Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Förutsättningarna talar till Arsenals fördel

Åtta ligamatcher i rad har Arsenal vunnit hemma på Emirates. Vilket naturligtvis talar till deras fördel i dagens viktiga match mot Liverpool och kan de förlänga den med ännu en match så tar de ett stort kliv mot Champions League-spel. Samtidigt är det en svit som Liverpool behöver bryta om de inte ska riskera att se sig själva rejält akterseglade i kampen om Champions League-platserna.

Delvis är det dock en känd gammal refräng som spelas upp när Arsenal nu ska spela en avgörande match mot toppmotstånd på Emirates. De har i sådana matcher haft det lite jobbigt att vinna. Rör vi oss bakåt i tiden så hittar vi debaclet mot Monaco, förlusten mot Man Utd, nervdallret mot Anderlecht, och de båda oavgjorda matcherna mot Tottenham och Man City. Frågan är alltså om det är ett mönster som kommer upprepa sig.

Arsenal har å andra sidan varit i mäktigt god form under mer eller mindre hela vårsäsongen och det är så klart ingen tillfällighet att av de ovan uppräknade matcherna så spelades alla utom en under hösten. Arsene Wenger och Olivier Giroud vann båda marsutmärkelserna för ledare och spelare, vilket vittnar om Arsenals goda resultat och Girouds betydelse för Arsenals anfallsspel.

Liverpool kommer knappast heller till den här matchen i gott skick. Förlusten mot Man Utd innan landslagsuppehållet innebar inte bara tekniskt tappade poäng till en huvudkonkurrent utan också psykologiskt ett demoraliserande grus i maskineriet. Avstängningar på Steven Gerrard och Martin Skrtel lever dessutom kvar som dåliga minnen från denna match. Intrigerna runt Raheem Sterlings kontrakt bidrar helt säkert heller inte till matchformen.

Det var så klart intriger som Arsene Wenger listigt visste att utnyttja under veckan. Wenger vet naturligtvis vad han gör när han så öppet berömmer Sterlings kvaliteter som fotbollsspelare. Arsenal är en av klubbarna som media spekulerar att Sterling skulle kunna tänkas gå till, även om det i själva verket inte vore så värst mycket mer sannolikt än vad det en gång i tiden var att Luis Suarez skulle göra den adressändringen.

Det är i alla fall en form av statusmarkering av Arsene Wenger gentemot Liverpool som syftar till att hävda Arsenals överhet. Föreställningen att Arsenal skulle kunna köpa Liverpools bästa eller mest värdefulla spelare är avsedd att bekräfta detta. Oavsett om det är en föreställning som håller vatten eller ej. I själva verket säger det nog mest att Arsenal och Liverpool konkurrerar på mer eller mindre samma nivå.

Det är en form av rivalitet jag som neutral har sett växa fram med åren, en rivalitet som i själva verket har lite med historia, tradition eller kultur att göra men desto mer att göra med att de båda klubbarna har slagits och slåss om småsmulorna från det bord runt vilket Chelsea, Man City och, åtminstone förut, Man Utd sitter. Där finns helt säkert ett visst mått av respekt storklubbar emellan, men även i mina ögon en tydlig småsinthet vilket inte minst ger avtryck i supporterdiskursen.

Orimligt är det så klart inte. Huvudsakligen konkurrerar Arsenal och Liverpool om samma guldpotta i slutet av regnbågen, det vill säga kvalificering till Champions League. Genom åren har Arsenal genomgående varit jämnast i kraft av en stark organisation och stabilt ledarskap. Liverpool har å andra sidan varit närmast ligatiteln samt punktvis varit mer framgångsrika i cupspel.

Känslan den här säsongen är att det är Arsenals jämnhet som kommer visa sig vara avgörande till deras fördel. Om Liverpool ska kunna eller hinna göra något åt det så förutsätter det förmodligen att de vinner mot Arsenal idag, definitivt att de inte förlorar.

Publicerad 2015-04-04 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons