POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kan Barcelona göra Man City till Pep Guardiolas nästa klubbadress?

Den här sommarens stora managerkarusell ser ut att cirkulera kring Man City där Manuel Pellegrini enligt många har bränt sitt krut. Karusellens motor är naturligtvis vad som sker framför öppen ridå i Bundesliga där dels Jürgen Klopp har meddelat sin avgång från Dortmund, och dels Pep Guardiolas framtid allra minst är föremål för omfattande spekulation.

Den teori jag framförde redan när det meddelades att Jürgen Klopp skulle söka sin framtid annorstädes var att det skulle öppna upp för en flytt till Man City för Pep Guardiola, i och med att Bayern München i Klopp skulle ha den självklare och för tillfället tillgänglige ersättaren väntandes på startlinjen.

Omvägen kan te sig onaturlig, varför väljer inte Man City att bara gå direkt på Jürgen Klopp? Dels tror jag det beror på att Klopp med viss rätta anses inte vara den typ av manager som kan behövas i en storspenderande klubb som Man City, romantiken runt Klopp andas fortfarande långsiktigt lagbygge. Dels för att Man City, med Ferrian Soriano och Txiki Begiristain i klubbledningen, hela tiden har annonserat att de väldigt gärna vill återförenas med just Pep Guardiola i Man City.

I dagarna har det cirkulerat tunga rykten från stora mediebolag att Man City och Pep Guardiola förhandlar om ett kontrakt, möjligen från 2016-17 men mest sannolikt med start redan till 2015-16. Både Bayern München och Man City förnekar uppgifterna, men det hör till i sammanhanget. Allra helst som den här säsongen ännu inte är avslutad. Den normalt sett trovärdige Guillem Balague avfärdar också ryktena som nonsens.

Mycket tycker jag talar för att frågan till stor del avgörs av utgången av kvällens match. Allt annat än en väldig prestation av Bayern München talar för att de är utslagna ur Champions League ikväll. Därmed är säsongen att betrakta som ett misslyckande för Bayern München och Pep Guardiola, allra helst som ett steg bakåt för den så framgångsrika klubben. I kombination med att Guardiola har gjort sig obekväm inom den tyska klubbens hierarki så är det troliga utfallet av detta att klubb och manager beslutar sig för att gå skilda vägar.

Det är tankar jag själv har haft under viss tid, men det är också tankar som gavs kloka ord i kommentarsfältet under gårdagen av Les Corts.

Det sannolika alternativet vore till synes att Man City väntar till 2016 med att anställa Pep Guardiola. Det skulle dock innebära att både Man City och Bayern München får köra en säsong där alla vet att deras sittande managers kommer att lämna klubben efter säsongen, vilket mycket sällan brukar vara en önskvärd situation för en klubb att befinna sig i.

Pep Guardiola som ny manager i Man City vore onekligen en briserande bomb i Premier League-landskapet. Utan tvekan vore det den här sommarens mest intressanta och spektakulära anställning och man skulle se med stor nyfikenhet på Guardiolas effekt på Man City. Att få se José Mourinho och Guardiola återuppta sin rivalitet i Premier Leagues tryckkokare vore även det ett spännande koncept.

Profilmässigt vore det en klockren anställning av Man City, Pep Guardiola är ett av de absolut främsta managernamnen inom världsfotbollen och skulle olikt någon av sina företrädare ge Man Citys ambition som blivande europeisk toppklubb trovärdighet. Organisatoriskt framstår Guardiola också som det mest kloka valet sett till hans redan uppbyggda relation till Soriano och Begiristain. Men fotbollsmässigt?

De frågetecken som fanns kring Pep Guardiolas managergärning under sin tid i Barcelona har inte fått de önskade svaren i Bayern München. De framsteg som förespeglades i Bayern München har inte materialiserats, tvärtom ges ett intryck av en klubb som om inte gått bakåt i alla fall har stått stilla. Att Barcelonas vid tillfället överlägsna spelartrupp var en stor förklaring till deras framgångar förblir en fungerande hypotes, inte minst efter Barcelonas seger mot just Bayern München förra veckan.

Att ta över som manager i Man City skulle innebära ett omfattande förnyelse- och förändringsarbete. Pep Guardiola har förvisso genomfört ett oerhört framgångsrikt sådant arbete i Barcelona, men det var också en klubb i vilken han var stöpt och döpt på ett helt annat sätt. Hans kunskap om klubben och dess olika lag oöverträffad. Och hur lovande Man Citys ungdomar än är så är det inte något La Masía.

Att ta fram sådana unga spelare och låta dem sakta men säkert växa in i uppgiften är också en betydligt enklare uppgift i en liga där konkurrensläget är väsentligt mindre utmanande, och där Champions League-spel är mer eller mindre garanterat oavsett vilket. Att genomföra ett sådant projekt i Premier League är en helt annan uppgift, och det skulle rätt snabbt visa sig att till och med Man Citys långsiktighet och holism har sin tydliga gräns.

Det alternativa tillvägagångssättet vore alltså att förändra, föryngra och förnya Man City genom att köpa på marknaden. Men i det avseendet är Pep Guardiola också ett oprövat kort. Hans värvningar så här långt har varit av det mer inkrementella slaget, han har tagit över mer eller mindre färdiga spelartrupper alternativt kunna integrera klubbens egna spelare i sitt lag. Man City skulle innebära en ny utmaning för honom.

Hittills har Pep Guardiola endast varit manager för en klubb som är antingen ensam dominant eller en av två dominanter i sin liga. Den elake kunde ana att det i alla fall delvis var en faktor bakom beslutet att gå till Bayern München till att börja med. I Premier League ställs han inför en konkurrenssituation han inte är van vid, Man City är inte dominanter i den ligan på det sätt som Barcelona är i La Liga och Bayern München är i Bundesliga. Det leder till andra utmaningar både i ligaspelet och i Champions League.

Det vore naturligtvis fånigt att påstå på förhand att Pep Guardiola inte skulle vara kapabel uppgiften att ta över ett storlag i Premier League. Hans meriter gör honom till ett självklart val och som personlighet vore han ett spännande tillskott till engelsk fotboll. Men det är heller inte nödvändigtvis den självklara succé som man kanske hoppas på.

Pep Guardiola själv har ihärdigt förnekat att han skulle vara något annat än Bayern Münchens manager nästa säsong. Men något annat kan han heller inte säga i nuläget så här dagarna innan en semifinal i Champions League. Men efter semifinalen, och den högst troliga förlusten mot Barcelona, så kan läget vara ett helt annat.

Om inte, så riskerar även nästa säsong bli ett rent mellanår för Man City.

Publicerad 2015-05-12 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto