Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är Harry Redknapp lösningen på Aston Villas problem?

Peter Hyllman

12 mål på 25 matcher, knappt ett halvt mål per match således, vilket gör Aston Villa sämst i ligan. 188 skapade målchanser på dessa 25 matcher, tillsammans med 186 skott mot mål, vilket gör Aston Villa näst sämst i ligan. Av dessa skott har 67 av dem gått på mål, vilket gör Aston Villa sämst i ligan i det avseendet. 6% av Aston Villas chanser har resulterat i mål, också det sämst i ligan.

Statistiken kan rabblas mycket längre än så men ger sammantaget en tydlig bild av vad som felas med Aston Villa den här säsongen. Statistiken ger också avtryck både på planen och i ligatabellen. Aston Villa har inte vunnit någon av sina tio senaste ligamatcher, och laget sjönk i och med förlusten mot Hull under nedflyttningsstrecket.

Överraskande är det med andra ord inte att Aston Villas styrelse igår beslutade att ge Paul Lambert sparken. Att hålla sig kvar i Premier League är otroligt viktigt för en klubb som Aston Villa, och inte blev det mindre viktigt i och med det nya inhemska TV-avtalet som ökar ligans totala intäkter med 70% upp till ögonvattnande dryga fem miljarder pund.

Annons

Något mer överraskande är det kanske om man tänker uttalandet från Aston Villas VD Tom Fox för några veckor sedan där han menade att sparka Lambert vore som att ”singla slant”, det vill säga ett rent slumpbeslut, och att det inte var på det viset som han själv eller Aston Villas ägare Randy Lerner hade för avsikt att fatta sina beslut.

Ett antal dåliga resultat senare, och en mediakampanj i Birmingham Mail för att ge Paul Lambert sparken, och saken verkade framstå i ett annat ljus för Tom Fox och Randy Lerner.

Fansen har varit missnöjda under längre tid, inte enbart på grund av resultaten utan mycket med anledning av den träliga fotboll laget presterat. En klubb som Aston Villa, med de spelare som man har tillgång till, ska inte behöva vara sämst i ligan när det kommer till målskytte. Det var inte många år sedan som Aston Villa slogs i toppen av tabellen.

Annons

Blott två mål på lagets senaste tio ligamatcher blev droppen som fick bägaren att rinna över, halmstrået som knäckte kamelens rygg.

Fansen har bemött lagets oförmåga att göra mål med ett god portion galghumor – genom skyltar och pilar förklarat för de egna spelarna var motståndarmålet är beläget, eller genom att konstatera att Aston Villas måltorka pågått längre än samtliga tre filmer i Gudfaderntrilogin. Men till sist blir galghumorn en lynchmobb.

Paul Lamberts uppgift har inte varit helt lätt. Han har haft en väldigt restriktig budget att arbeta med givet att Randy Lerner har varit ovillig att investera några stora pengar i klubben, bränd sedan Martin O’Neills dagar då Aston Villas kostnadskostym växte i snabb takt. Väldigt lite talar också för att Lerner faktiskt gett Lambert skulden för lagets situation, i så fall hade han agerat tidigare, men med ett intensivt missnöje i media och bland fans så fanns till sist kanske ingen annan utväg.

Annons

Delvis är det kanske också ett sätt att skydda klubben som tillgång. Randy Lerner har under en längre tid varit intresserad av att sälja klubben, och hans ambition under senare år har varit att rensa upp klubben finansiellt inför en sådan försäljning. Givet Premier Leagues kommande TV-rättigheter så kan en sådan försäljning bli än mer lönsam för Lerner. Om något får Lerner att ligga sömnlös om nätterna så torde det vara risken att Aston Villa nu åker ur Premier League.

Frågan är då vilken manager som istället ska ges uppdraget att undvika detta oblida öde för Aston Villa?

Den nya mediatrenden inom engelsk fotbollsjournalistik verkar vara att koppla Tim Sherwood till precis vartenda ledigt managerjobb i Premier League. Och mycket riktigt nämns hans namn nu som en av favoriterna till att ta över jobbet på Villa Park. Som favorit har han förvisso nämnts till en rad klubbar innan bara för att av någon anledning falla ifrån i slutänden.

Annons

Michael Laudrup skulle kunna vara ett annat namn för Aston Villa, och kanske ett mer meriterat namn än Sherwood för en klubb av Aston Villas storlek. Den danske ikonen ryktades som ett namn för QPR tidigare i veckan och många spekulerade i att Laudrup var Tony Fernandes ”drömmanager”. Det blev inte så och kanske är skälet att Aston Villa-jobbet dök upp på Laudrups radar.

Både Sherwood och Laudrup har egenskaper som skulle kunna passa Aston Villa rätt bra i nuläget; båda har möjlighet att förbättra Aston Villas resultat på kort sikt, och på så vis hålla dem kvar i Premier League. Ingen av dem framstår dock som någon särskilt långsiktig lösning för Aston Villa, men det är å andra sidan kanske inte heller vad Aston Villa letar efter eller behöver i nuläget.

Många av Paul Lamberts problem med Aston Villa består i otydlighet. Laget har pendlat taktiskt mellan långa bollar och ett bollinnehavsbaserat kortpassningsspel. I laguttagningen har Lambert gått från att visa förtroende för klubbens unga spelare till att lita mer på äldre utländska spelare om än av medelmåttig kvalitet.

Annons

En manager som ska hålla Aston Villa kvar i Premier League behöver välja en tydlig färdriktning. En tydlig idé om hur laget ska spela fotboll och en tydlig signal om vilka spelare som ska genomföra denna idé på planen. Pragmatism måste stå i första rummet. Helt osannolikt vore det kanske inte om Aston Villa vände sig till Harry Redknapp.

Han har erfarenheten. Han har en tydlig och konsekvent genomförd spelidé. Han är erkänt duktig på man-management och att motivera sina spelare. Han är dokumenterat skicklig på att nå framgång med den snabba, direkta fotboll som borde passa Aston Villa rätt väl. Och med transferfönstret stängt har han heller ingen möjlighet att värva särskilt många av sina gamla spelare till klubben. Kort och gott, en lösning minst så god som någon annan.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-02-12 10:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto