats om lagens försvagningar. Man City saknar naturligtvis Yaya Touré. Chelsea saknar å andra sidan såväl ligans just nu kanske bäste anfallare i Diego Costa som sin absolut bäste mittfältsdirigent i Cesc Fabregas. Normalt sett har Chelsea i diskussionen allmänt setts som de relativa förlorarna i denna olyckans vågskål.

Annons

Jag vet dock inte riktigt om jag vill hålla med om detta. Nu är det självklart aldrig något positivt att drabbas av skador och avstängningar, allra helst inte på nyckelspelare som Costa och Fabregas, men jag skulle ändå vilja påstå att det är skador och avstängningar som spelar Chelsea i händerna.

Didier Drogba är även han liksom Costa en mycket fysisk anfallare, och kan således utgöra en stor fysisk utmaning till Vincent Kompany i Man Citys mittförsvar. En möjlighet som uppenbarar sig med detta är att Drogba kan lyckas locka in Kompany i dueller som både kan resultera i farliga fasta situationer för Chelsea och i att det öppnas upp ytor bakom Man Citys backlinje; ytor som exempelvis Eden Hazard lär försöka utnyttja till maximal effekt.

Chelseas främsta taktiska svaghet den här säsongen har varit att ytan framför deras backlinje har lämnats förhållandevis obevakad. Cesc Fabregas vill gärna flytta framåt i planen och Nemanja Matic har därmed fått patrullera ett alltför stort område. Utan Fabregas att tillgå så ges José Mourinho ett taktiskt alibi att istället komplettera Matic med en mer defensivt inriktad mittfältare, till exempel John Obi Mikel eller Ramires, och på så vis täppa till just denna yta.

Annons

De fördelar som Man City tror sig se med Costas och Fabregas frånvaro behöver alltså inte vara några större fördelar alls. Att det kommer bli en hård kamp och intensiv taktisk duell på Stamford Bridge ikväll är dock något som framstår som helt självklart.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-01-31 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto