POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Gamla spöken och Swindons taktik kan fälla Preston i League Ones playoff

Det kan verka som en match och en final med en på förhand given favorit, med tanke på att Preston var snubblande nära att automatiskt uppflyttas till The Championship samtidigt som de slutade hela tio poäng före Swindon i den slutliga tabellen.

Men det kan vara ett bedrägligt intryck. Preston har, trots tidigare favoritskap, haft väldigt svårt att lyckas i playoff, i sådan utsträckning att det har blivit till en del av berättelsen om klubben. Lagets kollaps under slutet av säsongen, som ledde till att de tappade andraplatsen i sista omgången, lär knappast hjälpa med nerverna.

Swindon är samtidigt ett lag som genomgående under säsongen har presterat bättre mot de större och bättre klubbarna. Inget annat lag i playoff tog lika många poäng mot lagen på League Ones övre halva som Swindon, som däremot har haft det svårare mot på pappret lättare motstånd.

Swindons styrka under säsongen har varit deras offensiv, de har inga problem att göra mål. Försvaret är emellertid deras svaghet, de har släppt in flest mål av samtliga sex topplag i League One, och de har haft svårt att stänga matcher. Få matcher visar det bättre än den andra semifinalen mot Sheffield United, som slutar 5-5 sedan Swindon tagit ledningen med 3-0.

Kan Preston utnyttja detta faktum? De har goda förutsättningar. Joe Garner är med sina 25 mål under säsongen League Ones främsta målskytt. Men under playoff är det framför allt Jermain Beckford som klivit fram ur skuggan igen och lyft sig när matcherna har blivit allt viktigare.

Prestons stora styrka är dock att målen kan komma från alla håll. Vid sidan av Garner och Beckford så är även Daniel Johnson och Paul Gallagher framstående målskyttar under säsongen. Ett skakigt Swindonförsvar kommer med andra ord ha många problem att hålla reda på.

Anfall lär vara bästa försvar för Swindon. Där är Swindons främste målskytt Andy Williams det största hotet mot Prestons försvar, med 21 gjorda mål under säsongen. Den som styr och ställer från sin position på centralt mittfält i Swindon är emellertid Massimo Luongo, den australiensiske landslagsmannen.

Vilket lag som vinner matchen beror mycket på vilket lag som kommer lyckas kontrollera det centrala mittfältet. Kampen där står till största delen mellan Daniel Johnson och Massimo Luongo.

Det är ovanligt att hitta landslagsmän ända nere i en tredjedivision, också i England, men Swindon har faktiskt två av dem. Bredvid Luongo på centralt mittfält spelar nämligen Yaser Kasim från Irak. Båda dessa spelare var borta en månad under säsongen i samband med asiatiska mästerskapen, vilket var en stor anledning till att Swindon till sist tappade kontakten med MK Dons och Preston i toppstriden.

Taktiskt är de båda lagen förhållandevis olika. Preston och Simon Grayson föredrar att försöka kontrollera mitten av planen och har laborerat under säsongen med olika varianter av 4-3-3. Mark Cooper i Swindon utgår dock från en trebackslinje och väldigt offensiva wingbackar vilket ger ett 3-5-2-system med ett brett spel över hela planen.

Nathan Byrne på den högre wingbackpositionen har fått en väldigt viktig roll i detta spelsystem och han visade sig också vara en väldigt avgörande spelare i de båda semifinalerna mot Sheffield United. Han har varit bra hela säsongen och utsågs till Årets lag i League One.

Preston framstår som laget med den främsta individuella kvaliteten och erfarenheten, både på planen och vid sidan av planen. Swindon framstår å andra sidan som laget med den mest tydliga och konsekventa kolllektiva spelidén.

Swindons försvar måste dock göra sin kanske bästa match för säsongen om de ska ha en chans att vinna mot Preston och ta klivet upp i League One. För Preston handlar det om att glömma gamla spöken.

Publicerad 2015-05-24 kl 16:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto