POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sunderland eller Newcastle följer med Burnley och QPR till The Championship

Både QPR och Burnley missade varsin ödesdiger straff i förra omgången. Både Burnley och QPR drog på sig varsin ödesdiger utvisning i den här omgången. Både QPR och Burnley åker ur Premier League. Med sju respektive åtta poäng upp till nedflyttningsstrecket, och med tre omgångar kvar av säsongen, så finns inget som kan ändra på detta.

Det verkar dessutom vara ett förhållande som såväl Sean Dyche som Chris Ramsey har accepterat. Dyche lät resignerad när han kommenterade vad han ansåg vara en helt felaktig utvisning på Michael Duff. Ramsey verkade mest intresserad efter matchen att prata om matchens ringa betydelse jämfört med de betydligt tråkigare besked som dagen förde med sig.

Så långt verkar alltså allt klart. Men utöver det så är ingenting klart. Fem lag befinner sig inom två poäng av varandra, från Aston Villa på 14:e plats och med 35 poäng till Sunderland på 18:e plats med 33 poäng, och av dessa fem lag så ska alltså ett av dem följa med Burnley och QPR ned i The Championship. Tre omgångar återstår.

Dagens resultat har onekligen bidragit till denna tillspetsade situation. Leicester vann och tog tre poäng mot ett fullständigt hopplöst Newcastle, som därmed inkasserade sin åttonde raka förlust. Newcastle fick två spelare utvisade, John Carver avrättade sina egna spelare offentligt efter matchen, och hela laget för att inte säga hela klubben är inne i en rejäl meltdown.

Samtidigt som Newcastle förlorade mot Leicester så vann både Aston Villa och Sunderland sina matcher. Aston Villa ser ut att ha hittat en riktig toppform, samtidigt som Sunderland den här gången, förvisso behjälpta av två straffar och en utvisning, faktiskt lyckades kriga sig till en seger. Det var inte snyggt och det var inte utan möda och stort besvär, men det var tre poäng.

Tre ordinarie omgångar återstår av ligan. Hull och Sunderland har emellertid båda två varsin match mindre spelad, i båda fallen mot Arsenal. Det ska alltså inte vara så omöjligt att börja få en bild över hur det faktiskt kan tänkas sluta, och vilket lag som kommer att följa med Burnley och QPR till The Championship.

:::

Sunderland – 33p (-22), 34m
Everton (a)
Leicester (h)
Arsenal (a)
Chelsea (a)

Trots segern mot Southampton så ligger Sunderland kvar under strecket. Sett till spelet är Sunderland också det svagaste laget vid sidan av Newcastle, dagens seger var allt annat än betryggande. Sunderland har också kvar det klart tuffaste spelprogrammet. Vinst hemma mot Leicester är ett absolut måste och utöver det tror jag att Sunderland som mest kan lyckas kriga till sig en poäng mot antingen Everton eller ett segermätt Chelsea. Sunderland kommer som mest alltså ha 37 poäng vid säsongens slut.

Leicester – 34p (-15), 35m
Sunderland (a)
QPR (h)
Southampton (h)

Leicester har höjt sig mot slutet av säsongen och har tagit fem segrar på sina sex senaste matcher. Det återstående spelschemat ser inte heller oöverkomligt ut för Leicester, med två hemmamatcher och god vinstchans i alla tre. Det råder en positiv känsla i och runt laget som är värd mycket. Den kommande matchen mot Sunderland kommer bli otroligt betydelsefull, men även vid förlust där borde Leicester kunna räkna med att ta minst fyra poäng på sina sista tre matcher. Vilket ger dem 38 poäng.

Hull – 34p (-13), 34m
Arsenal (h)
Burnley (h)
Tottenham (a)
Man Utd (h)

Fyra matcher återstår för Hull precis som för Sunderland. Redan på måndag ställs man mot Arsenal på hemmaplan, där man senast besegrade Liverpool på ett övertygande sätt. Hull har inte något lätt återstående spelschema men har tre av fyra matcher på hemmaplan, där de kommer bli svåra för samtliga lag, och mot Burnley bör de ta tre poäng. Hull borde ha goda chanser att kriga till sig åtminstone fem poäng till den här säsongen och sluta på 39 poäng.

Newcastle – 35p (-24), 35m
West Brom (h)
QPR (a)
West Ham (h)

Många tar för givet att Newcastle inte kommer att kunna vinna någon mer match den här säsongen. Spelet och inte minst inställningen har varit helt urusel de senaste veckorna, och efter John Carvers spektakulära presskonferens efter matchen idag så lär inte rimligtvis den inställningen bli det minsta bättre. Samtidigt har Newcastle 35 poäng och tre förhållandevis lätta matcher kvar, varav två på hemmaplan. Två hemmamatcher mot lag som inte har något att spela för, och en bortamatch mot ett lag som förmodligen redan är klara för nedflyttning. Någonstans där borde Newcastle kunna hitta i alla fall tre poäng, vilket skulle ge dem 38 poäng.

Aston Villa – 35p (-21), 35m
West Ham (h)
Southampton (a)
Burnley (h)

Vilken effekt Tim Sherwood har haft sedan han tog över som manager för Aston Villa. På laget som helhet, som nu gör mål på vart sjätte skott jämfört med på vart 16:e skott under Paul Lambert. Men också på enskilda spelare som Christian Benteke, Jack Grealish, Fabian Delph och Leandro Bacuna. Laget verkar trivas och visar upp ett väldigt gott självförtroende. Lagets återstående spelschema är inte överdrivet besvärligt och Aston Villa borde kunna skaka fram sju poäng på dessa tre matcher, vilket skulle göra att laget stannade på 42 poäng.

:::

Enligt min beräkning så blir det alltså Sunderland som till sist tar steget ned i The Championship med Burnley och QPR. Det räcker dock med att de tar en enda poäng mer än jag beräknat, eller att Newcastle faktiskt är precis så odugliga och ointresserade som många misstänker, för att det istället ska bli Newcastle som för andra gången på kort tid rasar raka vägen ned i The Championship.

Newcastles fans är naturligtvis vansinniga. Efter matchen mot Leicester gick spelarna på ren rutin fram och applådera fansen för matchen, men fansen bad dem i så många ord att dra åt helvete. Det finns de som menar att Newcastles fans har för höga förväntningar, men det är rent nonsens. Vad Newcastles fans vill ha, och rimligtvis borde kunna förvänta sig, är ett lag som försöker och visar att de vill konkurrera.

Problemet är så klart att klubben inte verkar vilja konkurrera. Det finns en risk att man tillskriver en tidningsartikel för stor betydelse, men Newcastles totala förfall har definitivt accelererat sedan David Conn publicerade sitt reportage om Newcastle, ”Newcastle United under Mike Ashley: billboard for cheapness or empire of hopes and dreams?”, och med den debatt som följde på det reportaget både bland Newcastles fans och i övriga England.

Reportagets underliggande problembeskrivning är en ägare och en klubbledning vars ambition inte sträcker sig längre än att hålla sig kvar på säker mark i Premier League. Brist på ambition leder dock till stagnation och det vore både förutsägbart och måhända poetiskt rättvist om Newcastles just enda ambition att hålla sig kvar i Premier League är vad som får till följd att klubben åker ur Premier League.

Utifrån ett supporterperspektiv vore detta naturligtvis en väldigt tråkig och inte minst onödig utveckling. På längre sikt är jag däremot inte säker på om det inte egentligen borde ses som en nyttig utveckling, kanske till och med som något nödvändigt för att rycka klubben upp ur sin dvala.

Publicerad 2015-05-02 kl 19:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto