Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ligacupen är viktigare än Europa League för Tottenham

Det spelas fotboll på andra håll idag också. Inte minst drar sig så klart blickarna till Anfield för dagens tidiga stormatch mellan Liverpool och Man City. Viktigt med tre poäng för båda lagen i den matchen, så det är en match där mycket står på spel. Efter den matchen riktas blickarna mot Emirates där Arsenal tar emot Everton i ännu ett intressant ligamöte denna lördag.

Men, det är trots allt på Wembley som vi hittar dagens höjdpunkt. Nämligen finalen i Ligacupen mellan Chelsea och Tottenham. Londonderby således, i London, fast på neutral mark. Men inte bara derby utan alltså även cupfinal och en chans att få lyfta en pokal.

Chelsea har haft de bästa förberedelserna inför finalen. De har kunnat vila upp sig under veckan och fokusera på dagens match. Tottenham å sin sida var nödgade att bege sig till Florens för match i Europa League på torsdagen, ett möte som därtill slutade med förlust. Dubbelt illa för Tottenham således som slösat både fysisk och mental energi på detta.

Det diskuterades under torsdagen vad som var viktigast för Tottenham att vinna, mot Fiorentina i Europa League eller Ligacupen. Vad som faktiskt var viktigast såg vi på Tottenhams laguppställning, i båda mötena. Vad som borde vara viktigast är kanske mindre uppenbart, men tydligt är ändå att Ligacupen smäller högre.

Märkligt tänker kanske några, Europa League kan ändå teoretiskt resultera i en Champions League-plats. Men det är en enkel tankeövning. Tottenham lär komma över uttåget ur Europa League tämligen snabbt. En förlust i Ligacupen vore inte lika smärtfri, den lär man gräma sig över ett tag.

Delvis handlar det där så klart om investerad tid och energi. Man har lagt ned mycket tid och vunnit flera matcher i Ligacupen för att ta sig till finalen, och endast en match återstår innan man kan lyfta en titel. Lika många matcher har kanske spelats i Europa League, men där är betydligt många fler matcher kvar innan man kan lyfta någon pokal där.

Men det finns också mer konkreta skäl till varför både Chelsea och Tottenham verkligen vill vinna dagens final.

För José Mourinho skulle det bli hans första titel med Chelsea sedan han tog över klubben igen inför förra säsongen. I det avseendet vore det ett kvitto på hans insats. Han tog helt säkert inte förra säsongens pikar om Chelseas titellösa säsong med den humor som han kanske borde.

Visst utrymme för sentimentalitet finns här också. Ligacupen var den första titel som Mourinho vann med Chelsea under sin första runda i klubben. 2005 vann man mot Liverpool i finalen. Det satte tonen för Chelsea den gången och säkert är förhoppningen att det ska sätta tonen för Chelsea även denna gång.

Att fostra vinnarkultur är det stora perspektivet. Det något mindre perspektivet är att både Chelsea och Tottenham helt säkert vill skapa en positiv och vinnande känsla inför återstoden av säsongen, där Chelsea siktar på ligatiteln och Tottenham siktar på att komma bland de fyra första och därmed ta sig till Champions League.

Av motsvarande skäl så undviker helst både Chelsea och Tottenham en förlust ikväll, på grund av de frågetecken som detta väcker, både hos omgivningen och hos dem själva, om hur detta kan tänkas påverka resten av säsongen.

För Tottenham är det kanske också mer traditionellt än så. Ligacupen är en möjlighet att vinna en titel. Att Tottenham skulle vinna ligan eller Champions League är trots allt inte helt rimligt i nuläget. Ligacupen tillsammans med FA-cupen utgör därför Tottenhams få realistiska chanser att lyfta titlar.

Om en vinst i Ligacupen vore ett kvitto för José Mourinho så vore det naturligtvis så i än större utsträckning för Mauricio Pochettino. Mycket beröm har han välförtjänt fått i England för det arbete han utfört med först Southampton och därefter Tottenham. En vunnen titel skulle utgöra en konkret manifestation av detta arbete.

Det står således mycket på spel ikväll. En Ligacuptitel naturligtvis, men också mycket prestige och stolthet. Det faktum att det är två engelska storklubbar som möts, därtill lokalkonkurrenter och till viss del rivaler, ger naturligtvis finalen en extra punsch.

En vinner, och en förlorar. Sådan är cupfinalens lika enkla som obönhörliga logik. Här finns inga gråzoner eller möjligheter till vinklingar. Det är vad som gör en cupfinal speciell, till skillnad från den vanliga ligamatchen.

:::

Värt att veta om Ligacupen:

Grundad 1960 av ligaorganisationen The Football League.

Liverpool är klubben med flest Ligacuptitlar, åtta stycken, och är också den enda klubb som har lyckats vinna cupen fyra säsonger i rad, mellan 1981 och 1984.

Chelsea och Tottenham har båda vunnit Ligacupen fyra gånger vardera. Chelsea senast 2007 och Tottenham senast 2008, mot Chelsea i finalen. Fem segrar gör det vinnande laget till den näst mest framgångsrika klubben i Ligacupen, tillsammans med Aston Villa.

Med fem vinster i Ligacupen skulle antingen Chelsea eller Tottenham ha lika många som Ian Rush.

Ligacupen grundades av The Football League i ett försök att öka intresset för fotbollen i England, och för att öka klubbarnas intäkter.

Ligacupen var startskottet både för fotboll mitt under veckorna och under kvällstid, och turneringen som sådan möjliggjordes av att strålkastare infördes på engelska arenor vid den här tiden.

FA såg inledningsvis Ligacupen som en konkurrent till FA-cupen och flera av de största engelska klubbarna var skeptiska till Ligacupen.

FA tillät inte att Ligacupens final spelades på Wembley under de sex första åren. 1967 spelades den första finalen på Wembley, mellan QPR och West Brom.

Ligacupen var föregångare i engelsk fotboll inom sponsring, 1982 blev man den första cup eller liga som blev sponsrad. Det var med andra ord här det hela tog sin början som skulle bli till Barclay’s Premier League, Sky Championship och Budweiser FA Cup.

Ligacupen har sedan 1982 hetat Milk Cup, Littlewoods Challenge Cup, Rumbelows Cup, Coca-Cola Cup, Worthington Cup, Carling Cup och numer men knappast slutligen Capital One Cup.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-03-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons