POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Harry Kane har inte bara stil utan även substans

Harry Kane gjorde ju en strålande debut i fredags mot Litauen när han gjorde sitt första landslagsmål efter blott 78 sekunder på planen. Roy Hodgson hade då valt att låta Kane starta på bänken men har redan i förväg inför kvällens match mot Italien meddelat att Harry Kane den här gången kommer att starta matchen.

Efter matchen mot Litauen bloggade jag om Harry Kane och hur han nu på gott och på ont blivit Englands nye hjälte. Det är så klart oundvikligt för en ung engelsk anfallare som är omedelbart framgångsrik. Men jag varnade också för att Kane trots allt har en hel del kvar att bevisa, att han kan prestera över tid och att han kan prestera mot tuffast möjliga motstånd.

England har ju ett antal anfallare som på ett eller annat sätt skulle kunna vara aktuella alternativ för landslaget. Wayne Rooney är naturligtvis given i det engelska landslaget, både som spelare och som kapten. Men vid sidan av honom går det att diskutera vilka engelska anfallare som egentligen är att betrakta som bäst.

Hur står sig då Harry Kane i en direkt jämförelse med dessa anfallare? Det är möjligt att göra en rent statistisk jämförelse mellan Harry Kane och övriga aktuella kandidater som Danny Welbeck, Daniel Sturridge, Charlie Austin och Rickie Lambert. I och med att dessa spelare har spelat olika mycket under säsongen så kan vi mäta deras prestation per 90 spelade minuter.

En enkel slutsats är att Harry Kane definitivt gör flest mål av samtliga dessa spelare. Över 90 minuter gör Harry Kane 0,91 mål vilket är avsevärt bättre än Charlie Austin (0,58) och Daniel Sturridge (0,51) som ligger närmast. Det är betydligt många fler än Danny Welbeck (0,22) och för all del även Wayne Rooney (0,43). Dock har Welbeck och Rooney sällan spelat som sina båda lags främsta målskyttar under säsongen på samma sätt som Kane och Austin gjort.

Men om man som anfallare inte gör så många mål så bör man kanske istället passa fram till mål. Mjo, Danny Welbeck (0,17) och Wayne Rooney (0,16) är de mest effektiva passningsspelarna bland anfallarna, men det är ingen större skillnad jämfört med Harry Kane (0,14), Daniel Sturidge (0,13) och Charlie Austin (0,12).

Däremot är det trots allt en väsentlig skillnad sett till antal chanser som dessa anfallare skapar. Här befinner sig Danny Welbeck (1,55) och Wayne Rooney (1,53) i ensamt majestät med Daniel Sturridge (1,26) en bit efter och såväl Harry Kane (0,96) och Charlie Austin (0,65) väl distanserade. Slutsatsen känns tydlig att Harry Kane först och främst avslutar chanser samtidigt som Welbeck och Rooney skapar chanser.

Vilket rimligtvis borde kunna ses som en möjlighet där olika anfallare med olika egenskaper kompletterar varandra.

Något handlar det ju också om hur effektiv man är som anfallare. Att Harry Kane gör många mål kan så klart bero på att han har ett bra lag i ryggen som skapar många chanser åt honom. Charlie Austin å andra sidan spelar för ett bottenlag som inte kan antas skapa lika många chanser som Tottenham. Skottprecision, eller ”shot accuracy”, är ett mått man kan använda för detta, hur stor andel av en spelares chanser som träffar målet, det vill säga antingen går i mål eller tvingar målvakten till en räddning.

Här håller Harry Kane väl måttet med 61% precision under säsongen, klart bättre än Danny Welbeck (54%), Wayne Rooney (53%) och Daniel Sturridge (45%). Men Charlie Austin är faktiskt strået vassare än Kane med 66% precision på sina chanser. Om England således sökte en ren avslutare så vore inte Charlie Austin något dumt alternativ.

Oavsett vad man nu anser i detta specifika fall så leder oss statistiken ändå fram till en given slutsats. Nämligen att Harry Kane förvisso för närvarande är en mycket hypad ung engelsk anfallare, men att det också finns substans bakom hypen. Bland ett flertal duktiga engelska anfallare som Roy Hodgson har att tillgå så är Kane för tillfället bland de två-tre bästa.

En annan sak menar jag talar till Harry Kanes fördel. Att han inte har stressats fram i sitt klubblag. Tvärtom har Kane verkligen fått ta den långa vägen för att slå igenom i Tottenham. Han har varit en lovande talang under en längre tid men har verkligen tagit sin plats genom att konkurrera ut andra etablerade anfallare som Roberto Soldado och Emmanuel Adebayor. Det har tagit lite tid, Harry Kane är 21 år, men det finns ett värde att gå igenom en sådan process.

Ikväll får han sin första ordentliga internationella prövning när han ställs mot ett italienskt försvar. Det är något helt annat att bita i än ett demoraliserat litauiskt försvar. Några underverk ska inte rimligen förväntas men det ska bli intressant att se om Kane kan få till ett fungerande samarbete med Wayne Rooney.

Statistiken antyder att det borde vara fullt möjligt.

Publicerad 2015-03-31 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå