POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fem nyheter som skulle göra Premier League bättre

The Guardian genom Tom Bryant publicerade i tisdags en alternativ Premier League-tabell inte baserad på klubbarnas skicklighet utan istället baserad på klubbarnas oduglighet. Det får kanske ses som svårfrånkomligt efter en säsong som så uppenbart har gått i medelmåttighetens tecken, där endast ett fåtal lag har presterat på en nivå som överträffar till och med lågt ställda förväntningar.

https://www.theguardian.com/football/blog/2015/may/19/premier-league-clubs-ineptitude-index?CMP=fb_gu

Klubbarna tilldelas här oduglighetspoäng för så uppenbart odugliga förseelser som att få gula kort för att ta av sig tröjan, göra inkast till motståndarlagets spelare, självmål, gula kort för domarprotester, tappa tvåmålsledningar, missade passningar på egen planhalva, misstag som leder till skott på mål eller mål i baken, avstängningar för förseelser på sociala media, att inte göra mål och så vidare.

Det är naturligtvis ett index eller en tabell som är gjord med glimten i ögat, även om jag kunde tycka det vore intressant att i alla fall betrakta resonemanget som ett slags yang till lönebudgetens yin när det kommer till att förklara ett lags tabellplacering. Mycket av ett lags prestation och placering över en säsong handlar  förmodligen om att undvika misstag och bibehålla en konsekvent hög prestation och koncentration.

Men där The Guardian med ett inte ringa mått skadeglädje vältrar sig i Premier League-lagens oduglighet så tänkte jag istället försöka titta framåt till nästa säsong. En Premier League-säsong är snart avslutad och vi kan därmed börja se fram mot nästa säsong. Det har varit en lång säsong som har haft sina spännande och positiva inslag men det går också att se fram att sådant händer som till nästa säsong gör Premier League ännu bättre och mer spännande.

Här är fem nyheter jag skulle se fram emot:

(5) Carlo Ancelotti till Man City. Egentligen borde man kanske tycka Pep Guardiola till Man City men det verkar alltmer som om det är något som kan bli aktuellt först efter nästa säsong. Det gör naturligtvis den som är manager i Man City under kommande säsong till något av en lame duck, men ska man nu ha en lame duck som manager under ett år så går det knappast att få en bättre sådan än Carlo Ancelotti. Man City behöver en nytändning och det har Ancelotti bättre möjligheter än Manuel Pellegrini att skapa.

(4) Retroaktiv domargranskning. En gammal käppahäst för mig sedan många år tillbaka, men jag har tröttnat på alla orimliga avstängningar och disciplinära beslut, och allt tjafs som kommer i samband med att FA ska försöka tillämpa sina trubbiga och fyrkantiga förhandsformulerade regler på vad som i grund och botten alltid är unika matchsituationer. Jag är också less på det misstroende mot domarna, en underskattad yrkeskategori, som detta system skapar. Jag vill se domarna få möjlighet att granska matchen i sin helhet i efterhand och få möjlighet att dela ut gula och röda kort i efterhand för förseelser de har missat eller feltolkat, och möjlighet att i efterhand ta bort gula och röda kort som de i efterhand anser felaktiga. Det skapar inte en perfekt värld, men det skapar en bättre värld.

(3) Rafa Benitez till West Ham. Det finns få personer inom den europeiska klubbfotbollen jag ser som mer osympatiska än Benitez, en manager med vissa förtjänster men vars taktiska begränsningar om och om igen avslöjas i Europas största klubbar. West Ham söker emellertid efter en manager som ska ta över efter Sam Allardyce och få saker tror jag skulle göra ett West Ham satsandes på framtiden, och mot ett europeiskt cupäventyr, till en besvärligare, tuffare och helt enkelt jävligare utmaning än att tvinga in laget i Benitez taktiska fotbollsmodell. West Ham är en klubb som kämpar sig uppåt ur underläge och få om någon manager gör kamp i underläge riktigt lika bra som en gnällig Benitez.

(2) Förstora målen. Många saker är som de alltid har varit inom fotbollen, men en hel del saker förändras också med tiden. Men inte målburarna. Deras mått om 2,44m x 7,33m har varit oförändrade sedan 1880-talet. Men samtidigt har den genomsnittliga längden på en människa ökat från 1,67m på 1880-talet till 1,77m idag. Relativt en målvakts storlek har alltså fotbollsmålen blivit 11% mindre. Den lätt insedda effekten är alltså att det är betydligt svårare att göra mål nu än vad det var förr. Om fotbollsmålen skulle förstoras proportionerligt sett till människans genomsnittslängd så skulle de bli 44cm längre och 15cm högre. Båda stolparna och ribban skulle således förflyttas utåt och uppåt med varsin bollängd. Uttryckt annorlunda, varje skott som vi har sett ta i ribban eller träffa stolpen hade blivit mål.

(1) En seriös Europa League-satsning. Jag börjar bli heligt trött på engelska klubbarnas styvmoderliga syn på Europa League. Nu senast var det Swanseas Ashley Williams som uttryckte lättnad över att slippa spela i Europa League nästa säsong, vilket känns som ett sjukdomssymptom när det kommer från en sådan spelare. Det handlar inte bara, även om också det är viktigt, om att rädda en Champions League-plats. Det handlar om att erfarenhet från europeiskt cupspel på den nivån är den på lång sikt bästa möjligheten för klubbar som Swansea, Everton, Newcastle, Southampton, West Ham, Tottenham med flera att utvecklas och verkligen kunna börja utmana de allra största och bästa klubbarna, och verkligen höja standarden i Premier League. Det finns problem med en sådan satsning, men det finns inga problem som inte går att lösa med bra planering.

Fredagshandsken är kastad, så det står er naturligtvis helt fritt fram att bidra med era idéer och förslag på vad ni tycker skulle göra Premier League ännu bättre.

Publicerad 2015-05-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto