Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Everton kan satsa helhjärtat på Europa League

Till att börja med ska ju så klart sägas att Barcelona var magnifikt bra igår kväll, och de är utan tvekan bättre för närvarande än något lag som spelar i Premier League. Men detta sagt, när Man City trots allt får någon slags livlina tillbaka in i matchen i form av en straff så får man ju helt enkelt inte förvalta den så illa som nu gjordes.

Kvartsfinallagen i Champions League är därmed klara. Tre lag från La Liga, två lag från Ligue 1, ett lag vardera från Bundesliga, Serie A och portugisiska Primeira Liga. Inget lag alls från Premier League. De som vill gotta sig åt detta och gärna hyllar inte minst Bundesliga bör ju dock betänka att skillnaden inte precis är enorm, och att två engelska lag åker ut på bortamål.

Kvar i europeiskt cupspel är nu endast ett enda engelskt lag. Nämligen Everton, som ikväll ska försvara en 2-1-ledning borta mot Dynamo Kiev i ett europeiskt cupmöte som fullständigt skriker 1980-tal, det årtionde då dessa båda klubbar verkligen var stora och framgångsrika, om än inom helt olika samhällssystem och vi vet betydligt mer Everton än vad vi kanske anade om Dynamo Kiev.

Normalt sett när det ska spelas Europa League så brukar det ju trist nog finnas skäl att ifrågasätta hur motiverade och intresserade de deltagande engelska lagen egentligen är. Dock goda skäl. Antingen är Europa League en dålig tröst för de som slagits ut ur Champions League, eller så anses Europa League krocka med viktiga ligaåtaganden.

Men nu finns faktiskt inga sådana skäl för Everton. Nu vet i och för sig inte jag hur högt Europa League kommer på Evertons dagordning för den sakens skull, men de kan verkligen koncentrera sig helhjärtat på Europa League. Inga andra åtaganden krockar. De är utslagna ur båda cuperna. De har ingen chans att nå Champions League eller Europa League. Men det finns heller ingen reell risk att de åker ur Premier League.

Eller? Nej, det vare sig vill eller kan jag tro.

Alltså kan de gå helhjärtat på Europa League. Och då ska det ju bli särskilt intressant att se hur väl ett lag som Everton faktiskt står sig i europeiskt cupspel utan sådana frågetecken hängande över sig. För några år sedan tog sig Fulham hela vägen till final i Europa League, och några år dessförinnan befann sig Middlesbrough i final. Båda dessa klubbar spelar nu i The Championship.

Nu är detta förvisso att betrakta som en riktigt svag säsong för Everton. Laget som förra säsongen var ett nålsöga från att kvalificera sig till Champions League är den här säsongen inte ens i närheten. Förra säsongens utropstecken har blivit till denna säsongens frågetecken. Säkerheten i försvarsspelet och farten i mittfältsspelet är långt ifrån detsamma.

Ändå finns det styrkor i detta Everton. Leighton Baines och Seamus Coleman är två riktigt bra och offensivt skickliga ytterbackar. Förmågan att hålla boll på centralt mittfält är god. Och längst fram visar Romelu Lukaku att han är en anfallare på god europeisk nivå. Kanske spelar Everton också lite friare i Europa League, möjligen för att de inte har samma press på sig där som i det inhemska ligaspelet.

Everton är i mina ögon ett mittenlag i Premier League. Detta är deras kapacitet nu och på sådan sikt som vi kan se. Några säsonger kan de överträffa sig själva och hamna högre upp, andra säsonger går det sämre än väntat. Men Everton är ingen rik klubb, de är inte ens störst i sin egen stad, och till skillnad från klubbar som Tottenham och West Ham så väntar inte Everton på att få någon ny och inkomstbringande arena.

Ändå skulle jag mena att Everton mycket väl har kapaciteten att på allvar utmana samtliga kvarvarande lag i Europa League. De är inte favoriter till att vinna turneringen, men det finns heller inget lag kvar i Europa League som det vore någon överraskning ifall Everton besegrade. Sevilla ser formidabla ut, Wolfsburg och Fiorentina imponerar, men Everton kan bli en obehaglig bekantskap för dem alla.

Den klubb som vinner Europa League spelar nästa säsong i Champions League, ett av UEFA:s bättre beslut. För Everton vore det en något ironisk dröm. Dels för att de då skulle spela i Champions League samtidigt som två av de engelska storklubbarna inte gör det. Dels för alla säsonger de varit nära i ligaspelet men det är först den säsong de presterar som sämst i ligan som de faktiskt tar sig till Champions League.

På något sätt vore det i och för sig en form av upprättelse för Everton, som aldrig fick chansen att delta i Europacupen, det som då var Champions League, när laget var som allra bäst på 1980-talet. Heyselkatastrofen, engelsk huliganism och konservativ moralpanik satte den gången effektivt stopp för deras ambitioner.

Sätter Dynamo Kiev stopp för Evertons ambitioner ikväll? Knappa in Superlive, fram med kebaben, så följer vi all av kvällens action!

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-03-19 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons