Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

West Ham planerar för en ljus framtid utan Sam Allardyce

Det borde ha varit frid och fröjd med West Ham. Laget låg länge och otippat uppe i toppen av tabellen och hotade om de europeiska cupplatserna. Laget spelade helt plötsligt en attackorienterad fotboll. Framför allt tog West Ham poäng på löpande band och säkerställde tidigt vad som hela tiden varit klubbens målsättning – att hålla sig kvar i Premier League.

West Hams formdopp de senaste två månaderna borde således inte vara något egentligt problem. Laget har förvisso förlorat sina tre senaste ligamatcher och inte vunnit en ligamatch på över två månader. West Ham dumpades också oceremoniellt ut ur FA-cupen av West Brom. Men det har ändå börjat urarta sig till något av ett problem för Sam Allardyce.

Det är välkänt att David Sullivan, West Hams majoritetsägare, helt enkelt inte gillar Sam Allardyce. Redan i slutet av förra säsongen gick han till frontalangrepp på vad han menade var lagets defensiva och tråkiga spel och under ett extrainkallat styrelsemöte var Allardyce en hårsmån från att få sparken.

Att man valde att behålla Allardyce var blott av pragmatiska skäl. Det fanns inte något riktigt bra tillgängligt alternativ, det hade kostat för mycket att sparka honom och Allardyce hade fortfarande spelarnas förtroende, om än ej fansens eller klubbledningens. West Hams hittills svaga vårsäsong gör att David Sullivan och klubbledningen helt säkert överväger att ta upp frågan på nytt.

Spelarnas förtroende är nog så viktigt för Sam Allardyce. För de två andra skälen som West Hams styrelse hade att inte sparka honom efter förra säsongen är inte längre aktuella på samma sätt. Allardyces kontrakt går ut till sommaren vilket eliminerar den finansiella aspekten. Och i La Liga har David Moyes tagit sin heder i kragen och anses vara ett bra alternativ för West Ham.

Vilket han självklart är. Moyes är lika lite någon defensiv neofyt som Allardyce är men prioriterar i högre utsträckning än Allardyce en snabb och mer mångsidig offensiv. Moyes har från sin tid i Everton ett utmärkt facit i att driva en klubb med liknande resurser och förutsättningar som West Ham, och han är en kunnig och driven manager.

West Hams sine qua non är så klart att hålla sig kvar i Premier League under denna och kommande säsong. Från och med säsongen 2016-17 flyttar West Ham in i sin nya arena, Londons OS-arena, vilket kommer innebära ett rejält ekonomiskt och sportsligt lyft för klubben. En utveckling som tillsammans med allt bättre TV-avtal gör det troligt att London i West Ham kan få en fjärde storklubb på stadskartan.

Överlevnad i Premier League har varit West Hams rationalitet att hålla fast vid Sam Allardyce, oavsett synpunkterna på dennes fotboll. Helt säkert har andra namn varit tillgängliga som säkert varit mer attraktiva rent fotbollsmässigt men som inte på samma sätt kunnat garantera stabilitet och överlevnad. I David Moyes har dock West Ham hittat ett namn som ger det ena utan att direkt hota det andra.

Nu saknar självklart inte Sam Allardyce alternativ. En möjlighet är så klart att han blir kvar i West Ham. En annan möjlighet är att han återvänder till nordöstra England och tar över Sunderland, en klubb som uttryckt visst intresse för hans tjänster. Hans korta tid och bittra avsked från Newcastle kanske snarast tilltalar Sunderlands fans.

Oavsett vilket så bestäms värdet på Sam Allardyces aktier rätt mycket av hur West Ham avslutar säsongen. Det ser inte bra ut på något sätt om West Ham fullständigt kollapsar under vårsäsongen, alldeles oavsett hur bra höstsäsong West Ham än gjorde.

Typiskt nog så möter West Ham så klart Sunderland ikväll. Sunderland med sin nye tillfällige, tillfällige manager – Dick Advocaat. Gustavo Poyet fick mycket väntat sparken efter Sunderlands senaste match, om man nu skulle vilja kalla den för det, mot Aston Villa. Endast en poäng skiljer Sunderland från avgrunden och lagets form är usel.

West Ham får ses som favoriter. En vinst för dem och de har brutit en negativ trend. En vinst för Sunderland och laget kan möjligen skapa lite luft ned till nedflyttningsstrecket och ge sig själva lite hopp och självförtroende inför en spännande säsongsavslutning. Frågan är om Dick Advocaat har några ess upp sin rockärm?!

Publicerad 2015-03-21 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons