POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Englands U21-trupp är stark men hade kunnat vara starkare

U21

England och Gareth Southgate presenterade idag sin trupp om 27 spelare till sommarens U21-EM i Tjeckien. Innan EM måste dessa 27 spelare krympas ned till antalet till 23 spelare.

Det är en stark spelartrupp. Försvaret ser stabilt ut med en bra målvakt i Jack Butland, kompetenta mittbackar som Eric Dier, John Stones och Michael Keane, och spelskickliga ytterbackar i Calum Chambers, Carl Jenkinson och Ben Gibson. Nathaniel Chalobah, James Ward-Prowse, Will Hughes och Nathan Redmond utgör en bra kärna på mittfältet med intressanta alternativ i Alex Pritchard och Tom Carroll.

Anfallet ser däremot ut som Englands klart starkaste lagdel med Harry Kane, Danny Ings och Saido Berahino. Om samtliga lagdelar hade varit av samma kaliber så hade Englands chanser att vinna U21-EM varit väldigt goda.

Diskussionen runt Southgates uttagning snurrar mycket runt vilka spelare som inte är med. Försvaret hade kunnat förstärkas med spelare som Phil Jones och Luke Shaw. Men framför allt mittfältet hade kunnat gå från bra till toppklass med spelare som Ross Barkley, Alex Oxlade-Chamberlain och Raheem Sterling, samtliga tillgängliga men inte uttagna.

Gareth Southgate hänvisar, vad avser att han inte tagit ut dessa spelare, till ett resonemang om att inte ta ut spelare som är etablerade i a-landslaget, och att belöna de spelare som varit med och spelat i EM-kvalet.

Samtidigt är flera spelare uttagna i EM-truppen som spelat ingenting eller mycket lite under kvalspelet, så att belöna dem är inte aktuellt. Och den gängse definitionen av att vara etablerad i a-landslaget framstår som fluffig om spelare som Barkley och Oxlade-Chamberlain anses etablerade men inte spelare som Kane och Shaw.

Vad avser Luke Shaw hänvisas till medicinska skäl att han inte är uttagen. Man kan samtidigt fråga sig om dessa medicinska skäl på samma sätt hade förhindrat honom från att spela med Man Utd eller med a-landslaget. Troligen inte. Men Southgate hade förmodligen ingen större lust att ge sig in i en konflikt med Man Utd och Louis van Gaal.

Lättare verkar det emellertid ha varit att bortse från Tottenhams och Mauricio Pochettinos önskemål. Pochettino ville inte att Harry Kane skulle spela U21-EM men Southgate verkar tänka annorlunda. Kanske speglar det också de båda spelarnas status i sina respektive klubbar. Kane kan diktera villkor på ett sätt som Shaw inte kan.

Det kan också vara så att det är mindre besvärligt att trotsa en klubb som Tottenham än vad det är att trotsa klubbar som Arsenal, Liverpool och Man Utd.

Å andra sidan, EM-truppen ska som sagt bantas ned med fyra spelare, och i alla fall jag skulle inte bli särskilt förvånad om det visar sig att Harry Kane blir en av dessa fyra spelare, med hänvisning till en eller annan skada, fantomsjuka eller red fatigue zone.

Det tjänar inget syfte att plocka ned spelare från a-landslaget till U21-EM enligt Gareth Southgate, det hjälper inte deras utveckling. Jag hade haft större skäl att hålla med om detta om det gällt etablerade nyckelspelare i a-landslaget, men så är inte fallet. Jag är också av den bestämda uppfattningen att vad engelska spelare behöver mer än något annat är turneringsvana. Inte bara engelska spelare för övrigt, utan också engelska ledare och engelsk landslagsorganisation.

Detta sagt, vad kommer jag framför allt hålla ögonen på i sommar när England spelar U21-EM?

Eric Dier och John Stones. Det är oklart vilket mittbackspar som Gareth Southgate egentligen tänker sig men det hade varit intressant att se om Dier och Stones, ett högst tänkbart framtida mittbackspar i landslaget, kan bygga upp ett bra samarbete. Mittförsvaret är något av engelsk akilleshäl för tillfället så det är en aktuell frågeställning.

Alex Pritchard. Tottenhams stora mittfältslöfte har imponerat stort under två låneperioder, först i Swindon och därefter den här säsongen i Brentford. Som nykomlingar i The Championship tog sig Brentford hela vägen till playoff även om det blev respass mot Middlesbrough. Pritchard visade dock att han är redo för den stora scenen.

Danny Ings. Allt prat kring anfallarna kommer av lätt insedda skäl handla om Harry Kane, men Ings säsong står inte Kanes långt efter. Sean Dyche har redan sagt att det är osannolikt att Ings blir kvar i Burnley och flera av de engelska storklubbarna har redan sniffat nyfiket runt Turf Moor. Kane kommer dra på sig bevakning, Ings kan bli Englands offensiva joker.

Publicerad 2015-05-20 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto