POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sex skäl varför Chelsea vinner Premier League

Chelsea kommer vinna Premier League. Så mycket vet vi. Det är emellertid inte alla lag förunnat chansen att vinna Premier League på hemmaplan, genom att säkra ligasegern med en vinst på hemmaplan. Men det är precis vad Chelsea har möjlighet att göra idag. Vinst mot Crystal Palace, och Chelsea går upp på ointagliga 83 poäng.

Redan inför säsongen menade jag att Chelsea var den stora favoriten till den här ligasegern. Så pass övertygad var jag om detta att jag menade att Chelsea mycket väl kunde leda ligan från första omgången ända fram till den allra sista, vilket med en enda omgångs undantag också har visat sig bli fallet. Chelsea kunde kosta på sig att slänga bort ett stort poängövertag under säsongen, och ändå till sist vinna ligan med cirka tio poängs marginal.

Chelsea bör hyllas den här säsongen som de överlägsna och rättmätiga ligavinnare de är. Nu väljer många att istället fokusera på vad man ser som ett tråkigt och cyniskt Chelsea. Hellre det än egna lags tillkortakommanden. Men för att anses så tråkiga är det ändå värt att hålla i åtanke att Chelsea har gjort näst flest mål i ligan, endast Man City har gjort fler.

Det krävs dock något speciellt för att vinna en liga. Det är ett maratonlopp och det räcker inte med att vara bäst under en begränsad tid, såsom Arsenal har varit, utan man måste prestera över en hel säsong. Man måste ha kvalitet och taktisk disciplin att kunna vinna i matcher mot övriga topplag, vilket Liverpool har saknat. Och man måste ha spets, jämnhet och koncentration att vinna match efter match mot klubbarna under den absoluta toppen, till skillnad från exempelvis Man City och Man Utd.

Alla dessa egenskaper har Chelsea visat upp den här säsongen och det är därför de också kommer vinna Premier League. Ska man vara lite mer specifik så finns det naturligtvis ett antal anledningar varför det är just Chelsea som bäst har behärskat och bemästrat ligaspelet den här säsongen:

(1) Smarta och snabba värvningar. Chelsea och José Mourinho agerade beundransvärt snabbt efter förra säsongen. De hade lagt ned ett gediget arbete på att hitta lagets svagheter och eliminera dessa med värvningar av högsta kvalitet. Cesc Fabregas och Diego Costa är två spelare som var på plats tidigt och som förvandlat Chelsea från kandidater till dominanter. Det gav Chelsea en fördel redan innan säsongen ens hunnit starta.

(2) Mentalt kapital. Chelsea var mentalt förberedda på säsongen. De led inte av någon form av mättnad likt Man City. De var inte bakbundna av sina egna förväntningar likt Liverpool. De var övertygade om sina möjligheter att vinna ligatiteln på ett sätt som Arsenal och Man Utd aldrig visade att de var. Chelsea hade likt alla lag sina motgångar under säsongen, men till skillnad från övriga lag kom de alltid snabbt tillbaka. Mycket i detta måste tillskrivas José Mourinho och kraften i dennes personlighet, men även hans företrädare på planen.

(3) Stark defensiv. En förklaring som helt säkert kommer få en del att vilja rynka på näsan och börja prata om diverse kollektiva transportmedel. Men det finns också en beundransvärd skicklighet i Chelseas kollektiva defensiv, som har gjort laget betydligt mindre sårbart än dess konkurrenter. Trots enstaka bottennapp som fem insläppta mål mot Tottenham, så har Chelsea hittills ändå bara släppt in 27 mål. Närmast vattentätt.

(4) Allroundstyrka utan direkta svagheter. Men Chelsea är betydligt mer än bara försvarsspel. Det som utmärkt dem under säsongen är att de har varit starka i samtliga lagdelar. Defensivt mittfält håller hög klass liksom offensivt mittfält, och anfallet har den här säsongen varit betydligt bättre än förra. Chelseas lagdelar är inte bara starka var och en för sig, utan hänger också ihop bra och skapar en stark helhet.

(5) Svaga konkurrenter. Det går inte att komma ifrån att konkurrenternas brister har varit Chelsea behjälpliga. Den blivande tvåan i ligan kan som mest få 82 poäng vilket är betydligt mindre än under flertalet tidigare säsonger. Varje möjlighet att ta upp jakten på Chelsea har omintetgjorts av de jagande lagens ojämnhet. Det har varit Chelsea till hjälp i ligan, men det är inte säkert att det hjälpte dem i Champions League där laget saknade den rätta killerinstinkten för att förpassa PSG ur leken innan det visade sig för sent.

(6) Karaktärer och matchvinnare. Varje ligavinnande lagbygge behöver sina särskilda personligheter och eldfängda karaktärer. Diego Costa blev tidigt och snabbt en spelare som adderade attityd och personlighet till Chelsea den här säsongen. Under säsongen har Eden Hazard och Cesc Fabregas klivit fram som viktiga matchvinnare. Längst bak har John Terry rullat tillbaka åren och organiserat en backlinje i sin egen avbild på samma sätt som han gjorde för tio år sedan.

Över allt detta har José Mourinho vakat. Man kan ha många kritiska åsikter om honom som manager och som människa. Men det går inte heller att förneka att han är en väldigt skicklig manager, och utan någon större tvekan en av de största i sin tid. Hans metoder vinner inte alltid uppskattning hos alla men de uppnår nästan alltid resultat.

Något ”stort lag” är ännu inte detta lagbygge i Chelsea. Mer måste till för att det ska kunna göra anspråk på något sådant. De måste till att börja med försvara sin ligatitel eller åtminstone vinna fler ligatitlar under de närmaste åren. Och de måste uppnå resultat och framgångar i Champions League, något som slarv och taktisk håglöshet satte stopp för den här säsongen.

Men vad som är tydligt den här säsongen är att Chelseas nya lagbygge med José Mourinho har tagit sitt första steg mot storhet. Framtiden kommer att visa ifall Chelsea kommer att ta de återstående och nödvändiga stegen. Men den här säsongen kommer förhoppningsvis sluta just precis så som det svåra första steget förtjänar.

Med att Chelsea säkrar ligasegern framför de egna fansen hemma på Stamford Bridge.

Publicerad 2015-05-03 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto