Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Man Utd endast marginellt bättre med Louis van Gaal som manager

Har Man Utd egentligen blivit bättre med Louis van Gaal som manager jämfört med hur laget presterade under David Moyes?

Den frågan hänger för tillfället tungt i diskussionen om Man Utds prestationer den här säsongen, och har inte minst blivit aktuell efter helgens match mot West Ham där Sam Allardyce förmodligen med glimten i ögat kommenterade deras långbollstaktik.

Kritiken mot David Moyes under dennes tid som manager för Man Utd var stundtals både frän och hätsk. Många menar dock nu att Louis van Gaal i själva verket förtjänar samma kritik, fast han undslipper den eftersom han heter van Gaal och inte Moyes. Det är en uppfattning som är svår att avfärda, särskilt om man betraktar Man Utds resultat med tolv vinster efter 24 ligamatcher under Moyes såväl som van Gaal.

ANNONS

Om det var åtalets plädering så framför försvaret tabellplaceringen som sitt främsta argument. Man Utd ligger trots allt fyra för tillfället, väl med i spelet om Champions League-platserna. Under David Moyes låg Man Utd vid samma tillfälle på sjunde plats i tabellen, sju poäng bakom fjärdeplatsen. Läget ser trots allt bättre ut.

Frågan är så klart om detta är Man Utds egen förtjänst, eller om det snarare beror på konkurrenternas skilda insatser. Både Everton och Liverpool gjorde väldigt bra fjolårssäsonger men har varit betydligt blekare denna säsong, även Arsenals spel och resultat har hackat mer den här säsongen än förra. Allt annat lika hade Man Utds tabellplacering kunnat vara lika illa nu som för ett år sedan.

Det är knappast någon konstruktiv diskussion att fundera över vem av två managers som gjort bäst jobb. Men det kan vara intressant att fundera över vad som ligger till grund för kritik och hur stor del av kritiken och dess omfattning som formas av fördomar och förväntningar på personen.

ANNONS

Givet att mycket av kritiken mot David Moyes, till och med innan han ens tillträtt managerposten, gick ut på en negativ spelstil till största delen baserad på långa bollar, så är det en intressant observation att Man Utd med Louis van Gaal faktiskt spelar långbollar i ännu högre utsträckning än under Moyes, 14,15% jämfört med 10,99% enligt Telegraph.

Även jämfört med andra lag i ligan den här säsongen visar det sig att Man Utd är den av storklubbarna i ligan som slår flest långbollar i förhållande till sitt totala antal passningar. Endast Southampton av de nuvarande lagen i toppen av tabellen slår fler relativt sett fler långbollar.

Ändå så kritiseras inte Louis van Gaal i närheten av lika mycket som David Moyes för detta, trots att han alltså i högre utsträckning står för vad folk skulle beskriva som en negativ spelstil. Kanske beror det på att Man Utd ännu den här säsongen inte har svarat för något debacle i stil med förra säsongens match mot Fulham på Old Trafford, men minst lika troligt är att van Gaal helt enkelt är ett större namn och därmed är mer immun mot sådan kritik.

ANNONS

Logiken verkar vara att stora managers inte ägnar sig åt negativ taktik, och eftersom Louis van Gaal är en stor manager så är hans taktik inte negativ. Likaså är David Moyes taktik negativ eftersom han inte är någon stor manager. Förenklat men i ett nötskal.

Men inte bara spelstilen, utan även värvningar och taktik är faktorer där Louis van Gaal knappast borde gå fri från kritik. Visst har Man Utd värvat stort och dyrt inför den här säsongen, men få om någon av dessa spelare har faktiskt presterat i någon mer meningsfull utsträckning. I några av fallen är det till och med aktuellt att börja tala om att de underpresterat under säsongen.

Men i rättvisans namn kan det bero på inte bara spelarna, utan även van Gaals numer beryktade benägenhet att placera spelarna på ovana positioner. En anfallare som Wayne Rooney spelas på mittfältspositioner samtidigt som mittfältare som Angel Di Maria spelas på framskjutna anfallspositioner. Detta samtidigt som spelare som Adnan Januzaj och Angel Herrera mer eller mindre ignoreras helt.

ANNONS

Louis van Gaal är känd för att vilja gå sin egen väg och göra saker på sitt sätt, men farhågan är att detta också riskerar bli ett självändamål. Att man gör saker på sitt sätt inte för att det är rätt utan bara för att.

Ändå finns sådant som talar till Louis van Gaals stora fördel och som i alla fall gör att det absolut inte är aktuellt att byta ut honom även om David Moyes till slut fick sparken i ett motsvarande läge. Mycket av det har så klart att göra med det förtroende som faktiskt finns för honom, vilket gör att det finns en väg framåt. Med David Moyes kom man till slut till vägs ände.

Mycket av detta börjar med spelarnas förtroende. Om spelarna tror på sin manager så finns alltid förutsättning för framgång. David Moyes tappade detta förtroende genom att ersätta ett respekterat och befintligt tränarlag med sitt egna, och alltför ensidigt förändra klubbens träningsrutiner bort från teknik och mer mot fysik. Med Louis van Gaal i klubben blev spelarna tvärtom imponerade av hans träningsmetoder.

ANNONS

Till viss del speglas detta också på fotbollsplanen. Man Utd är berömda för sina matchavslutningar genom åren. Det märkliga under David Moyes var att en förmåga att göra mål i slutet av en match ersattes med en benägenhet att släppa in mål. Med Louis van Gaal har något av Man Utds gamla anda återvänt och laget har under säsongen vunnit flera poäng i slutet av matcherna.

Det var inte fel beslut att sparka David Moyes. Situationen blev vad den blev och Moyes gjorde ett antal misstag under sin tid i klubben. Men kritiken mot Moyes var i många avseenden förenklad och missriktad, och det faktum att Louis van Gaal till stor del den här säsongen brottas med liknande problem som Moyes visar att de inte helt och hållet var kopplade till managern.

En stor sak som skiljer Louis van Gaal från David Moyes, och som talar till van Gaals fördel, är att Man Utd under hans managerskap spelar med ett helt annat självförtroende och ett helt annat flyt på hemmaplan. Spelet fungerar bra och poängen rullar in. På tolv hemmamatcher har van Gaal vunnit nio och spelat en oavgjord, jämfört med Moyes som vann blott sex matcher och förlorade fyra.

ANNONS

Man Utds akilleshäl under säsongen har varit bortaformen. Laget har inte alls lyckats reproducera samma form och resultat på bortaplan som de har gjort på hemmaplan. På hemmaplan snittar Man Utd 2,33 poäng men på bortaplan är samma snitt endast 1,33. På hemmaplan gör Man Utd 2,08 mål i snitt och släpper in 0,75. På bortaplan gör Man Utd i snitt 1,25 mål och släpper in 1,17, skillnaden är talande.

När Southampton fortsätter producera resultat och hänger på i toppen av tabellen, och Arsenal, Liverpool och Tottenham samtliga verkar ha hittat både form och tempo i sitt spel, så är det absolut nödvändigt för Man Utd och Louis van Gaal, om de ska hoppas och realistiskt kunna tro på en Champions League-plats den här säsongen, att de kan bli lika effektiva och framgångsrika borta som hemma.

Det är tveksamt om så blir fallet. Det är dock ett problem för morgondagen. Just ikväll handlar det om att upprätthålla hemmaformen, och ta tre poäng på Old Trafford mot Burnley.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-02-11 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto