Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Swindon visar prov på ett spel stort nog för The Championship

Peter Hyllman

Swindon Town är i dessa dagar en till stora delar bortglömd engelsk klubb långt ned i det engelska seriesystemet. Men för Tipsextragenerationerna är det en klubb som ändå kan väcka nostalgiska minnen till liv.

Två diametralt motsatta rekord kan sägas omfatta Swindons historia:

Dels är Swindon det första och hittills enda lag som har lyckats med konststycket att släppa in 100 mål under en och samma säsong, detta under sin första och enda säsong i Premier League 1993-94.

Dels är Swindon den enda engelska klubben att vinna Ligacupen, eller en större engelsk titel, samtidigt som de själva spelade i den engelska tredjedivisionen, dagens League One.

Under gårdagen kvalificerade sig Preston till playoff-finalen via en enkel seger över Chesterfield. Preston är de stora favoriterna i detta playoff, men Swindon är det lag som har bäst förutsättningar att hota dem.

Annons

Swindon var under stora delar av säsongen ett av fyra lag som slogs om de två automatiska uppflyttningsplatserna. Men när skador under en lång säsong började ta ut sin rätt blev Swindon snart avhängda på en förvisso ohotad fjärdeplats.

Swindon är det lag i League One som mest medvetet har försökt spela ett spel baserat på eget bollinnehav. Mark Cooper, Swindons manager, har satsat hårt på att skapa numerärt överläge på mittfältet, spelandes en 3-5-2-uppställning, och idén är att om Swindon har bollen kan motståndarna inte göra mål.

Det är tack vare denna spelfilosofi som Swindon har lyckats attrahera flertalet spelare på lån från etablerade Premier League-klubbar som Tottenham och Southampton.

Under säsongen har Swindon haft i genomsnitt 58% bollinnehav, vilket är markant mer än något annat lag. Samtidigt lyckades Sheffield United i det första mötet mellan lagen bryta detta mönster.

Annons

Swindons svaghet är inte det egna bollinnehavet, men däremot att vinna tillbaka bollen när de tappar den. Presspelet är lite för svagt och laget blir känsliga för kontringar. Vilket inte minst märktes när Kieron Freeman gjorde 1-0 till Sheffield United i torsdags.

Nu vände Swindon ändå matchen som de vann med 2-1. Framför allt imponerande Nathan Byrne på mig, den offensivt lagde högerytterbacken som passade fram till kvitteringen och själv avgjorde på tilläggstid.

Matchen såg länge ut att sluta 1-1 och det kan mentalt vara en utmaning för Swindon att ställa om efter att ha lyckats göra vinstmålet. Att leda är naturligtvis en fördel men det sena vinstmålet riskerar också göra Swindon mer passiva.

Det är ändå fördel Swindon som har ledningen, har hemmaplan, och sett över säsongen är det bättre laget. Det borde kunna räcka till playoff-final på Wembley mot Preston.

Annons

Sheffield United är dock inte ett lag som ska underskattas, som har sina egna anspråk på en i relativa termer stor klubb. Allra helst inte som bortamål inte är någon faktor i The Football Leagues playoff.

Nigel Clough är dock en manager som aldrig riktigt lyckats nå samma typ av framgång som hans betydligt mer kända far. Det är naturligtvis en väldig skugga att arbeta under.

Det är helt enkelt oklart om Nigel Clough egentligen är en vinnare.

För Swindon handlar det om att ta sig till Wembley. Väl där möter de en motståndare som förvisso är starkare, men som har sina egna demoner vad avser att prestera i playoff.

Swindon borde se en rätt god chans att ta sig till The Championship.

Publicerad 2015-05-11 19:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto