Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Harry Redknapp lämnar QPR ett och ett halvt år för sent

Peter Hyllman

”We have good players … Bought all the players the manager asked for in summer. Our players not mercenaries. Good guys … Given the right motivation, tactics and coaching we can achieve much more.”

Så twittrade Tony Fernandes i måndags som ett svar på spekulationer rörande sena januarivärvningar till QPR. Om man inte förstod innan att Harry Redknapp satt lite löst som manager innan så förstod man det då. Det som på ytan möjligen kan se ut som ett försvar av spelartruppen är i själva verket en rätt frän kritik av managerns arbetsprestation.

Mycket riktigt så tog det bara ytterligare en dag så meddelade Harry Redknapp att han avgår som QPR:s manager. Som skäl framförs en knäoperation men alla förstår vad det egentligen handlar om. Resultaten duger helt enkelt inte. QPR:s vinstprocent i Premier League med Redknapp som manager är den lägsta någonsin, och efter 23 omgångar och elva bortamatcher så har QPR ännu inte tagit en enda poäng på bortaplan.

Annons

Även andra saker har stuckit i ögonen. QPR:s kapitulation i FA-cupen mot Sheffield United var en av dem. Fansen har även de uttryckt sin besvikelse och stämningen på Loftus Road har varit allt annat än god. QPR:s agerande på transfermarknaden har inte varit särskilt framgångsrikt, flera spelare har köpts in på höga löner utan att prestera därefter, vilket också har lett till problem med Premier Leagues financial fair play-reglemente.

För Harry Redknapps egen del så var bristen på värvningar under detta transferfönster helt säkert en anledning till att han slutar, delvis för att det också visar på ett bristande förtroende för honom själv. Redknapp försökte värva Emmanuel Adebayor på lån från Tottenham, men det var aldrig aktuellt och Fernandes twitter ovan syftar till stor del på att förekomma en kritik mot bristande transferaktivitet.

Annons

För Harry Redknapp själv är det ett spektakulärt fall. För tre år sedan var han högaktuell som ny förbundskapten för England, innan skattebesvär till slut bidrog till att uppdraget istället gick till Roy Hodgson. Bara några månader senare får han sparken från Tottenham, bland annat efter att ha slutat fyra men ändå missat Champions League. Hans tid i QPR kommer sedan, med en nedflyttning och ett år i The Championship, innan den här säsongens dystra facit, och nu är det oklart om vi får se Redknapp som manager igen.

Det vore i så fall ett dystert slut på managerkarriären för Redknapp som under många år har varit en av de mer färgglada engelska managers vi har sett i Premier League. Allt som oftast med ett skämt och en glad syn på tillvaron har Redknapp varit en ljuspunkt inom engelsk fotboll allt sedan han slog igenom 1983 då hans Bournemouth mycket överraskande slog ut de regerande FA-cupmästarna Man Utd.

Annons

Jag har aldrig varit någon större beundrare av Harry Redknapp som manager; jag har upplevt honom som taktiskt naiv vars lag lätt blir alldeles för stereotypa och förutsägbara, och hans agerande på transfermarknaden karaktäriseras alltför lätt som blott ett ständigt återanvändande av tidigare spelare. Men det går heller inte att bortse från Redknapps förmåga att motivera sin spelartrupp och producera resultat även med relativt begränsade resurser. Som man-manager har han varit väldigt skicklig.

Det där har dock inte riktigt fungerat i QPR. Där har hans arbete inte riktigt fått något genomslag, vilket både förklarar Redknapps avgång och för all del också Tony Fernandes kritik av hans jobbprestation. Om QPR ska hålla sig kvar i Premier League så måste laget stå för en betydligt bättre vårsäsong än vad vi sett hittills under säsongen.

Annons

Nu ser det ut som om Tim Sherwood är den främste kandidaten att ta över efter Harry Redknapp. Dels för att han är en av få tillgängliga. Dels för att han har goda kontakter med framför allt Les Ferdinand i QPR:s klubbledning, de båda arbetade tillsammans just i Tottenham. Huruvida Sherwood är rätt man för jobbet är oklart, på många sätt känns han som en yngre version av just Redknapp själv – inte särskilt taktiskt bildad utan mer av en man-manager av klassiskt brittiskt snitt.

Sherwood hade dock en positiv effekt på Tottenham på kort sikt, och kanske hoppas QPR att de kan uppnå en liknande effekt med Sherwood den här säsongen, och att detta ska räcka till att hålla klubben kvar i Premier League och på så vis undvika ett mycket dyrbart återfall till The Championship för en klubb som redan brottas med både ekonomi och financial fair play.

Annons

Borde Harry Redknapp ha lämnat QPR redan för en och en halv säsong sedan, när QPR först åkte ur Premier League med honom som manager? Jag trodde han skulle göra det, men att han blev kvar kanske först och främst visade att Redknapp inte hade så många andra tillgängliga jobberbjudanden och alternativ. QPR gick ändå, lite som av en tillfällighet, upp i Premier League igen, men känslan är ändå att både QPR och Harry Redknapp själva har stått stilla i sin utveckling under den här tiden.

Lite visar det på en bristande framtidsplan i QPR. Och det är kanske också bristen på en sådan plan som nu får QPR att framstå som förhållandevis oförberedda på den situation som nu uppstått, trots att det borde ha varit ett mycket rimligt scenario sett både till Redknapps eget missnöje men även Tony Fernandes kritik av Redknapp.

Annons

Nu kommer förmodligen ingen att twittra om just detta, men även om Tony Fernandes helt säkert har rätt i att managern bär en stor del av ansvaret för QPR:s resultat den här säsongen, så måste även en stor del av ansvaret för klubbens brist på utveckling under senare år falla på hans egna axlar. Förmår han ta det ansvaret nu och räcker det i så fall till för att hålla QPR kvar i Premier League?

Förmodligen inte.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-02-04 10:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto