POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Liverpools säsong kan bli lyckad även utan Champions League

Måndagen efter ett intensivt Manchesterderby så är kanske den största frågan om Manuel Pellegrini fortfarande sitter kvar som manager för Man City vid dagens slut.

Hans beteende i samband med matchen igår gör honom inga tjänster. Under matchen såg han tveksam och håglös ut. Efter matchen var det en skakad, otydlig och frågande manager som projicerade allt annat än kontroll.

Det har spekulerats mycket i efterträdare. Carlo Ancelotti har nämnts vilket är ett troligt namn. Alejandro Sabella är ett annan namn det har pratats om, liksom Pep Guardiola. Gemensamt för alla dessa är dock att de är tillgängliga som tidigast till sommaren.

Valet verkar i så fall stå mellan att behålla Manuel Pellegrini säsongen ut eller ge honom sparken omedelbart och klara av de sex återstående matcherna den här säsongen med Brian Kidd som tillförordnad manager.

Det är ett val som måste göras i skarpt läge, i och med att de efter den här omgången riskerar befinna sig endast fyra poäng före Liverpool på femte plats i tabellen, med framtida Champions League på spel.

Det finns en osäkerhet i att förlita sig på en tillförordnad manager utan vana att vara the front man. Å andra sidan kan osäkerhet vara att föredra framför den säkerställda otillräcklighet som Manuel Pellegrini har att erbjuda.

Pellegrini är en manager som inte ger intryck av att veta hur han ska komma till rätta med Man Citys problem. Vad värre är så ger inte laget längre något intryck av att vilja spela för honom.

Många har påtalat bristen på vilja bland Man Citys spelare. Sällan har den bristande viljan varit så synlig som igår vid Man Citys sena reducering. Det var elva spelare som gett upp.

Menar man att Manuel Pellegrini bör sitta kvar under de återstående sex matcherna så måste man hysa någon förhoppning om att Pellegrini kan gjuta mod och vilja i spelarna igen.

Vilket framstår som väldigt osannolikt. Flera spelare vet att de inte är kvar i klubben nästa säsong. Alla spelare vet att Pellegrini inte är kvar i klubben nästa säsong.

Om han ens är kvar imorgon.

:::

Vinst mot Newcastle på Anfield ikväll och Liverpool befinner sig hastigt och lustigt blott fyra poäng bakom Man City, och en Champions League-plats som setts som förlorad helt plötsligt inom synhåll igen.

Nå. Det är fortfarande fyra poäng på sex matcher, och Man City har fyra av dessa sex matcher på hemmaplan. Det är knappast vad man skulle beskriva som ett bra läge.

Men om Liverpool kan dra iväg på ännu en vinstsvit likt innan matcherna mot Man Utd och Arsenal, samtidigt som Man City är i till synes fritt fall, så kan det omöjliga trots allt ske.

Det var emellertid inte den första utgångspunkten för just den här bloggen, som mer utgick från att Liverpool kommer missa Champions League.

Frågan gällde i så fall FA-cupen, där Liverpool nu befinner sig i semifinal mot Aston Villa, och om Liverpools säsong vore att betrakta som lyckad om de slutar femma i ligan men lyckas vinna FA-cupen.

Ja, svarar jag på den frågan.

Det kan tyckas som en märklig uppfattning givet vilka förväntningarna var på Liverpool inför säsongen, pengarna som spenderats på nya spelare, samt vad Champions League trots allt betyder för en ambitiös storklubb.

Förväntningarna menar jag var för högt ställda. Det är inte den här säsongen som är oväntat dålig utan snarare förra säsongen som var oväntat bra. Ett återkommande mönster i Liverpools nutidshistoria.

Liverpool har spenderat dyra pengar på många nya spelare, men omges av andra klubbar med ännu större eller lika stora ekonomiska resurser. Många nya spelare innebär också en utmaning i sig.

Champions League måste alltid vara målsättningen för Liverpool, men sett till konkurrensläget i Premier League så måste det även ingå i klubbens planering att man inte alltid lyckas kvalificera sig.

Att missa Champions League någon säsong då och då är alltså inte en fråga om liv eller död för Liverpool. Alla lag måste ha utrymme att inte nå samtliga sina mål någon säsong.

Det viktiga på lång sikt är dock att framstå som trovärdiga i sina målsättningar och här kan en seger i FA-cupen bidra med mycket för Liverpool.

Det är en bekräftelse på Liverpools och Brendan Rodgers metoder och visar att klubben fortfarande rör sig framåt och uppåt. Det visar samtidigt på ambition och potential.

Det förstärker bilden av Liverpool som en framåtsträvande klubb och ett trovärdigt projekt hos spelare man är intresserade av att värva, och är ett starkt argument gentemot de spelare, såsom Raheem Sterling, som redan finns i klubben.

Det vore att avsluta säsongen på bästa sätt och bygga en plattform av optimism inför nästa säsong. Av dessa enkla skäl hade jag betraktat en sådan säsong som lyckad.

Om Liverpool sedan lyckas simma i bakvattnet till Man City i ligan och ta chansen att smita förbi dem om den dyker upp… En jättebonus!

Publicerad 2015-04-13 kl 10:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå