POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Dåtid, nutid och framtid smälter samman på Anfield

Hypemaskinen snurrar naturligvis på högvarv inför dagens match på Anfield mellan Liverpool och Man Utd. Det är självklart både en match som kan visa sig betyda väldigt mycket och en match som båda supportergrupperna har sett fram mot alternativt fasat inför under en längre tid, när det började stå alltmer klart att tabelläget skulle göra matchen desto mer konkret.

Historia, geografi, industri och kultur ligger och pyser i botten av den stora gryta som utgör nordvästderbyts intensiva identitet. Detta borde vara såväl välkänt som uttjatat vid det här tillfället. Rivaliteten mellan den engelska fotbollens två överlägset mest framgångsrika klubbar är hård och intensiv, ändå har de båda klubbarnas respektive storhetstider egentligen aldrig sammanfallit.

Delvis konkurrerade de båda klubbarna kanske under 1960-talet. Men under 1970- och 1980-talen stod Liverpool på topp samtidigt som Man Utd vandrade ute i öknen. Från och med 1990-talet och under den större delen av 2000-talet så var rollerna ombytta. För närvarande kan vi inte tala om någon storhetstid för vare sig Liverpool eller Man Utd, men det är kanske först nu som de båda klubbarna verkligen konkurrerar på samma nivå om samma ”pris”.

Min fundering är om inte detta kan vara den största, mest betydelsefulla och avgörande match, potentiellt sett ska sägas, som har spelats mellan Liverpool och Man Utd på många år. Det hela ska inte överdrivas, det återstår oavsett resultat idag mycket av säsongen, men inom just dessa mötens interna logik så skulle det kunna stämma.

Ett villkor är så klart att matchen spelas mot slutet av säsongen. Ett möte i början av säsongen kommer aldrig kunna vara laddat med samma avgörande kvaliteter. Vid sidan av några enstaka cupmöten, inte minst FA-cupen har bjudit på några intensiva möten, så är det egentligen få ligamöten under Premier League-eran som når upp till vad detta möte skulle kunna innebära.

Visst, skulle någon då kunna erinra, men exempelvis så möttes ju de båda lagen på Old Trafford under våren 2011, där Man Utds seger var ett viktigt steg mot att vinna ligan den säsongen. Men Man Utds konkurrent om ligatiteln då var Chelsea så matchen hade inte den direkta och konkreta betydelse vad avser det inbördes förhållandet mellan Liverpool och Man Utd.

Visst, skulle någon då kunna erinra, men nu möttes ju faktiskt Man Utd och Liverpool, återigen på Old Trafford, under våren 2009 när det var just de båda lagen som framför allt slogs om ligatiteln, en match som Liverpool för övrigt vann med 4-1. Detta är väl egentligen den främsta kandidaten, men Man Utd hade då också ett tio poängs försprång i tabellen, inte som nu när en seger för Liverpool tar dem förbi Man Utd i tabellen.

Utan att låta sig kontrolleras av hypemaskinen, kvällens senare match i Barcelona sätter ju onekligen mötet på Anfield i ett mer ödmjukt perspektiv, så skulle jag alltså ändå vilja vidhålla att dagens match mellan Liverpool och Man Utd kan vara bland de främsta mellan dessa båda klubbar på länge, i alla fall en kandidat.

Utan att tveka skulle jag hålla Liverpool som favoriter i den här matchen. Detta av flera skäl. För det första befinner de sig i en makalös formtopp. De har inte förlorat sedan i december, händelsevis just mot Man Utd, och har vunnit tio av sina senaste 13 ligamatcher. Lagets självförtroende ligger rimligtvis på topp samtidigt som de spelar hemma på Anfield.

Rent psykologiskt finns också mycket som talar för Liverpool. Det är de som har hämtat upp försprånget upp till bland andra Man Utd. Sedan matchen på Old Trafford har Liverpool hämtat upp åtta av tio poäng på Man Utd och avancerat från tionde plats i tabellen till femte. Liverpool har just inget att förlora kan det tyckas.

Det har däremot Man Utd. De har befunnit sig på Champions League-plats mest hela säsongen, sina problem med spelet till trots. Det är kort sagt de som är de jagade, och Liverpool som jagar. Och det finns väldigt lite i Man Utds spel och självförtroende som tyder på att det är en situation de gillar. Man Utd förlorar inte många matcher, men de har heller inte visat upp samma vinnarinstinkt som Liverpool och Arsenal har visat upp.

Möjligen var förra helgens match mot Tottenham ett trendbrott. I alla fall går diskussionen så. Jag är däremot tveksam. Man Utd var behjälpta av ett för dagen svagt Tottenham, de spelade på hemmaplan, och de fick två snabba mål som stabiliserade dem. Det är lätt att spela när allting stämmer, men allting kommer inte att stämma idag på Anfield. Ett mästarlag kan vinna ändå, men Man Utd är inte längre något mästarlag.

Vad som ger dagens match mellan Liverpool och Man Utd en extra krydda är att det är en match som inte bara har betydelse för poängen eller prestigen, den har betydelse för sluttabellen. Men mer än så kan matchen också visa sig ha stor betydelse för hela nästa säsong – möjligheten att spela eller inte spela i Champions League, något som är väldigt viktigt för både Liverpool och Man Utd.

Varje match mellan Liverpool och Man Utd är matad med mängder av dåtid, det vill säga historia och tradition. De allra största matcherna mellan Liverpool och Man Utd har varit stora för att det har varit matcher som utspelats i nutid med något mycket konkret på spel. Dagens match mellan Liverpool och Man Utd är inte bara en match i nutid utan kan mycket väl vara en match om de båda klubbarnas framtid.

Publicerad 2015-03-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå