Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En jobbig säsong för engelska domare

Utan att ha ägnat särskilt mycket tankemöda åt frågan så skulle jag hävda att det här har varit, hittills ska sägas, den sämsta ligasäsongen i Premier League på många år. Bristande kvalitet, lite spänning och tveksam underhållning. Det är för tillfället bara i nedflyttningsstriden vi hittar spänningen, och det är ju sällan något gott tecken.

Men om ligan som sådan har haft en dålig säsong så har förmodligen domarna haft en värre säsong. Inte minst under jul- och nyårshelgerna så duggade de grova domarmisstagen tätt, med ett och annat efterskalv under våren. Graham Poll, en man av många åsikter, klämde i med att domarstandarden den här säsongen var den lägsta han kunde minnas.

Vissa menar att det är kvaliteten på just engelska eller brittiska domare som är så låg. Det är något oklart vad som ligger bakom den uppfattningen, annat än att det kanske är naturligt för någon som följer engelsk fotboll att lägga mer märke till misstag som begås där. Det hela får så klart också en helt annan medial uppmärksamhet.

Statistik- och analysföretaget Sports Matrix gjorde för innevarande säsong en genomgång av samtliga de fem stora ligorna i Europa i syfte att bedöma kvaliteten på domsluten. Vad de kom fram till sammanfattas kanske bäst i följande diagram:

Domarmisstag

Sett till antal misstag per match så är alltså domarna i Bundesliga bäst med endast 0,71 misstag per match. Domarna i England placerar sig på en stabil andraplats med 0,86 misstag per match. Nästan lika bra är domarna i Italien (0,87), franska domare (0,92) är sämre samtidigt som det är domarna i La Liga som gör flest misstag av alla (0,98), nästan ett per match.

Emellertid. Sports Matrix tittade också på vad de kallar för avgörande misstag, med vilket avses misstag som påverkar matchens utgång. Exempelvis att underkänna ett mål av misstag, att felaktigt ge ett rött kort, ge en straff på felaktiga grunder, godkänna ett mål som var offside och så vidare. Självklart kan gränsen för vad som är avgörande eller ej diskuteras.

Och här ligger domarna i Premier League illa till. 35% av deras misstag bedöms som allvarliga misstag. I det avseendet har de engelska domarna betydligt större brister än domarna i någon annan liga. La Liga (29%) är näst sämst i det här avseendet samtidigt som det återigen är domarna i Bundesliga som gör bäst ifrån sig, endast 18% av deras misstag är att betrakta som allvarliga.

I Premier League sker därmed 0,3 avgörande misstag per match. Ge således den genomsnittliga domaren i Premier League tre matcher så kommer han med statistisk sannolikhet ha gjort ett avgörande misstag. Motsvarande tysk domare behöver sju-åtta matcher på sig för att komma upp till samma mängd avgörande misstag.

Är domarna i Premier League sämre utbildade än sina motsvarigheter i andra länder? Nej, tvärtom så är kriterierna på förhand för att vara domare i Premier League förhållandevis höga. En förklaring skulle kunna vara speltempot i Premier League som gör att domarna normalt sett befinner sig längre från situationerna än i andra ligor.

Frågan är följande: Om vi hade tagit domarna i Bundesliga och luftlandsatt dem i Premier League, hade de i sådana fall presterat lika bra?

Ett annat alternativ är att det helt enkelt handlar om statistisk otur, att antalet avgörande misstag har varit ovanligt högt just den här säsongen, och att om Sports Matrix hade gjort samma undersökning för flera säsonger tillbaka i tiden så hade vi sett något annat. Så skulle kunna vara fallet.

Sedan finns så klart det som Sports Matrix inte mäter i sin undersökning. Bland andra Howard Webb har talat intressant om två olika typer av domarfel. Ett så kallat typ 1-fel är där domaren väljer att fatta ett domslut som i efterhand visar sig vara felaktigt. Det är sådana domarfel som Sports Matrix mäter. De mäter dock inte så kallade typ 2-fel där domarna missar att döma för något de borde ha blåst av för, vad man kan kalla för icke-domslut.

En sista observation kan vara att det trots allt handlar om relativt få avgörande misstag. En domare gör således ett avgörande misstag per tre-fyra matcher, vilket är betydligt mindre än den allmänna uppfattning om vissa domare som verkar vara att de snarare gör tre-fyra avgörande misstag per match. Kvoten är således den omvända.

Döm om min förvåning!

Publicerad 2015-04-09 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons