Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tim Sherwood arbetar med press utan understöd

Läget är följande.

Du är ny manager för en hyfsat stor engelsk klubb med en anrik historia som nu däremot befinner sig under nedflyttningsstrecket och på allvar riskerar att åka ur den engelska högstadivisionen för första gången sedan 1987. Ditt lag har förlorat sju ligamatcher i rad, och inte vunnit en ligamatch på snart tre månader, vilket du inte lyckats ändra på under dina två första matcher som manager.

På tisdagen möter ni West Bromwich Albion, en annan klubb som har varit indragen i nedflyttningsstriden men som kravlat sig därifrån på slutet genom ett par bra resultat, och med vilka man har en intensiv derbyliknande historisk rivalitet. Matchen är vad man skulle kunna kalla för en sexpoängare, det vill säga väldigt viktig för Aston Villas fortsatta säsong.

Just i det läget skulle kanske de flesta att hålla en rätt låg profil och snarast fokusera på den egna uppgiften istället för att brösta upp sig. Vad man definitivt hade försökt undvika vore att skriva Tony Pulis inför matchen-tal åt honom och ge extra bränsle till motståndarna. Men det råkar vara exakt vad Aston Villas nye manager Tim Sherwood har gjort genom att under måndagens presskonferens kläcka ur sig följande:

”[West Brom] are a good little club, it just wasn’t right for me, and it wasn’t right for them. I’m very happy to be at a massive club now.”

Ett minst sagt tydligt hack mot en rivalklubb samtidigt som man säger något som man vet att den egna klubbens fans vill höra. Fotbollspopulism i dess mest renodlade form skulle man kunna säga. Faran är så klart bara att om inte saker och ting förändras och förbättras så kommer den massiva klubben spela i The Championship nästa säsong samtidigt som den lilla klubben mår gott i Premier League.

Men nu kanske det är lite mellanmjölk att tänka att press är något som bör undvikas. Tim Sherwoods mentala strategi verkar snarare vara att försöka ta pressen för given och förvandla den till något positivt. Möjligen vädjar han därmed till spelarnas professionalism och vinnarinstinkt. Inte nödvändigtvis någon dum idé, men man kan ändå ifrågasätta det kloka i att samtidigt ge sina motståndare extra motivation.

Det känns onekligen också som en psykologiskt riskabel strategi, inte minst för ett lag som vunnit så sällan och gjort så få mål. Om Aston Villa faktiskt lyckas vinna mot West Brom idag så kan den bära frukt, men det är absolut inte säkert. Om Aston Villa däremot inte vinner mot West Brom idag, eller om matchbilden börjar se negativ ut, så kan den psykologiska effekten dessutom bli den rakt motsatta.

Det är en strategi som andas lite ”allt eller inget”, men med elva matcher kvar av säsongen så känns det onödigt tidigt att chansa så hejvilt.

En möjlighet är så klart att Tim Sherwood till stor del också riktar sina tankar mot Aston Villas publik. Matchen spelas hemma på Villa Park och om det piskas upp en tillräckligt elektrisk stämning där så kan det inspirera spelarna. Just stödet på hemmaplan har varit något av ett dilemma för Aston Villa under senare säsonger.

En tredje möjlighet är så klart att det bara är ännu ett i mängden av inte så väldigt väl genomtänkta mediauttalanden av Tim Sherwood. Han har på kort tid hunnit upprätta en tämligen diger katalog av citat som skulle kunna platsa på vilken som helst floskeltopp eller blooperlista. Exempelvis angående Jack Walkers, Blackburns framlidne ägare, jämförelse mellan Sherwood och Zinedine Zidane: ”He was a great judge of a player, that Jack Walker. No, come on, you shouldn’t even put me and Zidane in the same sentence.”

(Det ser rätt ut, men blir ändå fel.)

Eller som Tottenhammanager där han ena veckan menar om sin spelartrupp säger: ”Are there any world class Gareth Bale-type players? No there are not.”, bara för att nästa vecka ha följande att säga om Hugo Lloris: ”He is a top-drawer goalkeeper – a genuine world-class player.” Tim Sherwood är stöpt i ungefär samma go gubbe-form som Harry Redknapp. Funny guy, ibland haha-funny, andra gånger awkward-funny.

Tony Pulis borde hur som helst inte ha det så svårt att motivera sina spelare inför den här matchen. Det är bara att läsa innantill från en utskrift från Tim Sherwoods presskonferens. Han skulle också kunna påpeka att den massiva klubben bara har lyckats vinna en av de åtta senaste matcherna mot den lilla, och att den lilla klubben vann mötet tidigare under säsongen.

Å andra sidan. Det är Midlandsderby, vilket jag nog skulle beskriva som ett av de hetare derbyna i England. Mycket står på spel. Jag skulle gissa att motivation inte är någon bristvara vare sig hos West Broms eller Aston Villas spelare ikväll. Däremot skulle jag förmoda att självförtroende finns i högre utsträckning hos West Brom.

Rätt okej utgångsläge för en kvällsmatch mitt i veckan.

:::

Sunderlands Adam Johnson är polisanmäld för att ha haft sex med en 15-årig flicka. Vilket om inte annat visar att bara för att man möjligen kan göra något så betyder inte det att man bör göra det.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-03-03 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons