POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fem engelska klubbar med Euro Vision

Champions League-platserna är redan fördelade. Men vad avser platserna till Europa League är det fortfarande öppet i Premier League inför den sista omgången för säsongen.

Liverpool, Tottenham och Southampton är de klubbar som aktivt spelar om dessa platser imorgon. West Ham är redan, i praktiken, klara för Europa League via fair play-tabellen. Jokrar i sammanhanget är Aston Villa som nästa helg spelar FA-cupfinal.

Europa League-tabellen:
5) Liverpool – 62p, +9
6) Tottenham – 61p, +4
7) Southampton – 60p, +23

De tre lagen spelar om två garanterade platser till Europa League. Det lag som slutar sjua måste vänta en vecka och hoppas att Arsenal vinner FA-cupen för att även de ska få chansen i Europa League.

Även de båda lagen som slutar femma och sexa kommer hoppas på en Arsenalseger, då det skulle innebära en kvalrunda mindre för respektive lag. Femman går direkt till gruppspelet, och sexan direkt till playoff.

Skulle Aston Villa vinna FA-cupen så är de automatiskt kvalificerade till Europa Leagues gruppspel.

Liverpool går in med ett försprång till sista omgången men kan alltså missa europeiskt cupspel om de inte vinner borta mot Stoke. Det låter kanske inte så illa men Liverpool behöver rutinen och skyltfönstret det innebär att kombinera ligaspel och europeiskt cupspel.

Tottenham avslutar med en tuff bortamatch mot Everton. Europa League har drabbat Tottenhams ligaform negativt under flera säsonger och deras entusiasm för turneringen är inte överdrivet hög. Ändå måste de lära sig att balansera ligan och europeiskt cupspel.

Southampton är den klubb som kanske helst av alla vill ta sig ut i Europa League, för dem vore det mer ett äventyr än ett besvär, men de har samtidigt den jobbigaste matchen borta mot Man City. Southampton kan dock avsluta starkt mot ett Man City utan något att spela för.

Merparten engelska klubbar betraktar Europa League med skepsis men där finns ändå fördelar med att ta sig till Europa League också för klubbar som i huvudsak betraktar turneringen som ett oönskat tröstpris – rutin och erfarenhet från europeiskt cupspel, samt ett argument i samband med spelarköp under sommaren.

Det sista är inte minst aktuellt för Southampton, och för all del också West Ham och Aston Villa. För dem erbjuder Europa League också en ny utmaning, en möjlighet till ett europeiskt äventyr.

Europa League har blivit en bekväm syndabock för sviktande prestationer i ligaspelet. Det har säkert sin betydelse, men i samtliga fall går det också att hitta andra avgörande faktorer. Lag som dessutom siktar på Champions League-spel måste rimligtvis lära sig att spela både i England och i Europa.

Vilken plats man slutar på kommer dock ha betydelse. Det handlar om att slippa tidiga kvalomgångar innan eller i början av säsongen. Det lag som slutar femma kommer alltså gå direkt till gruppspelet eller playoff, beroende på hur det går för Aston Villa.

Laget som slutar sexa kommer på motsvarande sätt att få börja antingen i playoff eller i den tredje kvalomgången. Det lag som slutar sjua deltar bara om Aston Villa förlorar FA-cupfinalen, och de börjar då garanterat i den tredje kvalomgången.

För West Ham råder dock inga oklarheter. Genom sin fair play-plats kommer de gå in i Europa League redan i den första kvalomgången, vilken inleds redan den 2 juli. Närmast att betrakta som foul play.

Min gissning är att Liverpool spelar oavgjort mot Stoke, Tottenham förlorar mot Everton och Southampton vinner mot Man City. Det skulle betyda att Southampton slutar femma, Liverpool sexa och Tottenham sjua.

Vilka håller i så fall Tottenham på i FA-cupfinalen?

[youtubeplay id=”Y_mTNpyvRwc” size=”medium”]

Publicerad 2015-05-23 kl 20:21

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto