Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spoilervarning - Så slutar Premier League!

Peter Hyllman

Vad säger oss egentligen ett återstående spelschema? Ofta när folk spekulerar i hur en liga kommer att sluta så utgår diskussionen mer eller mindre i sin helhet utifrån vilka återstående matcher respektive lag har kvar. Utifrån det drar man så slutsatser.

Normalt sett menar jag att man tenderar att överskatta betydelsen av denna faktor. Visst har det betydelse, men större betydelse har förmodligen den egna prestationen. Ofta överskattas betydelsen eftersom den aldrig tar hänsyn till omständigheterna och det faktum att lag alltid har en benägenhet att förlora matcher de inte ”ska” förlora.

I och med helgens omgång så har vi avverkat 30 omgångar av Premier League när vi beger oss in i ännu ett stimulerande landslagsuppehåll, till vilket hör och häpna det visar sig att flertalet spelare har blivit mystiskt skadade. Låt mig gissa att de kommer friskna till i lagom tid till dess att klubbspelet drar igång igen.

Annons

Men med 30 omgångar avverkade så återstår åtta omgångar och då är vi onekligen inne på det som kan kalla för slutspurten. Vad som för tillfället ser mest mångfacetterat ut i tabellen är toppen, och då i synnerhet kampen runt det så kallade Champions League-strecket. Efter att ha dissat spelschemats betydelse så gör jag således helt om och ger min prognos för hur återstoden av ligasäsongen kommer att utveckla sig:

Fixtures

Som synes så förändras inte ligatabellen särskilt från sitt nuläge i min prognos, vilket kanske inte är så konstigt. Chelsea vinner, och det hyfsat säkert och utan att för den sakens skull imponera. De tre lagen bakom behåller sina nuvarande positioner om nu möjligen inte Man Utd spurtar förbi Arsenal i målprotokollet. Men dessa två tillsammans med Man City gör Chelsea sällskap till Champions League.

Annons

I övrigt så faller Southampton ifrån något under säsongsslutet och Tottenham hoppar förbi Liverpool upp på femteplatsen.

Kritiken som jag riktade mot den här metoden i inledningen kan dock mycket väl riktas också mot min tillämpning. Resultaten som utgör beräkningens grund är ju knappast uppseendeväckande. Det är kanske heller inte meningen men samtidigt vet vi som sagt att några resultat brukar alltid rubba eller störa bilden.

Det lag jag tror har störst förutsättningar att ändra på ett och annat i den här uppställningen är Crystal Palace. Laget har imponerat stort efter jul och har kvar att möta fyra av topplagen, Chelsea och Liverpool på bortaplan samt Man City och Man Utd på hemmaplan. De har poängchans och vinstchans i alla dessa matcher.

Om vi ska hitta en enskild match som jag tror kan påverka förhållandevis mycket så är det Manchesterderbyt. Jag tror på oavgjort men ett annat resultat där kan kasta om ordningen på dessa tre lag alternativt göra situationen svettigare för Man Utd relativt de tre jagande lagen.

Annons

Men sammanfattningsvis alltså. Chelsea blir ligamästare. Man City, Arsenal och Man Utd gör dem sällskap i Champions League. För Tottenham, Liverpool och Southampton blir det Europa League. Om min beräkning stämmer. Men det vet vi ju vid det här laget att det gör den ju väldigt sällan.

Nu gäller det bara att vänta två veckor innan vi kan börja se om den stämmer.

Publicerad 2015-03-23 23:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto